GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αγνωστo είδoς θηλαστικού «κρυβόταν» στο Βόρνεο...

Πρόκειται για νέο είδος του κοντόχονδρου κερκοπίθηκου To νέο είδος κοντόχονδρου κερκοπίθηκου Πηγή:Oxford Brookes University Λονδί...

Πρόκειται για νέο είδος του κοντόχονδρου κερκοπίθηκου
To νέο είδος κοντόχονδρου κερκοπίθηκου Πηγή:Oxford Brookes University
Λονδίνο 
Ο κοντόχονδρος κερκοπίθηκος είναι ένα μικρό νυκτόβιο πρωτεύον θηλαστικό που μοιάζει περισσότερο με λεμούριο παρά με πίθηκο. Εχει κερδίσει την προσοχή των επιστημόνων επειδή διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά στον κόσμο των θηλαστικών με κυριότερο το τοξικό του δάγκωμα. Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόλις τέσσερα είδη του στον πλανήτη – όλα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Διεθνής αποστολή που εξερευνούσε τα δάση του Βόρνεο και των Φιλιππίνων εντόπισε ένα ακόμη είδος.
Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί, εκτός των άλλων,  το ζώο αυτό είναι από εκείνα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και η μελέτη τους θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία τους.
Η ανακάλυψη
Μέχρι σήμερα στις περιοχές του Βόρνεο και των Φιλιππίνων πιστευόταν ότι ζούσε μόνο ένα είδος κοντόχονδρου κερκοπίθηκου, το N.menagensis. Είχαν επίσης εντοπιστεί σε αυτές τις περιοχές και κάποιοι κοντόχονδροι κερκοπίθηκοι που διέφεραν λίγο εμφανισιακά από το N.menagensis αλλά οι ειδικοί έκαναν λόγο για δύο υποείδη του.
Αποστολή που αποτελείτο από ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ εξερεύνησε τα δάση του Βόρνεο και των Φιλιππίνων και εντόπισε αρκετούς κοντόχονδρους κερκοπίθηκους. Από τη μελέτη των επιστημόνων προέκυψε η ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους που ονομάστηκε Nycticebus kayan. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο θεωρούμενα υποείδη είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστά είδη τα οποία έλαβαν τις ονομασίες N.bancanus και Ν.borneanus. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Primatology».
Δάγκωμα δηλητήριο
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν νέα είδη εξαιτίας της νυκτερινής φύσης του ζώου. Οπως υποστηρίζουν, μέσα στη νύκτα όλοι οι κοντόχονδροι κερκοπίθηκοι μοιάζουν ίδιοι και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος διαφορές. Ετσι, ακόμη και αν ένας ερευνητής στο παρελθόν είχε πέσει πάνω σε κάποια από τα μέλη των άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών, δεν θα ήταν σε θέση να τα ξεχωρίσει.
Τα τέσσερα είδη εμφανίζουν εμφανισιακές διαφορές κυρίως στα σημάδια που έχουν στο κεφάλι και οι ειδικοί τα παρατηρούν για να δουν αν έχουν και διαφορές στον τρόπο που κινούνται και συμπεριφέρονται.
Στους αγκώνες των κοντόχονδρων κερκοπίθηκων υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν μια τοξίνη η οποία απελευθερώνεται όταν αυτοί δαγκώνουν. Η τοξίνη αυτή προκαλεί πολύ ισχυρό αναφυλακτικό σοκ στον άνθρωπο που συνήθως είναι θανατηφόρο. Για αυτό και στους κοντόχονδρους κερκοπίθηκους που αιχμαλωτίζονται γίνεται αφαίρεση των κοπτήρων και του κυνοδόντων. 

1 σχόλιο

  1. TETOIA MOYTRA EXETE ΓΛΕΙΩΔΕΣΤΑΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ.ΑΝΤΙ ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ,ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΟΤΙ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΡΡΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΧΑΜΙΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση