GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο βάτραχος και η ανάπτυξη...

Άρθρο του Στράτου Σιμόπουλου*  ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία η πλειοψηφία των...

Άρθρο του Στράτου Σιμόπουλου* 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
Στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ατενίζει με απαισιοδοξία το μέλλον, δυσπιστώντας απέναντι σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Η δυσκολία, βέβαια, να εισπράξει κανείς τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται, είναι κατανοητή σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Επιχειρώντας ένα άλμα στο παρελθόν, το ίδιο αντίστοιχο συναίσθημα εντόπισε στους αρχαίους Έλληνες και ο Αίσωπος, στέλνοντας το μήνυμά του μέσα από ένα μύθο. «Ήταν ένας βάτραχος, έγραψε ο Αίσωπος, ο οποίος ευρισκόμενος σε ένα πηγάδι, βλέποντας μόνο ένα τμήμα του ουρανού, θεωρούσε ότι αυτό ήταν όλος ο ουρανός.» Κάπως έτσι είμαστε και εμείς σήμερα. Αισθανόμαστε πως είμαστε μέσα στο πηγάδι της ύφεσης, χωρίς να υπάρχει αύριο. Η καθημερινότητά μας έχει μεταβληθεί άρδην και η χώρα βρίσκεται μέσα σε μια υφεσιακή παγίδα, που αντανακλάται πλήρως στα ποσοστά ανεργίας.
Η παρούσα όμως εικόνα της χώρας μπορεί να φαντάζει σε λίγο καιρό ένα μικρό φωτογραφικό καρέ ανάμεσα σε μια συνέχεια διαφορετικών εικόνων της νέας Ελλάδας, που με συνέπεια δημιουργείται. Ο ανορθολογισμός και οι αστοχίες του παρελθόντος αποτελούν το θόλο που κοιτάμε σήμερα. Το οπτικό μας πεδίο είναι περιορισμένο, ενώ αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πολιτικές.
Πέρα λοιπόν από τις εικόνες που προσλαμβάνει ο βάτραχος στο μύθο του Αισώπου και πέρα από την επιβαρυμένη καθημερινότητά μας, αναπτύσσονται προσπάθειες και σχεδιάζονται πολιτικές για το άμεσο μέλλον. Πιστέψτε με κάτι αλλάζει. Κάτι αλλάζει που σε εμάς τους πολίτες θα φτάσει σε κάποιους μήνες, αργά και βασανιστικά ίσως, αλλά θα φτάσει, με πρώτη την αίσθηση ότι η ανεργία μειώνεται.
Μεγάλη βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, με επίκεντρο τα μεγάλα έργα, που περιλαμβάνουν κατασκευή ενός δικτύου σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, επέκταση των υποδομών των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επένδυση σε νέες και φιλικότερες για το περιβάλλον τεχνολογίες (όπως το Τραμ) και ολοκλήρωση έργων σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Οι προσδοκίες του ελληνικού λαού για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική Ελλάδα είναι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολλές και ανεκπλήρωτες. Μπορούν όμως να εκπληρωθούν. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αναδιάταξη της κρατικής μηχανής δεν αποτελούν ευχολόγια, αλλά μια διαδικασία σε εξέλιξη. Η Ελλάδα αλλάζει, γιατί αλλάζουμε κατεστημένες νοοτροπίες και πολιτικές πρακτικές μιας ζωής.
Ο ουρανός είναι σαφώς μεγαλύτερος και ωραιότερος από αυτόν που μπορούμε σήμερα να δούμε!
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site: www.efsimopoulos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση