GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Hράκλειο: Μια 70χρονη μαθαίνει ιταλικά … για να συνεννοείται με τους συμπεθέρους

 Η κ. Ευμενούλα είναι 70 ετών και κάθε Τετάρτη απόγευμα, ντύνεται, στολίζεται και πάει να παρακολουθήσει το μάθημα των ιταλικών της...



Η κ. Ευμενούλα είναι 70 ετών και κάθε Τετάρτη απόγευμα, ντύνεται, στολίζεται και πάει να παρακολουθήσει το μάθημα των ιταλικών της, στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου.
Μπορεί να καθυστερεί μερικά λεπτά και να μπαίνει τελευταία στην τάξη αλλά όταν η δασκάλα της, την εξετάζει δεν την πιάνει ποτέ αδιάβαστη, όπως μερικούς συμμαθητές της ίδιας τάξης.
Κάθεται στο δεύτερο θρανίο, στην αριστερή σειρά μαζί με μια φίλη της, αλλά δεν μιλάνε μεταξύ τους. Είναι και οι δύο προσεκτικές.
Η κ. Ευμενούλα λίγο περισσότερο, διότι έχει και πιο σοβαρό λόγο. Θέλει να μάθει ιταλικά, για να συνεννοείται με … τους συμπέθερους!
Είναι που πλησιάζουν κι οι ημέρες του γάμου του γιου της, και η ίδια ετοιμάζει βαλίτσες για Τορίνο.
Να μην ξέρει να πει τουλάχιστον τα βασικά;
«Νιώθω πολύ καλά που μαθαίνω ιταλικά. Με τη νύφη μου μιλάμε μεταξύ μας αγγλικά και ελληνικά. Η ίδια τα μιλάει αρκετά καλά, αλλά πρέπει να μάθω και εγώ να συνεννοούμαι με τους συμπέθερους», είπε η ίδια στο MadeinCreta, αμέσως μετά τη λήξη του μαθήματος.
Δασκάλα και μαθήτρια έμειναν λίγο παραπάνω διότι λόγω του εσπευσμένου ταξιδιού στην Ιταλία έπρεπε να σημειώσει και τις Χριστουγεννιάτικες ευχές, στα ιταλικά.
Και η αλήθεια είναι ότι τα βασικά στοιχεία της ιταλικής γλώσσας ,σε αυτά τα μαθήματα τα αφομοιώνεις.
Είναι μάλλον κάτι σαν ταχύρρυθμα ενώ και το βιβλίο που διδάσκεται είναι ειδικά γραμμένο για αυτήν την περίσταση, για γρήγορη εκπαίδευση δηλαδή.
Το «Arrivederci Roma» μαθαίνει ο νομός Ηρακλείου, χάρη … σε μια διαμαρτυρία
Η κ. Ευμενούλα είναι μια από τους 2000 (!) μαθητές του νομού Ηρακλείου, που παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα ιταλικής γλώσσας, τα οποία προσφέρουν οι άνεργοι καθηγητές του νομού, που έχασαν τη δουλειά τους και έμειναν χωρίς αντικείμενο εξαιτίας των περικοπών των κονδυλίων της εκπαίδευσης, που έγιναν για να γίνουμε τα «καλά παιδιά της Τρόικας».
Διότι σε αυτή τη χώρα εκεί χτύπησε η κρίση κυρίως, στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρματευτική περίθαλψη (αυτό όμως είναι άλλο θέμα τραγικό)!
Οι άνεργες καθηγήτριες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με τον πιο δυναμικό τρόπο για να αποδείξουν ότι η ιταλική γλώσσα δεν είναι μια ασθενής γλώσσα, έχει δυναμική και η δύναμή της είναι οι μαθητές της.
Η δυναμική αυτή φάνηκε από την πρώτη στιγμή που τα ιταλικά μπήκαν ως μάθημα επιλογής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το επέλεξαν 30.000 μαθητές!
Όσο για την ίδια τη διαμαρτυρία; Είναι η προσφορά μάθησης, δωρεάν!
«Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά. Από τη μια βλέπουμε τον κλάδο μας να εξοστρακίζεται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω περικοπών και μνημονίου, κι από την άλλη διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο κόσμος «διψά» κυριολεκτικά για την ιταλική γλώσσα και τον ιταλικό πολιτισμό χωρίς να έχει τα μέσα να πραγματώσει την επιθυμία του.
Έτσι αποφασίσαμε να προσφέρουμε την αγάπη μας για τη γλώσσα και τη διάθεσή μας για δουλειά με την μορφή δωρεάν μαθημάτων εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας. Η προσφορά μας έγινε έργο με τη συνδρομή της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου και της Προέδρου της, κας Ελένης Κλειδά, την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς για τη στήριξή της αναφορικά με τη διοργάνωση των τμημάτων», δήλωσε στο Madeincreta η υπ. Διδάκτωρ της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και διδάσκουσα στο «κοινωνικό φροντιστήριο», Αθανασία Δρακούλη.
Εκδήλωση για το βιβλίο που διδάσκεται στο κοινωνικό φροντιστήριο με τίτλο «Le prime lezioni in italiano»
Η κ. Δρακούλη είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Le prime lezioni in italiano», το οποίο διδάσκεται στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο».
Το συνέγραψε και το δίδασκε στο ΤΕΙ Κρήτης και είναι ειδικά γραμμένο για μαθητές που μαθαίνουν ιταλικά στην Ελλάδα και δεν έχουν καμία ακουστική επαφή με τη γλώσσα, όπως αυτή μιλιέται στην Ιταλία.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Παρασκευή (14-12-12) στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
*Οι διδάσκουσες στα δωρεάν τμήματα εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας είναι οι κυρίες: Μαρία Βασιλάκη, Μαρίνα Γαλανάκη, Αθανασία (Σούλα) Δρακούλη, Λίλιαν Καρτεράκη, Εμμανουέλα Κονσολάκη, Έλενα Κουντουράκη, Πελαγία Μακρυπόδη, Σοφία Μαμιδάκη, Τέτα Μαργαριτάκη, Ηρώ Μαρούδα, Χαρά Παυλάκη, Κατερίνα Περογιαννάκη, Σοφία Πετσαλάκη, Άννα Ειρήνη Τσαταλμπασόγλου, Χαρά Χατζάκη Πετειναράκη, Βάσω Χουρδάκη.
madeincreta.gr Πηγή: flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση