GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζημιά 15 δισ. ευρώ από φόρους και χαράτσια!- Μπούμερανγκ τα μέτρα για έσοδα

Έκτακτες εισφορές, έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα, χαράτσια στην κινητή και ακίνητη περιουσία. Ωστόσο τα αποτελέσματ...

Έκτακτες εισφορές, έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα, χαράτσια στην κινητή και ακίνητη περιουσία. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν φαίνονται να είναι αυτά που περίμενε το Ελληνικό Δημόσιο...
το οποίο είναι "μείον" κατά 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".
Από το φόρο στα σκάφη πολυτελείας το ελληνικό κράτος υπολόγιζε έσοδα 10 εκατ. ευρώ. Αντ' αυτού τα σκάφη εγκατέλειψαν τη χώρα, οι εισαγωγές σταμάτησαν, τα έσοδα από το ΦΠΑ εξανεμίστηκαν και τελικά στα ταμεία του κράτους μπήκε το αστείο ποσό των 33.500 ευρώ! Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών σε μια σπάνια απολογητική στιγμή, παραδέχθηκε ότι «οι φόροι που επιβλήθηκαν στα σκάφη δεν εισπράχθηκαν ποτέ, δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα».
Η ίδια αποτυχία καταγράφηκε και με τα περίφημα «χαράτσια» στα ακίνητα. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, κατέστρεψε την κτηματαγορά, ενώ ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε ούτε το 2011, ούτε το 2012.
Στην «αιθαλομίχλη» χάθηκαν οι ελπίδες για έσοδα από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, αντί του 1,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ότι θα εισπράξουν κυρίως από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα ταμεία μπήκαν μόλις 36 εκατ. ευρώ!
Σε όλεθρο κατέληξε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Από τα 17 δις που περίμεναν η πτώση της κατανάλωσης και η αύξηση της φοροδιαφυγής οδήγησε σε απώλεια 2 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το κόστος από τις δεκάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιονομικής αποτυχίας ήταν και η αύξηση των φόρων στα ΙΧ, όπου οι φοβεροί «εγκέφαλοι» αντί να αυξήσουν τα έσοδα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγούν τους ιδιοκτήτες στη μαζική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και από τα 170 εκατ. ευρώ που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν, να περιοριστούν τελικά σε μόλις 50 εκατ. ευρώ.
Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε επίσης και η επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη. Μέσα σε μία διετία, το δημόσιο έχασε τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, μόνο το 2010 η μείωση της δαπάνης αλκοολούχων ποτών οδήγησε σε απώλεια 10.000 θέσεων.
Τέλος, οι ελπίδες για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα έγιναν «καπνός». Παρά τις αυξήσεις φόρων, δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 1 δισ. ευρώ στη διετία 2012-2013, επειδή η αγορά έχει κατακλυστεί από λαθραία τσιγάρα και οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τα στριφτά ή ακόμη και τα πούρα, οι τιμές των οποίων είναι πλέον πιο συμφέρουσες.

3 σχόλια

  1. Τι περιμέματε, αυτά τα μέτρα ηλίθιοι τα σχεδίασαν και άσχετοι / ανόητοι τα υιοθέτησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εξηγειται το φαινομενο της απιθανης και απροσμετρητης κακαδιοικησης με την επικληση μονο της βλακειας του υπουργειου οικονομικων και της δηθεν αδυναμιας του να δωσει στοιχειωδη διεξοδο στο προβλημα του ελλειμματος.Πιστευω οτι υπαρχει δολος που αποσκοπει στην καταστροφη και εξαφανιση καθε επιχειρηματικης πρωτοβουλιας και προσπαθειας ωστε να μεινει ο Ελληνας αθυρμα και ομηρος της παγκοσμιοποιησης.Και βεβαια ως συνηθως χρησιμοποιουνται πολλα και διαφορα αλλοθι οπως αυτο του λαθρεμποριου καυσιμων της γενικευμενης φοροδιαφυγης και της δαιμονοποιησης καθε επιχειρηματικης δραστηριοτητας.Σκευος εκλογης και εκτελεστικα οργανα των παγκοσμιοποιητων οι συνδικαλιστικες ενωσεις των ΔΥ που ως ταυροι εν υαλοπωλειο καταστρεφουν τον ιδιωτικο τομεα εμφορουμενοι απο ενα παμπαλαιο κομπλεξ κατωτεροτητας(αδικαιολογητα βεβαια) με ιδιοτελη κινητρα.Ου γαρ οιδασι τι ποιουσι.Καταστρεφουν την οικονομια και τους μη ΔΥ ενω υποσυνειδητα ξερουν οτι η οικονομια των ιδιωτων ειναι αυτη που τους συντηρει.Οι συνδικαλιστικες ενωσεις του δημοσιου διοικουν τα υπουργεια καθοσον οι εκλεγμενοι υπουργοι ουτε μπορουν (στερουνται απολυτα του διευθυντικου δικαιωματος) αλλα ουτε και θελουν να ασκησουν διοικηση.Και ετσι ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πιό αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης στη Χουντα: Δεν πληρώνουμε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση