GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα...

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real fm... Τα κυριότερα σημεία της συνέντε...

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real fm...
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης.

-Για τη νέα δημοσκόπηση που φέρνει στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ:
-Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν συγκεκριμένη στιγμή. Θα ήταν λάθος να διαμορφώνουμε πλαίσιο πολιτικής από δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι για να διαμορφώνουν κλίμα. Δεν αρνούμαι ότι έχει καταγραφεί μία τάση στασιμότητας στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό οφείλεται στο ότι η μεγάλη προσδοκία που είχε δημιουργηθεί ότι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την πολιτική, προσωρινά διαψεύστηκε. Αλλά αυτό συμβαίνει στην παρούσα φάση. Και οι προσδοκίες της κυβέρνησης θα διαψευστούν. Η πολιτική πραγματικότητα διαψεύδεται από τη λογική. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο πρωθυπουργός είπε πράγματα λες και ήταν πρωθυπουργός άλλης χώρας.
-Νέο κόμμα θα είναι η ανεργία.
Για τη συνάντηση με Σόιμπλε.
-Οτιδήποτε κάνω θα υπόκειται κριτικής. Δε με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, η ουσία είναι να αποκομίσουμε εμπειρίες. Το ζήτημα είναι να βρούμε συμμάχους σε συγκρούσεις που θέλουμε να κάνουμε. Πιθανόν να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Σόιμπλε για τη συνάντησή μας, αλλά δε νομίζω να ζήτησε την άδεια, είναι αστείο.
Για τη Μέρκελ
-Ο πραγματικός αντίπαλος της Μέρκελ, δεν είναι στο εσωτερικό της χώρας της, εκεί θα κάνει περίπατο. Ο φόβος είναι η ετερόδοξη κυβέρνηση που φοβάται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, με πρώτη την Ελλάδα.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε ΠΑΣΟΚ του 1980 , γιατί θα οδηγηθούμε στην καταστροφή. Είναι δραματική η στιγμή για τη χώρα.
Για το μνημόνιο
-Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει για μας επόμενη μέρα με μνημόνιο. Και είμαστε έτοιμοι για μεγάλη σύγκρουση. Είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική. Θα καταστρέψει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και στη σύγκρουση μας θα βρούμε συμμάχους, που δεν θα περιμένει κανείς.
-Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει με τη σταθερότητα του νομίσματος. Αυτή η συζήτηση για το ευρώ και την επάνοδο στη δραχμή, δεν άνοιξε από την αριστερά, αλλά από το ίδιο το μνημόνιο και από τις εδώ κυβερνήσεις.
-Πρέπει να υπάρξει γενναίο κούρεμα του χρέους και να σταματήσει η λιτότητα. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκή λύση. Μπορούμε να γίνουμε το γρανάζι που θα σταματήσει την πολιτική Μέρκελ. Θα είμαστε η δύναμη που θα ψάξει συμμάχους στην σκακιέρα.
-Τα χρέη που έχει να πληρώσει η χώρα, είναι χρέη που έχουν υπογράψει οι Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Θα πω στον Σόιμπλε, η Γερμανία, είναι λαός μπαταξήδων, που διεκδίκησε και πέτυχε διαγραφή χρέους το 1953;
Για τις καταλήψεις στη Βίλα Αμαλία και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
-Εκφράζω την ανησυχία μου για όλα αυτά.  Η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζει με την ιδεολογία της αριστεράς. Βλέπω ενορχηστρωμένη προσπάθεια από συμβούλους του πρωθυπουργού -με ακραία δεξιά κατεύθυνση-, δημιουργίας κλίματος τεχνητής πόλωσης και έντασης. Οι πρώτοι που καταδικάζουμε την ανομία σε όλες της τις μορφές είμαστε εμείς. Τόσα χρόνια η Βίλα Αμαλία, δεν απασχολούσε κανέναν. Αν υπάρχει ανομία πρέπει να μην υπάρχει ανοχή από την πολιτεία.  Αν όμως πρόκειται για εγκαταλελειμμένα σπίτια και πολιτιστικά κέντρα, δεν είναι το ίδιο.
-Στη βουλή έχουμε νέα παιδιά, που δεν ήταν επαγγελματίες πολιτικοί, και δεν έχουν την εμπειρία να σταθούν σε μία τηλεοπτική εκπομπή που έχει παγίδες. Ο κ. Διαμαντόπουλος υπέπεσε στον πειρασμό να κάνει, σε τηλεοπτική εκπομπή,  ανάλυση στο τι είναι ο αναρχικός. Ήταν παρακινδυνευμένη και άστοχη επιλογή. Αλλά, στήνονται επικοινωνιακές παγίδες, για να στρέφεται αλλού η προσοχή του λαού. Και αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικοποίησε την οργή του λαού.
Για τις καταλήψεις δημόσιων χώρων.
-Απολύτως καταδικαστέα η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Διαφορετικό όμως αυτό, από την  επιτροπή πολιτών που προσπαθεί να λειτουργήσει ως κοινωνικό χώρο, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι.
-Είμαι ο πρώτος που θα συμβάλω στην πάταξη της ανομίας, αλλά μήπως είμαστε μπροστά σε επιχείρηση που θα οδηγήσει σε κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο;  Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιλέξει έναν επικίνδυνο δρόμο. Υπάρχει σύμβουλος του πρωθυπουργού, που στο blog του έχει γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή. Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά τα φαινόμενα. Η σύγκρουση δεν πρέπει να είναι μεταξύ μας, αλλά με τους δανειστές.

Για το πετρέλαιο
-Καταθέσαμε μία τροπολογία και περιμένουμε να δούμε τη στάση της κυβέρνησης. Είναι ακατανόητο αυτό που γίνεται με το πετρέλαιο θέρμανσης. Εμείς λέμε να γυρίσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.
Για τη λίστα Λαγκάρντ
- Οι δύο υπουργοί (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος), είναι αυτοί που   διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ. Το παράδοξο είναι η στάση Βενιζέλου και Σαμαρά.
-Δεν τεκμαίρεται από πουθενά ότι διαχειρίστηκε τη λίστα ο κ. Παπανδρέου. Μπορεί να προκύψει δεν το αποκλείω. Αν προκύψει δεν θα διστάσουμε να πούμε να επεκταθεί η έρευνα.  Πρέπει να κληθεί ο κ. Παπανδρέου να καταθέσει και το έχουμε ζητήσει. Είναι ακατανόητη η στάση του κ. Σαμαρά. Μήπως υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στη ντουλάπα που δε θέλει να διαχειριστεί;
-Διάτρητα τα επιχειρήματα Βενιζέλου για στοχοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία κρίση στρατηγικής. Μας λένε ότι πάμε να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ, μα το ΠΑΣΟΚ διαλύεται από τα ίδια τα στελέχη τους.
-Πολύ καλή η ιδέα να μεταφέρω στον κ. Σόιμπλε να μας δώσει «τα ονόματα που έχει ο Χριστοφοράκος».
-Η λίστα ήταν σε γνώση των Γαλλικών αρχών πριν το μνημόνιο, ήταν σε γνώση και των ελληνικών αρχών; Δεν έχω αποδείξεις αλλά αυτό θέλει διερεύνηση.

Για την απλή αναλογική
-Δεν θα το κάνουμε να προσδιορίζουμε τις αρχές μας με βάση τη συγκυρία. Εμείς μελετάμε αλλαγές αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο του εκλογικού νόμου.  Θα περιλαμβάνεται σε αυτές, η ισοτιμία της ψήφου. Θα είναι η απλή αναλογική, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με άλλες συνταγματικές και πολιτειακές αλλαγές.

-Είμαστε δυστυχείς που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν εκφράζουν τον υγιή δημοκρατικό χώρο αλλά έχουν γίνει συνιστώσες του Σαμαρά. Και αυτό μας στερεί συμμάχους. Βιώνουμε περίοδο ρευστότητας. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Ακόμη και αν βγούμε αυτοδύναμοι θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Υπάρχουν πλέον δύο πόλοι. Ο μνημονιακός με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και ο αντιμνημονιακός με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάμε ανοικτή την πρόσκληση της συστράτευσης των αριστερών δυνάμεων.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:
Μέρος πρώτο:

Μέρος δεύτερο:






1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση