GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

11 υποψήφιοι για τις εκλογές στην Κύπρο...

11 υποψήφιοι θα υποβάλουν αύριο επίσημα στον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής την υποψηφιότητα τους, για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φ...

11 υποψήφιοι θα υποβάλουν αύριο επίσημα στον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής την υποψηφιότητα τους, για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό υποψηφίων.
3 υποψήφιοι όμως, οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας, φέρονται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ως βασικοί διεκδικητές. Και οι τρεις συμμετέχουν για πρώτη φορά σε προεδρική εκλογή, ενώ δεν διεκδικεί επανεκλογή ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Εξάλλου, το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν για πρώτη φορά δύο γυναίκες: η πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και τέως υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου και η ανεξάρτητη Μακαρία- Άντρη Στυλιανού.
Οι άλλοι υποψήφιοι είναι οι Λάκης Ιωάννου, Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου και Γεώργιος Χαραλάμπους.
Ο τελευταίος είναι υποψήφιος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συμμετείχαν ως ομιλητές, οι βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων.
Αν κανείς δεν εξασφαλίσει αυτό τον αριθμό, η εκλογή επαναλαμβάνεται σε μια βδομάδα μεταξύ των δύο υποψηφίων που πήραν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο και πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους. Με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι εκλογές θα είναι δύο γύρων με τον κ. Αναστασιάδη να προηγείται με μεγάλη διαφορά και τους κυρίους Μαλά και Λιλλήκα να δίνουν μάχη για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Στις επικείμενες εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 540.000 ψηφοφόροι σε σύγκριση με 516.441 του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση