GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην τσίκνα της καντίνας

Του Κώστα Γιαννακίδη Χθες στις 11 το πρωί η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών» αποφάσισε να κλείσει την Εγνατία Οδό στο ύψος της Ημαθίας. Ο ...

Του Κώστα Γιαννακίδη

Χθες στις 11 το πρωί η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών» αποφάσισε να κλείσει την Εγνατία Οδό στο ύψος της Ημαθίας. Ο αποκλεισμός είχε διάρκεια μίας ώρας και θεωρήθηκε συμβολικός, αν και δεν ρωτήθηκαν σχετικά οι οδηγοί που μπήκαν στον καλύτερο δρόμο της χώρας και βρέθηκαν να ταξιδεύουν μέσα από τα χωράφια. Τα έχει αυτά τα ωραία η πατρίδα μας: το τρακτέρ στην εθνική και το αυτοκίνητο στο χωράφι. Περιέργως δε, ο χαρακτηρισμός «συμβολικός» υιοθετήθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, δημιουργώντας και εύλογη απορία: Στις πόσες ώρες ο αποκλεισμός αναιρεί τον συμβολικό χαρακτήρα του;
Εντέλει ο χαρακτήρας του αποκλεισμού μετριέται με τις ώρες που διαρκεί; Είναι τα τρακτέρ που συμμετέχουν ή το μέγεθος της ουράς που αποδίδουν τις διαστάσεις του; Ειλικρινά, θα ήθελα να ρωτήσω τις αστυνομικές αρχές της Ημαθίας ποια είναι η σωστή κίνηση όταν τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο. Απομακρύνεις τα τρακτέρ ή εκτρέπεις την κυκλοφορία; Όπως κι αν έχει, χθες η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών» πήρε τον δρόμο στα χέρια της. Φαντάσου και να δρούσε χωρίς τον αυθορμητισμό που μας κέρδισε όλους.
Οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Με όρους western ταινίας βρισκόμαστε στη στιγμή που ο πιστολέρο είναι έτοιμος να τραβήξει το περίστροφο. Όμως άλλο η Άγρια Δύση και άλλο ο άγριος ελληνικός κάμπος. Την Κυριακή οι αγρότες συνεδριάζουν στον Πλαταμώνα για να αποφασίσουν αν θα προβούν σε αποκλεισμούς, όπως παραδοσιακά κάνουν τους χειμερινούς μήνες. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ούτε ξεκάθαρα. Για όλους. Εξηγούμαι.
Ας υποθέσουμε ότι τα τρακτέρ γυρίζουν οριζόντια και κλείνουν δρόμους. Τι κάνει η κυβέρνηση; Αν κρίνουμε από τα πρόσφατα αντανακλαστικά της και τη θετική επίπτωση που είχαν στις δημοσκοπήσεις, τότε δεν αποκλείεται να παρατάξει τεθωρακισμένα. Όμως δεν είναι εύκολο, ούτε προφανές, εκτός κι αν θέλει να δημιουργήσει εικόνες απίστευτης ομορφιάς με ΜΑΤ και αγρότες που κυνηγιούνται μέσα στην τσίκνα από τις καντίνες.
Η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τι στάση θα τηρήσει; Αν κλείσουν οι δρόμοι θα υπάρξουν κόμματα (πλην ΚΚΕ) που θα πουν ότι συμπαρίστανται στον «δίκαιο αγώνα των αγροτών»; Και αν υπάρξουν, ποιο θα είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση; Επιδοτήσεις και ενισχύσεις; Θα γίνουν στάσεις εργασίας για να γελάσει ο κόσμος.
Οι ηγεσίες των αγροτών τι στα αλήθεια περιμένουν, ειδικά μετά τις ήττες των τελευταίων χρόνων; Διότι είναι άλλο ο «απελπισμένος ξωμάχος του κάμπου» και άλλο ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής που ξέρει για ποιον λόγο θα ζήσει κάτι μέρες με λουκάνικα και Παντελίδη.
Όμως κανένα από τα παραπάνω δεν είναι μεγαλύτερο ερώτημα από το ουσιαστικό: Τι έχουμε κάνει εδώ και τόσα χρόνια για την αναδιάρθρωση της αγροτικής μας οικονομίας μετά τις επιδοτήσεις; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας και ποιες των αγροτών; Αν μη τι άλλο, τώρα υποτίθεται ότι ανακαλύπτουμε ξανά την ύπαιθρο, επιστρέφοντας στις ρίζες, στα κουδούνια των προβάτων και στις κόρνες των τρακτέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση