GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έλληνας ναύαρχος στο βρετανικό Ναυτικό...

Νέο αρχηγό, ελληνικής καταγωγής, αποκτά από τον Απρίλιο το βρετανικό Ναυτικό. Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας του Μ...

Νέο αρχηγό, ελληνικής καταγωγής, αποκτά από τον Απρίλιο το βρετανικό Ναυτικό. Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας του Μιχαήλ αποκτά τον τίτλο του πρώτου λόρδου της Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Νικ Χάμοντ, ο οποίος εξήρε τη σημαντική προσφορά του ναυάρχου στον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του Βασιλικού Ναυτικού.
Πράγματι, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του, το 2006, όταν είχε τον βαθμό του αντιναυάρχου, του ανατέθηκαν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσαρμογής και της αντιμετώπισης των ναυτικών επιχειρήσεων.
Ο σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας γεννήθηκε το 1958 στη Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάμπουε, από Ελληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, όμως για τις μεταπτυχιακές σπουδές του μετέβη στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου απέκτησε δύο πτυχία, ένα στην αεροναυπηγική και ένα στη μηχανική της αστρονομίας. Το 1980 κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και η εξέλιξή του ήταν τόσο εντυπωσιακή, ώστε τιμήθηκε δύο φορές από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν πέρυσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του αδαμάντινου ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο ναύαρχος Ζαμπέλλας έχει τιμηθεί ακόμη για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς του στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος υπηρετεί ως διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη βάση Νόργουντ της Αγγλίας.

Πηγή: Εθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση