GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αιχμές του προέδρου του δικαστηρίου κατά της Τσεμπερά

Με τη συμπληρωματική κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας -βασικής μάρτυρος κατηγορίας- Αναστασίας Τσεμπερά, συνεχίστηκε ενώπιον...


Με τη συμπληρωματική κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας -βασικής μάρτυρος κατηγορίας- Αναστασίας Τσεμπερά, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της υπεξαίρεσης
Καταιγισμό ερωτήσεων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου δέχθηκε η οικονομική επιθεωρήτρια -βασική μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση της υπεξαίρεσης- Αναστασία Τσεμπερά σχετικά με το ύψος του ελλείμματος στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε αρκετές περιπτώσεις άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του πορίσματος που αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου.  Η κ. Τσεμπερά κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει εκ νέου, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που ελέχθησαν το προηγούμενο διάστημα κατά την ακροαματική διαδικασία.
«Πείτε μια φορά ένα όχι. Παραδεχθείτε μία φορά ότι κάνατε λάθος», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος, μάλιστα, διατύπωσε επικριτικά σχόλια για το έργο των συναδέλφων του δικαστικών λειτουργούν που ασχολήθηκαν με την υπόθεση κατά το στάδιο της προδικασίας (ανακριτής, Συμβούλιο Εφετών). «Κάνατε μεγάλο λάθος και τους παρασύρατε», είπε απευθυνόμενος στην οικονομική επιθεωρήτρια. «Όποιος έχει γράψει το κατηγορητήριο -συνέχισε σε άλλο σημείο- δεν ξέρει τι του γίνεται. Πήραν αυτές τις λανθασμένες παραδοχές και άκριτα τις συμπεριέλαβαν στο βούλευμα. Τώρα παιδευόμαστε όλοι μας. Χάσαμε τον ύπνο μας, όχι οι κατηγορούμενοι».
Η οικονομική επιθεωρήτρια παρατήρησε ότι τα μετρητά που έλαβε συνολικά ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ανέρχονται σε 21,3 εκατ. ευρώ, ποσό που συνδέεται άμεσα με την υπεξαίρεση του άλλοτε δημοτικού υπαλλήλου. Επέμεινε ότι το συνολικό ποσό του ελλείμματος στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, υπεραμυνόμενη του πορίσματός της, ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 27,3 εκατ. ευρώ, τα όπως είπε, είναι «ορφανά», καθώς δεν προκύπτουν από αποδείξεις. «Αυτά δεν φαίνονται πουθενά, ούτε στο ημερήσιο δελτίο ούτε στο ημερολόγιο του διευθυντή», είπε. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γ. Αποστολάκης διέταξε κατόπιν να διαβιβαστούν τα στοιχεία για το ποσό αυτό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα.
Η οικονομική επιθεωρήτρια, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το ύψος των μετρητών που λάμβανε ο Π. Σαξώνης κατά την περίοδό της διαχείρισής του και την ποσοστιαία μεταβολή τους από χρόνο σε χρόνο σε σχέση με τις πληρωμές που γίνονταν με επιταγές. Όπως κατέθεσε, το 2000 το ποσοστό ανάληψης μετρητών ήταν 5,05%, ποσοστό που αυξήθηκε το 2004 σε 20,29% (κατά μέσο όρο την 8ετία 2000-2007 ήταν 13,5%). Εξάλλου, το αντίστοιχο ποσοστό των υπόλοιπων διαχειριστών ταμείων στο δήμο κυμαίνονταν κατά μέσο όρο σε 0,24 και 1,76%.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν προς την συγκεκριμένη μάρτυρα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 το πρωί, οπότε αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή της η κα Τσεμπερά.
Στο μεταξύ, χωρίς χειροπέδες έφτασε στο δικαστήριο ο εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος αποφυλακίστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες). Όπως αποφάσισε προ ημερών το δικαστήριο, ο Μ. Λεμούσιας είναι υποχρεωμένος όσο διαρκεί η δίκη να μην εγκαταλείψει τη χώρα, να κινείται εντός των ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και να διαμένει στη διεύθυνση που δήλωσε στις αρχές.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση