GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τιμήθηκε Αβορίγινας που πολέμησε στην Κρήτη...

Η οικογένεια ενός Αβορίγινα που έχει πλέον «αιώνια» σχέση με την Ελλάδα τιμήθηκε αυτή την εβδομάδα από την πολιτειακή κυβέρνηση τ...



Η οικογένεια ενός Αβορίγινα που έχει πλέον «αιώνια» σχέση με την Ελλάδα τιμήθηκε αυτή την εβδομάδα από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας.
Συγκεκριμένα παρουσία του Πρωθυπουργού της Βικτώριας Τεντ Μπέιλιου και της Υπουργού των Ιθαγενών,Τζανέτ Πόουελ και περίπου 600 ατόμων, επί το πλείστον ιθαγενών, έγινε η απονομή ειδικών διακρίσεων σε 15 διακεκριμένους Αβορίγινες.
Ανάμεσά στον κατάλογο ήταν και το όνομα του Ρεγκ Σόντερς, του μοναδικού ιθαγενή Αυστραλού στρατιώτη που πολέμησε στην Μάχη της Κρήτης.
Ο Σόντερς που πολέμησε και στην Κορέα υπήρξε και ηγετικό στέλεχος των ιθαγενών. Η οικογένειά του θέλησε την ημέρα της αναγνώρισής της προσφοράς του να είναι στην εκδήλωση και Έλληνες, Κρήτες. Και είχαν τους λόγους τους. Έτσι κάλεσαν στην εκδήλωση τον αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Ιωάννης Ρεράκη και τον πρώην πρόεδρο της Αντώνη Τσουρδαλάκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης διοργανώνει συναυλία στις 14 Δεκεμβρίου με τον Γιώργο Ξυλούρη στο ΒΜW Edge (Federation Square) της Μελβούρνης προς ενίσχυση του Μνημείου που θα αναγερθεί στα Χανιά για τον Ρεγκ Σόντερς μιας και η περίπτωση του είναι μοναδική.
Η κόρη του Ρεγκ Σόντερς, Γκλέντα, τόνισε πολλές φορές πως ο πατέρας της έλεγε πως χρωστά στη ζωή του στους Κρήτες. Εξάλλου η ίδια και μέλη της οικογένειά της είχαν επισκεφτεί το νησί προκειμένου να γνωρίσουν μέλη της οικογένειας που τον φυγάδευσε μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941.
Το ταξίδι-προσκύνημα της οικογένειας Σόντερς και η επανένωσή της με την οικογένεια της Βασιλικής Τζαγκαράκη από το χωριό Λαμπινή της Κρήτης είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστραλία. Η επανένωση των δύο οικογενειών, του Ρεγκ Σόντερς και της Βασιλικής Τζαγκαράκη, ήταν συγκινητική.
Ο ίδιος ο Σόντερς θεωρούσε τη Βασιλική Τζαγκαράκη ως την πιο γενναία γυναίκα που είχε γνωρίσει. Η οικογένεια Τζαγκαράκη πρόσφερε καταφύγιο στο Ρεγκ Σόντερς και άλλους στρατιώτες σε ένα απομονωμένο ξωκλήσι έξω από το χωριό Λαμπινή. Ο Ρεγκ Σόντερς κατάφερε τελικά να διαφύγει από την Κρήτη το 1942, πολέμησε στη συνέχεια στον Πόλεμο της Κορέας, προάχθηκε σε λοχαγό.Απεβίωσε το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση