GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόσφυγες πυροβολούνται καθώς εγκαταλείπουν τη Συρία

Σύροι πρόσφυγες πυροβολούνται καθώς εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να περάσουν στην γειτονική Ιορδανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο κ...

Σύροι πρόσφυγες πυροβολούνται καθώς εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να περάσουν στην γειτονική Ιορδανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και πολλοί χρειάζεται να νοσηλευτούν κατά την άφιξή τους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Στην ενημέρωση αυτή που έκανε σχετικά με την κρίση στη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πρόσθεσε ότι 250.000 Σύροι ζουν υπό «ελεεινές» συνθήκες σε προσωρινά καταλύματα στην πόλη Χομς, στη δυτική Συρία, χωρίς επαρκή τροφή, ρουχισμό ή φάρμακα και η επέλαση του χειμώνα επιδεινώνει την δυστυχία τους που οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο.
«Έχουμε λάβει πολύ ανησυχητικές αναφορές από Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, οι οποίοι λένε ότι μπήκαν στο στόχαστρο καθώς εγκατέλειπαν τη χώρα τους. Η UNHCR καλεί όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον οι άμαχοι μπορούν να φύγουν με ασφάλεια από την χώρα τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιος πυροβολεί τους αμάχους την ώρα που τρέχουν στο σκοτάδι για να περάσουν στην γειτονική Ιορδανία ώστε να σωθούν από τον πόλεμο.
«Οι πληροφορίες αυτές είναι εν γένει άκρως εμπιστευτικές, καθώς οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Δεν θέλουν να λέγονται οι ιστορίες τους», σημείωσε η Φλέμινγκ.
Μερικές οικογένειες ναρκώνουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τα σύνορα ώστε να μείνουν «ήρεμα και ήσυχα», πρόσθεσε.
Σε περισσότερους από 465.000 ανέρχεται ο καταγεγραμμένος αριθμός των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες και στη βόρεια Αφρική. Ωστόσο χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη από τις αρχές καθώς δεν έχουν ζητήσει τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και βοήθεια, σύμφωνα με την UNHCR.
Στην Ιορδανία έχουν προσφύγει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 138.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 32.000 από αυτούς διαμένουν στον μεγαλύτερο καταυλισμό στη χώρα στο Ζαάτρι, βόρεια του Αμάν.
Η Φλέμινγκ σημείωσε παράλληλα ότι αυτήν την εβδομάδα μια ομάδα της UNHCR κατάφερε να φτάσει στη Χομς, όπου βρήκε 250.000 εκτοπισμένους Σύρους να ζουν υπό «ελεεινές» συνθήκες στην πόλη αυτή του 1 εκατομμυρίου κατοίκων.
Τα μέλη της ομάδας της UNHCR «είδαν χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους να ζουν σε κοινοτικά καταλύματα. Επίσης διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα νοσοκομεία της πόλης δεν λειτουργούν πλήρως και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, από φάρμακα έως κουβέρτες, και δεν έχουν επίσης χειμερινά ρούχα ακόμη και παιδικά παπούτσια», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της UNHCR.
Σε ένα κοινοτικό κτίριο διέμεναν 70 οικογένειες, δηλαδή 400 άνθρωποι, ενώ σε μια άλλη περίπτωση «2.300 άνθρωποι είχαν στριμωχτεί σε ένα εγκαταλελειμμένο δημόσιο κτίριο, το μεγαλύτερο κατάλυμα του είδους του στην Χομς».
«Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί, ορισμένοι ίσως να είναι από την Χομς και να εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες γειτονιές στις οποίες διέμεναν επειδή καταστράφηκαν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι έρχονται από άλλα μέρη της χώρας και έχουν αλλάξει πολλές φορές τόπο διαμονής», πρόσθεσε η Φλέμινγκ.
Ορισμένα νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε κοινοτικά καταλύματα, ενώ το 60% των γιατρών έχει φύγει από την Χομς, μαζί με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
Αυτοκινητοπομπή που απαρτιζόταν από 9 φορτηγά της UNHCR παρέδωσε βοήθεια για το χειμώνα στην Χομς κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πόλη αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.
«Σκοπεύουμε να παραδώσουμε περισσότερη βοήθεια τις ερχόμενες ημέρες. Τώρα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αναγκών που υπάρχουν σε μια πόλη που αντιμετωπίζει τρομερούς βομβαρδισμούς από τότε που άρχισε η σύγκρουση και βρίσκεται πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση», κατέληξε η Φλέμινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση