GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα μέτρα για να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό NPD

Οι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων ενέκριναν σήμερα την πρόταση να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να τεθεί εκ...

Οι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων ενέκριναν σήμερα την πρόταση να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) το οποίο φέρεται να συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα να συστήσουν στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο στο Βερολίνο, να παραπέμψουν το θέμα απαγόρευσης του κόμματος στη δικαιοσύνη.
Το NPD, που αυτοαποκαλείται «πατριωτική δύναμη», έχει χαρακτηριστεί ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό και πιστεύεται ότι συνδέεται με βίαιες νεοναζιστικές ομάδες. Η προηγούμενη απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου, πριν από μια δεκαετία, απέτυχε επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ανεπαρκείς τις αποδείξεις για την αντιδημοκρατική στάση επειδή στις τάξεις του, και μάλιστα στα υψηλά κλιμάκια, είχαν διεισδύσει πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι αρχές δύο κρατιδίων διατηρούν πάντως επιφυλάξεις για τις νομικές συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη παραπομπή της υπόθεσης εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο.
«Εγώ η ίδια και οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουμε ακόμη αν μπορούμε να υπερβούμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία απαγόρευσης του NPD”, δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία», πρόσθεσε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που διεξάγεται στο Ανόβερο.
«Απλώς θέλω να έχουμε καλές προοπτικές αν επιδιώξουμε την απαγόρευση του NPD», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ από την πλευρά του επανέλαβε ότι «είναι γνωστό ότι η καγκελάριος διαβλέπει σημαντικούς κινδύνους οι οποίοι πάντως θα πρέπει να εκτιμηθούν», προειδοποιώντας ότι στην αυριανή συνάντηση της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς στο Βερολίνο ενδέχεται να μην επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.
Εφόσον οι πρωθυπουργοί συμφωνήσουν αύριο να ζητήσουν να τεθεί εκτός νόμου το NPD, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες, κάτι που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενδέχεται να πάρει χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ έχει δηλώσει ότι η απόπειρα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ και να επιτρέψει στο NPD “να δώσει παράσταση στα μέσα ενημέρωσης” εμφανιζόμενο ως θύμα.
Η συζήτηση για την απαγόρευση του NPD φούντωσε και πάλι αφότου αποκαλύφθηκε ότι μια ολιγομελής ακροδεξιά, ρατσιστική οργάνωση δολοφόνησε εννέα μετανάστες (οκτώ Τούρκους και έναν Έλληνα) και μια αστυνομικίνα από το 2000 έως το 2007. Ένα πρώην στέλεχος του κόμματος έχει παραπεμφθεί με την κατηγορία ότι βοηθούσε την οργάνωση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση