GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"4th International School of Trigger and Data Acquisition"- Διεθνές σχολείο από το ΑΠΘ

Διεθνές Σχολείο για Συστήματα online Επιλογής και Συλλογής Δεδομένων (“ISOTDAQ 2013 - 4th...


Διεθνές Σχολείο για Συστήματα online Επιλογής και Συλλογής Δεδομένων (“ISOTDAQ 2013 - 4th International School of Trigger and Data Acquisition”) θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Παρασκευή 1 έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013, στο ΚΕΔΕΑ.
51 φοιτητές και 28 διδάσκοντες, ενεργοί ερευνητές στο CERN, από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σο Διεθνές Σχολείο που διοργανώνεται από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., με τη σημαντική συμβολή του Εργαστηρίου CERN στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του Α.Π.Θ. στο πείραμα ATLAS στο CERN.
Οι φοιτητές του Σχολείου θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν από τα μικρά πειράματα στο εργαστήριο μέχρι τα μεγάλα πειράματα στον επιταχυντή LHC του CERN. Το σχολείο ξεκινά την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 9:30, στο ΚΕΔΕΑ.
Εκτός από τις ειδικές διαλέξεις, στα πλαίσια του σχολείου θα γίνουν και τρείς παρουσιάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα:
1. “The CERN Scientific Programme” (Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του CERN), από τον Υποδιευθυντή του Τμήματος Φυσικής του CERN, Livio Mapelli, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 11:30-12:30, στο ΚΕΔΕΑ.
2. Δύο σημαντικές παρουσιάσεις για την προοπτική εύρεσης τεχνικής και ερευνητικής εργασίας σε πειράματα Στοιχειωδών Σωματιδίων. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 11:30-12:30, στο ΚΕΔΕΑ.
α) “System administration work and opportunities in large Trigger and Data Acquisition systems – the ATLAS example” (Δουλεύοντας στη διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων για μεγάλα συστήματα επιλογής και συλλογής δεδομένων – το παράδειγμα του Πειράματος ATLAS στο CERN). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Υπεύθυνο των «System Administrators» του πειράματος ATLAS στο CERN, Sergio Ballestrero, και
β) “A message from AIDA - Advance European Infrastructures for Detectors at Accelerators” (Ένα μήνυμα από το πρόγραμμα AIDA – Προώθηση Ευρωπαϊκών Υποδομών για Ανιχνευτές σε Επιταχυντές), από τον Μηχανικό του CERN, Markus Joos.
3. “The Antikythera mechanism – from the bottom of the sea to the scrutiny of the modern technology” (Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – από τα βάθη της θάλασσας στον ενδελεχή έλεγχο της μοντέρνας τεχνολογίας). από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 12:00-13:15, στο ΚΕΔΕΑ.
Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. που συμμετέχει ενεργά στο πείραμα ATLAS στο CERN και διοργανώνει το Διεθνές Σχολείο στο Α.Π.Θ. αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Χαρά Πετρίδου, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Δημήτρη Σαμψωνίδη, και τον Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Κορδά. Επίσης, σημαντική είναι η προσφορά στη διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου των φοιτητών Δ. Ηλιάδη και Ι. Νομίδη.
Περισσότερες πληροφορίες: www.isotdaq2013.physics.auth.gr
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του Διεθνούς Σχολείου διατίθεται από το σύνδεσμο:
http://indico.cern.ch/conferenceOtherViews.py?view=standard&confId=209985

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση