GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με 164 έδρες έμεινε η κυβέρνηση μετά τις πρώτες απώλειες από τη λίστα Λαγκάρντ

 Γράφουν και σβήνουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας, υπολογίζοντας τους... μαγικούς αριθμούς –όχι για την υπερ...

 Γράφουν και σβήνουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας, υπολογίζοντας τους... μαγικούς αριθμούς –όχι για την υπερψήφιση των μέτρων, αλλά για το αποτέλεσμα που θα βγει σχετικά με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, κυρίως για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Για την περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θεωρείται βέβαιη η παραπομπή του. 
Μέχρι σήμερα τα μέτρα ήταν αυτά που αλλοίωναν τη «λίστα» της βουλευτικής σύνθεσης των κομμάτων αλλά και της δεδηλωμένης της κυβέρνησης, με τις διαγραφές μετά από κάθε ψηφοφορία.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η πρόταση της συγκυβέρνησης όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των προτάσεων, θα στηθούν δύο κάλπες. Μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αρχίσει αμέσως η μυστική ψηφοφορία.
Η ψηφοφορία θα θυμίζει το θρίλερ που ζήσαμε σε αντίστοιχες του παρελθόντος, με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά δεν θα είναι για μνημόνιο ή μέτρα, αλλά για ποινικές ευθύνες υπουργών.
Λύση στον γόρδιο δεσμό της προκαταρκτικής για την ευθύνη του κυβερνητικού εταίρου Βαγγέλη Βενιζέλου αναζητεί η κυβέρνηση εν μέσω των εφαρμογής σκληρών μέτρων, ψήφισης απολύσεων και νέου φορολογικού.
Ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη είναι ένα κομβικό σημείο για την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κριθεί  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.  
Έχουν μαζευτεί τόσα πολλά «εξιλαστήρια θύματα», αποδιοπομπαίοι τράγοι και τόσες πολλές Ιφιγένειες τους τελευταίoυς μήνες σε αυτή τη χώρα, που έχουν κάνει την πολιτική να μοιάζει με αρχαία τραγωδία.
Οι τελευταίες «Ιφιγένειες» θυσιάστηκαν για την τιμή και υπόληψη του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Ήδη αναταραχή έχει προκαλέσει η διαγραφή από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, ενώ αναμένονται και άλλες αναταράξεις σε επίπεδο στελεχών.
Και μπορεί Σαμαράς και Κουβέλης να ψάχνουν πώς θα καλύψουν τον κυβερνητικό τους εταίρο ώστε να μην καταρρεύσει η τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν απώλειες τα δικά τους κόμματα.
Στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη, αυτό έχει ήδη συμβεί και όλα αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους με κατηγορίες για συγκάλυψη και διαπλοκή. Ενώ η κόντρα της Κουμουνδούρου και με το Mega και τους εκδότες μετατρέπεται σε βασική στρατηγική.
Η κυβέρνηση ψάχνει για ηθικά ισοδύναμα ώστε να αντιμετωπίσει την ατζέντα "κάθαρσης" του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.
Ένα άλλο πρόβλημα που εξελίσσεται και για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους είναι το γεγονός ότι  οι ανεξάρτητοι βουλευτές αυξάνονται στη Βουλή, την ώρα που η δεδηλωμένη μειώνεται.
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές:
129 ΝΔ 
 
33  ΠΑΣΟΚ
17  ΔΗΜΑΡ
Σε διάστημα 6 μηνών έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί 15 βουλευτές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει 164 βουλευτές στην κυβέρνηση.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα έχει ως εξής:

ΝΔ 125
ΠΑΣΟΚ 25
ΔΗΜΑΡ 14
Και μπορεί πολλοί να ψάχνουν νέα κόμματα, ένα έχει ήδη δημιουργηθεί και δεν είναι άλλο από αυτό των ανεξάρτητων, όχι Ελλήνων, αλλά βουλευτών.   

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

3 σχόλια

  1. Ασυνάρτητος Έλληνας - Ο δολαριάκιας που έφαγε πόρτα από τον Τσίπρα και πάει με τη ...Χρυσή Αυγή!!!

    Έπεσαν οι μάσκες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον πρόεδρό τους, Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν δίστασε να «ανοίξει» την πόρτα και να «υποδεχθεί» τη Χρυσή Αυγή… με πρόσχημα την πρόταση παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.


    «Δεκανίκι»

    Ο Πάνος Καμμένος, όταν αντιλήφθηκε πως ο άλλος ευκαιριακός πολιτικός του «συνεταίρος», ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι διατεθειμένος να «στιγματιστεί» σε μια καθαρά πολιτική δίωξη εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, έσπευσε να ζητήσει «δεκανίκι» από την εθνικιστική παράταξη της Χρυσής Αυγής και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, καταθέτοντας τη δική τους πρόταση, με την οποία ζητούν την παραπομπή και των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου!

    Αιτία, για να «περάσει» ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. τις άλλοτε ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι δήλωναν στο παρελθόν πως είχαν με τη Χρυσή Αυγή, «στάθηκε» ο Κανονισμός της Βουλής. Καθώς οι 18 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δεν έφταναν για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 30 βουλευτών που χρειάζονται να συνοδεύουν μια πρόταση σύστασης Προκαταρτικής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να τεθεί σε ψηφοφορία.

    Το «κάλεσμα» του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, με προφανές το «αντίδωρο» του κοινοβουλευτικού εξαγνισμού της έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Χρυσή Αυγή και μάλιστα με «αναβαθμισμένη» ανακοίνωση του ίδιου του γενικού της γραμματέα, Νίκου Μιχαλολιάκου, και όχι απλά όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ηλία Κασιδιάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Συνένοχοι»

    Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτηριστικά δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ότι «η Χρυσή Αυγή θα φροντίσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο και τον συγκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, να παραπεμφθεί στην Προκαταρτική Επιτροπή γι’ αυτό και όλοι οι βουλευτές μας θα υπογράψουν την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

    Μάλιστα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θέλησε να «σφραγίσει» πλήρως αυτή τη συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, διευκρινίζοντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι συμφωνεί και στην παραπομπή και του «τέταρτου» προσώπου που βάζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στην πρότασή τους, αυτό του κ. Λουκά Παπαδήμου, λέγοντας πως θεωρεί ότι είναι και αυτός «απόλυτα συνένοχος…».

    Κοινοβουλευτικοί κύκλοι, πάντως, χθες έλεγαν πως εάν η πολιτική «σύμπραξη» μεταξύ του φυλλορροούντος κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της κοινοβουλευτικής απομονωμένης Χρυσής Αυγής και του «μονοπρόσωπου» κινήματος του Νίκου Νικολόπουλου αποτελεί και για τους τρεις μια υπερπήδηση στο κενό, με άγνωστη κατάληξη, η δόμηση των ποινικών κατηγοριών που καταλογίζουν στην πρόταση της ΑΝ.ΕΛ. σε Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο αποτελεί «ρεσάλτο» στα νομικά…

    Μία εβδομάδα πίσω

    Μετά και την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι κάλπες που θα στηθούν στη μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί πλέον θα είναι τέσσερις. Μια για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και από μία για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο. Η κατάθεση της πρότασης των ΑΝ.ΕΛ., πάντως, πάει «πίσω» από την ερχόμενη Δευτέρα τη συζήτηση στην Ολομέλεια της σύστασης Προκαταρτικής Επιτροπής, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει ότι από την ημέρα που θα κατατεθεί μια πρόταση για να συζητηθεί αυτή απαιτείται χρονική απόσταση επτά ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναπάντεχο δώρο

    Για την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση των ΑΝ.ΕΛ., με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, για παραπομπή στην Προανακριτική Επιτροπή και των Γ. Παπανδρέου-Λ. Παπαδήμου ήταν ένα αναπάντεχο δώρο. Κυρίαρχη εκτίμηση στα επιτελεία των τριών πολιτικών αρχηγών είναι ότι εκφυλίζεται η διαδικασία, αποτρέπεται η δυναμική ενός κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης και, αντίθετα, ενισχύεται η συσπείρωση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Πόσω μάλλον όταν η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί ευθέως κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, εγκαλώντας τον για συγκάλυψη, παγώνει τα υπόγεια ρεύματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αφού παύει να θεωρείται μοναδικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευ. Βενιζέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση