GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι συνταγματικές οι περικοπές;...

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της πορτογαλικής δημοκρατίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εξέφρασε την πρόθεση να επιφορτίσει το Ανώ...

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της πορτογαλικής δημοκρατίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εξέφρασε την πρόθεση να επιφορτίσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με τον έλεγχο συνταγματικότητας του προϋπολογισμού σκληρής λιτότητας και περικοπών που ψήφισε το πορτογαλικό κοινοβούλιο για το 2013. Όπως είπε, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν τα βάρη από το πακέτο περικοπών πέφτουν αναλογικά στους ώμους των πορτογάλων φορολογούμενων.
Πρόκειται για μία προεδρική παρέμβαση, όχι πολύ συνηθισμένη για τα δεδομένα μίας προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως είναι η Πορτογαλία – και η Ελλάδα-, όπου ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κατά κανόνα συμβολικός και ρυθμιστικός του πολιτεύματος και σπανιότερα άμεσα παρεμβατικός αναφορικά με τη διαμόρφωση της τρέχουσας πολιτικής.

Προς αποφυγή γενικότερης πολιτικής κρίσης…
Ο 73χρονος Καβάκο Σίλβα διευκρίνισε ότι δεν έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, για να μην αφαιρέσει από τη χώρα ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα υπογράμμισε το γεγονός πως ο λόγος για τον οποίο τελικά προσυπέγραψε τον προϋπολογισμό είναι το γεγονός ότι η Πορτογαλία στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση «να πληρώσει μία πολιτική κρίση».
Εντούτοις θεώρησε θεσμικά ορθό, στο πλαίσιο της άσκησης των συνταγματικά προβλεπόμενων ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του, να παραπέμψει το εν λόγω κείμενο για έναν πρώτο έλεγχο συνταγματικότητας προκειμένου να διασφαλίσει τη νομιμότητα των λαμβανόμενων μέτρων. Αυτή άλλωστε ήταν και η έντονη απαίτηση της αντιπολίτευσης, την οποία ο Σίλβα φαίνεται να έλαβε υπόψη.

Τα μέτρα που προβλέπονται για το 2013 αφορούν σειρά ευρύτατων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα. Ας σημειωθεί ότι η Πορτογαλία έλαβε τον περασμένο Μάιο ως δάνειο το ποσό των 78 δισεκατομμυρίων € προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας προβλέπει επιπλέον έσοδα ύψους 5, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν σε ποσοστό του 80% από την αύξηση φόρων.
Πηγή: Deutsche Welle

1 σχόλιο

  1. ΣΟΛΩΝ ΑΘΗΝΑΙΟΣ2 Ιαν 2013, 8:47:00 μ.μ.

    ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΠΡΙΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΣΕΙΣΑΧΘΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση