GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμεση απεικόνιση εξωπλανήτη...

Το σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη. Ο πλανήτης διακρίνεται ως κόκκινη κουκκίδα πάνω αριστερά...

Το σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη.
Ο πλανήτης διακρίνεται ως κόκκινη κουκκίδα πάνω αριστερά. Η λάμψη του άστρου στο κέντρο έχει μπλοκαριστεί. 
Από τους περίπου 850 εξωπλανήτες των οποίων η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι έγιναν αντιληπτοί μόνο με έμμεσες μεθόδους. Τώρα, γερμανοί αστρονόμοι παρουσιάζουν μια από τις ελάχιστες πραγματικές εικόνες ενός τέτοιου κόσμου -δείχνει έναν γιγάντιο πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα επίσης γιγάντιο άστρο σε απόσταση 170 ετών φωτός.
Αμεση απεικόνιση
Ο νέος εξωπλανήτης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη, ήταν δυνατό να απεικονιστεί άμεσα κυρίως επειδή είναι πολύ νέος -το μητρικό του άστρο, το Κάππα της Ανδρομέδας, έχει ηλικία μόλις 30 εκατομμυρίων ετών, συγκριτικά με τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του Ήλιου.
Το στοιχείο-κλειδί είναι ότι, σε αντίθεση με τη Γη, η οποία έχει πλέον κρυώσει μετά τον σχηματισμό της, ο νέος γιγάντιος πλανήτης παραμένει ζεστός και εκπέμπει θερμότητα με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία καταγράφηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru που λειτουργεί στη Χαβάη.
Εκτός από το μεγάλο μέγεθος και την υπέρυθρη ακτινοβολία του, ένας άλλος παράγοντας που διευκόλυνε τον εντοπισμό του πλανήτη είναι η μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από το μητρικό του άστρο -περίπου 8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ή 1,8 φορές η απόσταση του Ποσειδώνα από τον Ήλιο.
Με χρήση προηγμένου λογισμικού
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένο λογισμικό για να διακρίνουν το αμυδρό υπέρυθρο φως του πλανήτη μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη του άστρου, το οποίο έχει μάζα 2,5 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου και είναι το μεγαλύτερο άστρο γύρω από το οποίο έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα πλανήτες.
Περιγράφοντας την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην ανακάλυψη, ο δρ Κρίστιαν Τάλμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το να προσπαθεί κανείς να εντοπίσει έναν πλανήτη μέσα στη λάμψη του μητρικού του άστρου είναι σαν να προσπαθεί να διακρίνει από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μια πυγολαμπίδα που πετά γύρω από έναν προβολέα των 300 Watt.
Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που οι περισσότεροι γνωστοί εξωπλανήτες έχουν γίνει αντιληπτοί μόνο από τις επιδράσεις που έχουν στην κίνηση και την φωτεινότητα των μητρικών τους άστρων. Μέχρι σήμερα, μόνο 11 πλανητικά συστήματα έχουν παρατηρηθεί άμεσα.
Η τεχνολογία όμως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, και οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι τα τηλεσκόπια του μέλλοντος όχι μόνο θα διακρίνουν άμεσα αυτούς τους ξένους κόσμους, αλλά θα μπορούν και να αναλύουν τη φασματική υπογραφή της ατμόσφαιράς τους αναζητώντας σημεία ζωής.
Πρόκειται για «καφέ νάνο»;
Για να είμαστε πάντως ακριβείς, ο πλανήτης που φωτογράφισε το τηλεσκόπιο Subaru υπάρχει περίπτωση να μην είναι καν πλανήτης. Η τεράστια μάζα του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «καφέ νάνο», ένα είδος μικρού, αμυδρού άστρου που δεν μπορεί να συντηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης που τροφοδοτούν τον Ήλιο.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι το αντικείμενο της εικόνας είναι πλανήτης, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters». H μελέτη είναι επίσης διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.

1 σχόλιο

  1. Τράβηξε τα βλέμματα η Άννα Διαμαντοπούλου, όταν στο πάρτι που διοργάνωσε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος για την ονομαστική του εορτή, χόρεψε ζεϊμπέκικο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ έδωσε πάρτι το βράδυ του Σαββάτου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, επί της οδού Μασσαλίας. Μάλιστα υπήρχε και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική από δύο νεαρούς μέλη της ΔΗΜΑΡ. Ο ένας έπαιζε μπουζούκι και ο άλλος ακορντεόν.

    Το πιο εντυπωσιακό που συνέβη στο πάρτι ήταν το ζεϊμπέκικο που χόρεψε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, υπό τους ήχους του ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας: «Είναι ένας ελληνικός χορός, το ζεϊμπέκικο είναι άλλωσε χορός της χαρμολύπης», έλεγε αργότερα η κυρία Διαμαντοπούλου.

    Την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε να χορεύει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος στη συνέχεια έριξε και αυτός μια στροφή υπό τους ήχους του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας» στο πάρτι του πιστού συνεργάτη του.

    Παρόντες ήταν σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη της, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λικούδης, Νίκος Μπίστης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα έκανε την εμφάνισή του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Κουβέλη, λέγοντας ότι θα πρέπει να βρίσκεται την Κυριακή το πρωί στο γραφείο του για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων. Επίσης, παρόντες ήταν η Αλεξία Μπακογιάννη, ο αδελφός της δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι κυρίως τηλεοπτικοί.

    Το πάρτι τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.


    Εδώ ο κόσμος καίγεται, δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο, φαγητό για τα παιδιά του, φάρμακα κλπ και εκείνοι ...γλεντάνε και χτενίζονται και κάνουν προκλητικά γλέντια !
    Γι' αυτό και ο Σύριζα θα πάει στο 40% και η Χρ. Αυγή στο 30% ! Ήδη το ΠΑΣΟΚ σήμερα έγινε 2 κομμάτια και θα διασπαστεί κι άλλο, το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, με τη μαζική φυγή χιλιάδων στελεχών και μελών. Η ΝΔ είναι στα όρια της παράκρουσης, αφού πολλοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη κατάργηση του αφορολογήτου για παιδιά και τη κατάργηση των τριτεκνικών- πολυτεκνικών επιδομάτων και είναι έξαλλοι με Στουρνάρα και Βρούτση !

    Η πρόταση είναι απλή : Μέχρι να φύγει το μνημόνιο, κανένας μισθός στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2000 ευρώ ( μαζί με όλα τα επιδόματα- υπερωρίες ή ότι άλλο ). Και η σύνταξη ( ακόμα κι αν παίρνει κανείς 3-4 μαζί ) δεν θα πρέπει, συνολικά, να ξεπερνά τις 2500 ευρώ καθαρά. Κι όποιος πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, περιφερειάρχης, δήμαρχος και κάθε ανώτερο στέλεχος του Δημοσίου ή δ. υπάλληλος ή συνταξιούχος, έχει οικογενειακές καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ μετρητά, μέχρι το 2020 να λαμβάνει μόνο το βασικό μισθό 580 ευρώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση