GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εγκρίθηκε η ανακεφαλοποίηση της MPS

Ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλ...


Ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Banca Monte dei Paschi di Siena, MPS, «για λόγους σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» στη χώρα αυτή.
Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει το λόγο των ιδίων κεφαλαίων της στο 9%, όπως έχει ορίσει η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (EBA), και θα αποτελέσει ένα μέτρο προσωρινής προστασίας της από την έκθεσή της σε οικονομικούς κινδύνους λόγω της αγοράς κρατικού χρέους.
Η ιταλική τράπεζα πρόκειται να λάβει νέα κεφάλαια υπό την μορφή υβριδικών κεφαλαιακών εργαλείων που θα αντικαταστήσουν παρόμοια τέτοια εργαλεία, ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ, που είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση της Ιταλίας το 2009.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση της MPS είναι «απαραίτητη για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής που αφορούν την βοήθεια των κρατών που παρέχεται στις τράπεζες στην διάρκεια της κρίσης», σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η έγκριση της Επιτροπής αποτελούσε προϋπόθεση για να ανακοινωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Η προθεσμία για την υποβολή του οποίου στην Επιτροπή είναι εξάμηνη.
Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου είχε πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθώς διακρατούσε μεγάλα ποσά σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Το 2011 παρουσίασε καθαρή ζημία 4,7 δισεκ. ευρώ. Το σχέδιο αναδιάρθρωσής της προβλέπει την πώληση τμημάτων της, το κλείσιμο υποκαταστημάτων της και την περιστολή των θέσεων εργασίας κατά 4.600, επί συνόλου 33.000.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση