GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φοιτητές καταγγέλλουν προσηλυτισμό

Φοιτητές καταγγέλλουν προσηλυτισμό Προσηλυτισμό από προτεστάντες καταγγέλλουν οι φοιτητές της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπι...

Φοιτητές καταγγέλλουν προσηλυτισμό
Προσηλυτισμό από προτεστάντες καταγγέλλουν οι φοιτητές της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε επιστολή τους.

Αναλυτικά η επιστολή  ομάδας φοιτητών από τη Θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης.

Ο«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

Δούρειος ίππος στη Θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης

Στις 18 Δεκεμβρίου 2012 κατέφθασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ομάδα τριών ατόμων , η οποία διαμοίρασε στο Α΄ Αμφιθέατρο το βιβλίο της Καινής Διαθήκης σε μετάφραση.

Η διαμοιρασθείσα έκδοση περιελάμβανε μόνον το νεοελληνικό κείμενο της Κ.Δ., το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Οικ. Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, έκδοση της Ελ. Βιβλικής Εταιρείας.

Την κίνηση αυτή εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος αξιέπαινη, αν τη δει με αθώα μάτια. Όμως από μόνη της έχει αρνητικά στοιχεία, καθώς αρμόδια για τη διανομή του Λόγου του Θεού είναι μόνο η Εκκλησία και συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στα όρια της οποίας φιλοξενείται η Θεολογική Σχολή (αλήθεια, πήραν την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου για μια τέτοια ενέργεια; ειδάλλως χωρίς ευλογία έχουμε αντιποίηση αρχής και παρασυναγωγή! επιπλέον δεν μοιράστηκαν Καινές Διαθήκες στους αριστεύσαντες και σε όλους τους πρωτοετείς από τον Μητροπολίτη, τον Κοσμήτορα, τους Προέδρους των τμημάτων σε ειδική εκδήλωση παρόντων καθηγητών της Σχολής και φοιτητών; Γιατί εκείνες δεν ήταν σε μετάφραση αλλά στο πρωτότυπο; Δε σημαίνει κάτι αυτό για την επίσημη θέση της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης;).

Η κίνηση αυτή είχε και άλλα μεμπτά σημεία. Αρχικά στο εσώφυλλο της έκδοσης αναφερόταν τα στοιχεία του σωματείου "Οι Φίλοι της Αγίας Γραφής", σωματείο το οποίο έχει κατά καιρούς απασχολήσει ορθόδοξα έντυπα και ιστολόγια, καθώς αποτελεί "παρακλάδι" μιας από τις χιλιάδες προτεσταντικές ομάδες, αυτής των "Γεδεωνιτών"[1][1] (http://www.gideons.org/Splash.aspx) (με δικτύωση σε όλο τον κόσμο!) (Και αναρωτιόμαστε, υπάρχει Ορθοδοξία χωρίς δόγματα; Στο όνομα της «αγάπης», της όποιας αγάπης, καταργούμε τα δόγματα; Δηλ. συναδελφωνόμαστε με όλους τους αλλόδοξους ή κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας τους αιρετικούς στο όνομα της αγάπης;). Ακόμη μαζί με την Κ.Δ. διανεμήθηκαν κάρτες, πάνω στις οποίες αναγραφόταν η ιστοσελίδα www.agapestudent.gr[2][2][2] έχοντας ως τίτλο "Το site που μπορεί να αλλάξει τη Ζωή σου!" (αντιλέγουμε ότι τη ζωή μας την αλλάζει ο Χριστός και μόνο ο Χριστός!). Με την επίσκεψή του στην εν λόγω σελίδα ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια προτεσταντική ομάδα που απευθύνεται σε νέους φοιτητές προσπαθώντας να τους προσεγγίσει μέσα από «events» (Christmas party, εκδρομή στο αγρόκτημα«Κυδωνιές»), τουρνουά ποδοσφαίρου, ομολογίες φοιτητών (με τον τίτλο «άκουσε εμπειρίες ζωής που μπορεί να αλλάξουν για πάντα τη ζωή σου»), μαρτυρίες (με τον τίτλο «άκουσε ζωντανές μαρτυρίες με λόγια ελπίδας, αλήθειας, αγάπης και ζωής») και να πείσει για μια «Προσωπική γνωριμία με το Θεό» («πως μπορείς να ξεκινήσεις μια προσωπική σχέση με το Θεό και να πειραματιστείς τη ζωή για την οποία δημιουργήθηκες») (!!!)

Στην ιστοσελίδα υπερτονίζεται ο λόγος του Θεού χωρίς καμία αναφορά στην Ιερά Παράδοση, στους Πατέρες και στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Η κίνηση αυτή δεν σταμάτησε εκεί αλλά αφού διανεμήθηκαν τα παραπάνω σε μεγάλο αριθμό φοιτητών ένας εξ αυτών, των συντονιστών της εξόρμησης, απηύθυνε λόγο προς τους φοιτητές. Ο κύριος λοιπόν αυτός με πολύ ωραίο και ήρεμο τρόπο αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο λόγος του Θεού στη ζωή του ανθρώπου, φέρνοντας παραδείγματα της ζωής του και τελείωσε μαζί με ευχές για καλές γιορτές με την προτροπή να διαβάζουν όλοι από ένα κεφάλαιο της Κ.Δ. κάθε μέρα. Πολύ ωραία, όμως αξίζει να επισημανθούν πρώτα ορισμένα σημεία του λόγου του και μια τοποθέτησή του στο τέλος. Ανέφερε λοιπόν τα εξής: "Ζήτησα από τον Χριστό να μου συγχωρέσει όλες τις αμαρτίες, του ζήτησα να έρθει στη ζωή μου και να γίνει ο προσωπικός μου σωτήρας..." ο καθένας έχοντας ένα βασικό ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα μπορεί να καταλάβει την πλάνη που τα λόγια αυτά μπορούν να φέρουν. Το πιο "καταπληκτικό" ήταν όμως η τοποθέτηση του ομιλητή στην ερώτηση φοιτητή: "Δηλαδή εσείς σε ποιά εκκλησία μας λέτε να πηγαίνουμε, στην προτεσταντική ή στην ορθόδοξη;" Και ο εμφανώς ενοχλημένος ομιλητής με μικρή ένταση απάντησε: "Εγώ δεν είπα για καμία εκκλησία, εγώ είπα να διαβάζεται το λόγο του Θεού" και προσέθεσε με αρκετά υποτιμητικό τρόπο: "Εγώ σου λέω να πηγαίνεις στην ορθόδοξη (εκκλησία), ε.... και όλοι στους ορθόδοξους να πηγαίνετε."

Ακούγοντας λοιπόν κανείς όλα αυτά, και πόσο μάλλον αν τα ζει, τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει; Αν η κίνηση αυτή δεν ήταν καθαρά μια προτεσταντικού χαρακτήρα προσηλυτιστική κίνηση, τότε τι ήταν; Τα άτομα αυτά δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, στους Πατέρες, οι οποίοι αποτελούν τους μοναδικούς και αλάνθαστους ερμηνευτές τόσο του λόγου του Κυρίου όσο και όλης της πίστεως, αλλά και στα Μυστήρια της Εκκλησίας, το Βάπτισμα, το Χρίσμα, την Εξομολόγηση και τη Θεία Ευχαριστία που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη σωτηρία κάθε πιστού μέλους της Εκκλησίας. Προσέφεραν ως δώρο για τα Χριστούγεννα την Κ.Δ., όμως δεν τόνισαν το λόγο του Κυρίου ότι χωρίς την Εκκλησία και τη μετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τις ημέρες αυτές αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει αγάπη, ειρήνη, ταπείνωση και γαλήνη, αρετές τις οποίες αυτοί έχουν μόνο με την Αγία Γραφή. Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν νοούνται αλλά ούτε Χριστούγεννα με Χριστό αλλά χωρίς Εκκλησία. Νοούνται, καθώς Εκκλησία και Χριστός για τους Ορθοδόξους είναι έννοιες αλληλεξαρτώμενες.

Επιπλέον αναρωτιόμαστε για δύο ακόμη σημεία: όταν ο νέος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος διαμηνύει «Όχι στις μεταφράσεις των λειτουργικών κειμένων»[3][3][3], γεγονός που αντίκειται στους Κανόνες της Εκκλησίας και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εμείς θα διαβάζουμε την Κ.Δ. σε νεοελληνική μετάφραση; Και όταν ακόμα ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα στην Έδρα της Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας του Κειμένου των Ο', σε απαντητική του επιστολή[4] [4][4]προς τον συντονιστή ιεραποστολικής, τάχα, ένωσης, που είχε σκοπό να μοιράσει το παραπάνω κείμενο στην περιφέρειά του αναφέρει ότι οι Ορθόδοξοι αγαπούμε και δίνουμε περισσότερη σημασία στην ερμηνεία και όχι απλώς στη μετάφραση και ότι η μετάφραση ως ανθρώπινο κατασκεύασμα έχει λάθη, τι έχουν να μας απαντήσουν αυτοί που μοίρασαν μεταφράσεις στη σχολή; Θεωρούν οι διανομείς ότι το επίπεδο των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής είναι τόσο χαμηλό, ώστε να μην μπορούν να διαβάσουν την Κ.Δ. στο πρωτότυπο, δηλ. στην ελληνιστική κοινή; Εμείς οι ίδιοι θέλουμε το ανέβασμα της ποιότητας σπουδών της Σχολής ή τη μικρότερη προσπάθεια εκ μέρους των φοιτητών;
Το κείμενο αυτό το γράψαμε μια ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, γιατί μας προβλημάτισε πολύ το παραπάνω συμβάν. Ναι, ήμασταν παρόντες και αντιδράσαμε και σε αυτούς και στις αρχές της Σχολής και θέλουμε μέσω του κειμένου αυτού να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι στη Σχολή μας, όπως και σε πολλές άλλες το μεγαλύτερο ποσοστό εισήχθη τυχαία και οι περισσότεροι δεν έχουν κάποια εμπειρία από την Ορθόδοξη λατρευτική Παράδοση και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Αυτή είναι η βάση της αντίδρασής μας, ο Θεός οικονόμησε και τα παιδιά αυτά εισήχθησαν στη Σχολή, ούτως ώστε να λάβουν από αυτή όσο γίνεται κάποιες ορθόδοξες βάσεις. Πως όμως θα γίνει αυτό, αν ο οποιοσδήποτε προβατόσχημος λύκος εισβάλλει μέσα στη Σχολή χωρίς άδεια - γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε να έχουν εγκρίνει αυτή την κίνηση προτεσταντών οι καθηγητές μιας Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, μιας από τις δύο της Ελλάδας, εκτός των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών! Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο Ορθόδοξοι σε καθολικό ή προτεσταντικό Πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής; - και προσηλυτίζει με απώτερο στόχο να οδηγήσει νεανικές ψυχές στην απώλεια; Δεν χάνουμε όμως την ελπίδα και την πίστη μας στον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, τον οποίο παρακαλούμε να μας δίνει ορθόδοξο χριστιανικό φρόνημα και μαχητικότητα, ώστε να αντιμετωπίζουμε πάσης φύσεως πειρασμούς που θα συναντήσουμε στη ζωή μας.
Ευλογημένα και Ορθόδοξα Χριστούγεννα!

Ομάδα Φοιτητών Θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης

Πηγή:agioritikovima.gr





Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση