GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η “κοινωνία αξιών” για τον κρίσιμο και πολυεπίπεδο ρόλο των γυναικών σήμερα

Η “ κοινωνία αξιών ” για τον κρίσιμο και πολυεπίπεδο ρόλο των γυναικών σήμερα Διεξήχθη με επιτυχία το 21ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο “Διατλ...

Η “κοινωνία αξιών” για τον κρίσιμο και πολυεπίπεδο ρόλο των γυναικών σήμερα
Διεξήχθη με επιτυχία το 21ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο “Διατλαντική Ασφάλεια και οι μελλοντικές προκλήσεις”, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2012.
Η “κοινωνία αξιών” παρέστη μέσω της εκπροσώπου τύπου του κόμματος κ. Αναστασίας Ψωμιάδη, η οποία με παρέμβαση της στην ενότητα “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Αξιότιμοι Σύνεδροι,
Με βάση τα σημαντικά ζητήματα ασφαλείας που δημιουργούνται σε μία κοινωνία, αλλά και τα αποτελέσματα των μη ανθρωποκεντρικών στρατηγικών, που έχουν επιλεγεί για τη δόμηση του σύγχρονου κοινωνικού οικοδομήματος, θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει τα όσα βιώνουμε σήμερα, ως άνθρωποι και ως κοινωνία, με εμπόλεμες καταστάσεις . Παρόλο που είμαστε σε κατάσταση ‘’μη πολεμική’’, η εικόνα που αντικρίζουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται “μυρίζουν μπαρούτι”, θυμίζουν δηλαδή πόλεμο.
Ας αναλογιστούμε σε ποιες φάσεις περιέρχεται μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση: η φάση της κρίσης (πριν τον πόλεμο), η φάση πολέμου, η φάση ανακωχής, η φάση διαπραγματεύσεων, η φάση αποκατάστασης.
Τώρα…. Η Ελλάδα σε ποια φάση βρίσκεται; Σε φάση κρίσης; πολέμου; ανακωχής και διαπραγματεύσεων ή αποκατάστασης; Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά…..
Σε όποια φάση κι αν βρισκόμαστε, ας λειτουργήσουμε σα να βρισκόμαστε σε φάση αποκατάστασης! Ας συμπράξουμε για την αποκατάσταση!
Σε όλες τις πιο πάνω φάσεις ο ρόλος των γυναικών, είτε ως θύματα, είτε ως πρωταγωνίστριες στη διαμόρφωση των εξελίξεων, είναι καθοριστικός, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας σήμερα.
Οι γυναίκες αποτελούν το συνδετικό κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας, το βασικό δομικό κύτταρο, μέσα από τους πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους που φέρουν (μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος κτλ). Εξασφαλίζουν την ισορροπία του κοινωνικού οικοδομήματος, καθώς δρουν ενεργά όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και στο παρασκήνιο, αφενός μεν για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκαλούν συγκρούσεις, αφετέρου δε για τη διατήρηση της ειρήνης, μειώνοντας πάντα την δριμύτητα των αποτελεσμάτων και κάνοντας πιο ανθρώπινο τον κόσμο μας.
Αυτήν την κρίσιμη για την χώρα μας στιγμή, εμείς οι γυναίκες της “κοινωνίας αξιών” επικροτούμε, στηρίζουμε και αναλαμβάνουμε δράσεις, σε όλα τα επίπεδα, για την ανάδειξη του πολύτιμου και πολυεπίπεδου ρόλου της γυναίκας, ανοίγοντάς της το δρόμο ακόμη και προς τα κέντρα των αποφάσεων, ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και τελικά η ελληνική ευημερία.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κρατικός/θεσμικός χαρακτήρας αυτών των πρωτοβουλιών – δράσεων αποτελεί αναγκαιότητα, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι, τα κενά που υπάρχουν στο κράτος είναι προφανή και εμφανή, απαιτούνται συντονισμένες στρατηγικές, συμπράξεις και δράσεις όλων των κοινωνικών φορέων, ατόμων, εταιριών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με σκοπό τη διευκόλυνση, την ενημέρωση, τη στήριξη, την εκπαίδευση, καθώς και την ενίσχυση των γυναικών, στο δύσκολο δρόμο τους προς το αυτονόητο.
Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες εταιρίες, σε αντίστοιχες καταστάσεις, σε φάσεις δηλαδή αποκατάστασης, επέλεξαν να δομήσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για να στηρίξουν τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας.
Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω και λειτουργώντας πάντα σα να βρισκόμαστε στη φάση της αποκατάστασης, προτείνουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης , στο πλαίσιο της οποίας θα συμπράξουν όχι μόνο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, ως συνδετικός κρίκος κάθε πολίτη με την κυβέρνηση (δηλαδή με την κρατική εξουσία), αλλά και οι ΜΚΟ ως εκφραστές και υποστηρικτές συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Η εκπαίδευση και η επικοινωνία αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου.
Οι γυναίκες “οφείλουν” στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους αλλά και στην ίδια την κοινωνία να ηγηθούν αυτού του εγχειρήματος.
»

1 σχόλιο

  1. Χτύπησε κόκκινο η υποκρισία του πολιτικού συστήματος. Την ώρα που με το νέο φορολογικό οι ελληνικές οικογένειες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορτώνονται με νέα δυσβάσταχτα βάρη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βγάζει λάδι τους βουλευτές, διατηρώντας ανέγγιχτο ένα από τα προκλητικότερα προνόμια και ρουσφέτια που έκανε η Πολιτεία στους εθνοπατέρες. Αυτό δεν είναι άλλο από το...αφορολόγητο (του συνόλου) της βουλευτικής αποζημίωσης.Το όλο θέμα αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Με τον νόμο 3842/2010 φαινομενικά καταργήθηκε το δικαίωμα των βουλευτών να μη φορολογείται το 60% περίπου της βουλευτικής τους αποζημίωσης, όπως ίσχυε με το Ζ’ Ψήφισμα του Συντάγματος το 1975. Κι ενώ η κατάργηση θα έπρεπε να ισχύσει από το 2010 και οι βουλευτές να φορολογηθούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2010 αποδεικνύει ότι ο νόμος -άγνωστο με εντολή τίνος- δεν ίσχυσε ποτέ.Δεν ίσχυσε ούτε καν η εγκύκλιος που έστειλε τότε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τη φορολόγηση εξαιρείται το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης ως ποσό που τεκμαίρεται ότι δαπανήθηκε για τα λειτουργικά έξοδα του βουλευτή.Ποιες είναι αυτές οι δαπάνες; Επιδόματα που παίρνουν οι βουλευτές στο χέρι για την οργάνωση γραφείου, τα έξοδα κίνησης, τις συμμετοχές στις επιτροπές αλλά και τα ταχυδρομικά τέλη, τα οποία δεν φορολογούνται μολονότι είναι όσο η μισή βουλευτική αποζημίωση. Ειδικά για το τελευταίο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα για ποιον λόγο οι βουλευτές παίρνουν στο χέρι περίπου 1.130 ευρώ μηνιαίως για ταχυδρομικά τέλη, ενώ από το Σύνταγμα προβλέπεται ταχυδρομική ατέλεια για τους βουλευτές!

    Τα παραδείγματα, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, είναι ενδεικτικά:

    - Βουλευτής με ετήσια αποζημίωση 109.506 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 26.156 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.350 ευρώ! Ποσοστό αφορολογήτου 76%.
    - Βουλευτής με 111.877 ευρώ ετήσια αποζημίωση φορολογήθηκε ως μισθωτός με εισόδημα 28.613 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.264 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 74%.
    - Τρίτος βουλευτής με εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 110.153 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 27.941 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 75%.

    Οπως μάλιστα λένε εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα φορολογικά, το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Δηλαδή να μένει αφορολόγητο το συντριπτικά μεγάλο ποσό των βουλευτικών αποδοχών. Την ώρα δε που για τον απλό πολίτη η φορολόγηση αρχίζει από το πρώτο ευρώ, για έναν βουλευτή που παίρνει 100.000 ευρώ η φορολόγηση αρχίζει μετά 70.001ο ευρώ!

    Πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδωνις Γεωργιάδης, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αφορολόγητο για τους βουλευτές. Στις επίμονες αιτιάσεις όμως φοροτεχνικών ότι το αφορολόγητο είναι πάρα πολύ μεγάλο ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στο 25%, παρότι από τα 97.000 ευρώ που έλαβε το 2010 φορολογήθηκε μόνο για τα 27.000 ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση