GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενόψει νέων αναταραχών η Αίγυπτος

Το κάλεσμα Μόρσι σε διάλογο ακολούθησαν επιθέσεις στη Μουσουλμανική Αδελφότητα   Σε μία Αίγυπτο που βράζει, το Κάιρο προετοιμάζετ...

Το κάλεσμα Μόρσι σε διάλογο ακολούθησαν επιθέσεις στη Μουσουλμανική Αδελφότητα
 
Σε μία Αίγυπτο που βράζει, το Κάιρο προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι μετά τις προσευχές της Παρασκευής: το κάλεσμα του προέδρου σε διάλογο ακολούθησαν επιθέσεις σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενώ οργάνωση που θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε την πρόσκληση, δίνοντας «ραντεβού» με τον Μόρσι στο δρόμο. Ανήσυχη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» και αποφυγή της βίας ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος συνομιλώντας με τον Μόρσι.
Το βασικό μπλοκ της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην πρόσκληση του Μόρσι για διάλογο. Η αντιπολίτευση είχε ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο διαλόγου εάν δεν αποσυρθεί το περιβόητο διάταγμα του Μόρσι και, κυρίως, αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα -που καταρτίστηκε από την «ακρωτηριασμένη» Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
Στο διάγγελμά του την Πέμπτη, ο Μόρσι προσέφερε ελάχιστα: περιορίστηκε στο ότι δεν επιμένει να κρατήσει τις αποφάσεις του εκτός δικαστικού ελέγχου ενώ, βάσει των αναφορών του, το χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου μένει ως έχει.
Μετά το διάγγελμα, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, συντονιστής του σχηματισμού της αντιπολίτευσης «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας» ανέφερε μεν πως η πρόσκληση σε διάλογο αξιολογείται, αλλά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την στάση του Μόρσι.
«Ελπίζαμε πως ο πρόεδρος θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για απόσυρση του διατάγματος και καθυστέρηση του δημοψηφίσματος, θέλαμε ο πρόεδρος να κάνει συνολικό διάλογο για να σώσει τη χώρα από το διχασμό που την απειλεί» ανέφερε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε ανακοίνωσή του.
Η αναταραχή στους δρόμους της Αιγύπτου συνεχίστηκε και μετά το διάγγελμα Μόρσι: ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι και στην οποία πρόσκεινται οι υποστηρικτές του, στο Κάιρο.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία στο Μοκάταμ, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να μιλά για «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ επιθέσεις έγιναν και στα γραφεία σε άλλα δύο προάστια του Καΐρου. Σε άλλο σημείο της πόλης, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την ιδιωτική κατοικία του Μόρσι.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αντίδραση της ομάδας «6η Απριλίου», ενός από τα θεωρούμενα ως πρωταγωνιστικά κινήματα της εξέγερσης του 2011, στο διάγγελμα Μόρσι. Η ομάδα απέρριψε τη πρόσκληση σε διάλογο, και απάντησε με κάλεσμα στους δρόμους την Παρασκευή. Οι διαδηλώσεις θα δείξουν «κόκκινη κάρτα» στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ανέφερε η 6η Απριλίου στο Facebook.
Επικοινωνία Ομπάμα με τον Μόρσι
Ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με όλο και αυξανόμενη ανησυχία την κλιμάκωση στην Αίγυπτο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά το βράδυ της Πέμπτης με τον Μοχάμεντ Μόρσι για να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» του για τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη χώρα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών.
«Ο πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Αιγύπτου πρέπει να καταστήσουν σαφές στους οπαδούς του ότι η βία είναι μη αποδεκτή», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
«Καλωσόρισε την έκκληση του προέδρου Μόρσι σχετικά με τη διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση και τόνισε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις» ανέφερε η Ουάσινγκτον.
Σχόλια αναγνωστών (0)


1 σχόλιο

  1. Πίσω απο κάθε φασισμό υπάρχει μια χαμένη επανάσταση!(Βάλτερ Μπεντζαμιν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση