GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαζική συμμετοχή στην επαναγορά χρέους

Την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους προεξοφλούσαν τραπεζίτες και αναλυτές. Μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο του...


Την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους προεξοφλούσαν τραπεζίτες και αναλυτές.
Μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, οι πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχαν 16 δισ. προσφορές από hedge funds και 10 δισ. από ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προσφορές θα ξεπεράσουν τα 30 με 32 δισ. ευρώ.
Ασφαλείς πληροφορίες ήθελαν από νωρίς τις ελληνικές τράπεζες είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς, μέχρι το 100% των ομολόγων που διακρατούν, ενώ οι πληροφορίες από διεθνείς οίκους ανέφεραν ότι και τα hedge funds επρόκειτο να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης, αφού «κλειδώνουν» κέρδη μέχρι και 200%. Νωρίτερα χθες, τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών Εθνική- Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς -οι οποίες διακρατούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 12,8 δισ. ευρώ-, κατά τις συνεδριάσεις τους έλαβαν ομόφωνα την απόφαση να συμμετάσχουν στην επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, νωρίς το απόγευμα χθες, ενημέρωσε πως: Το ΔΣ της ΕΤΕ κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον ΟΔΔΗΧ. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «η απόφαση του ΔΣ της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Eurobank – Ergasias ενημερώνοντας ότι το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς.
Επίσης το ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία επαναγοράς, συμβολική θα είναι η συμμετοχή της Τράπεζας Αττικής, ενώ το ΔΣ της Probank αποφάσισε να συμμετάσχει με ελάχιστα ομόλογα. Ενα από τα θέματα που απασχόλησαν χθες τα ΔΣ των τραπεζών ήταν η κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζών από νομικές ευθύνες, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η νομοθετική ρύθμιση επρόκειτο να κατατεθεί χθες στο Κοινοβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα τώρα με όσα ήταν γνωστά -μέχρι το απόγευμα χθες-, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι hedge funds θα προσφέρουν στο Δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συμμετοχή με 11-12 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα. Δηλαδή θα διακρατήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 3 με 4 δισ. ευρώ.
Οφελος
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο -εφόσον δοθεί πράσινο φως από την τρόικα για να αναγνωριστεί σε βάθος 30 ετών- προσδοκούν όφελος 6 με 7 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα βελτιωθούν οι συνθήκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους -αφού θα χρειαστούν 6-7 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια-, ωστόσο κάποιες τράπεζες θα παραμείνουν με αρνητική καθαρή θέση. Και αυτό επειδή μέρος του αναβαλλόμενου φόρου (2,9 δισ. ευρώ) έχει ήδη συνυπολογιστεί στις κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ οι μελλοντικές υπεραξίες από τα εναπομείναντα ομόλογα δεν θα επαρκούν για την εξόφληση των CoCos. Από τις 7 παρά τέταρτο και μέχρι τις 7 μ.μ. που έκλεισε το «βιβλίο» προσφορών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΔΔΗΧ βομβαρδίστηκε στην κυριολεξία από τις εντολές συμμετοχής στην επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Οι εκπρόσωποι των hedge funds και των ελληνικών τραπεζών νωρίτερα είχαν δεσμεύσει τα ομόλογα με τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς και είχαν πάρει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τους θεματοφύλακες (σύστημα Αϋλων Τίτλων, Τράπεζα Ελλάδος) για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους.
Καθώς η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών είναι περίπλοκη, οι σχετικές ανακοινώσεις για την πορεία του προγράμματος αναμένονται εντός της ημέρας.
ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ
Τα ομόλογα των τραπεζών
Το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών σε ομόλογα μετά PSI+ (σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς):
- Εθνική: 4,1 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας (1,2 δισ. ευρώ αποτίμηση πρώτο τρίμηνο 2012).
- Eurobank: 2,3 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας (764 εκατ. ευρώ αποτίμηση α΄ τριμήνου 2012).
- Alpha: 2,1 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας (800 εκατ. ευρώ αποτίμηση α΄ τρίμηνο 2012).
- Πειραιώς-ΑΤΕ: 4,3 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας (1,2 δισ. ευρώ αποτίμηση α΄ τριμήνου 2012).
- Λοιπές τράπεζες: 2 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας (700 εκατ. ευρώ αποτίμηση α΄ τρίμηνο 2012).
- Σύνολο: 14,8 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των ομολόγων και στα 4,66 δισ. ευρώ η αποτίμησή τους το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Εφη Καραγεώργου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση