GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψηφιοποίησαν και τα Θεοφάνεια

Ψηφιοποίησαν και τα Θεοφάνεια Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την ημέρα των Θεοφανείων ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσω τ...

Ψηφιοποίησαν και τα Θεοφάνεια

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την ημέρα των Θεοφανείων ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr.  Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του Πέτρου Λύκα «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ», παραγωγής 1988.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Δωδεκαήμερου, τα θεσσαλικά Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, που τελούνται στο χωριό Μοσχολούρι της Καρδίτσας. Το λαϊκό δρώμενο, που σχετίζεται με την αρχέγονη λατρευτική παράδοση της αρχαιότητας, συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανείων και έχει χαρακτήρα εξαγνιστικό, αποτρέποντας το κακό που απειλεί την βλάστηση και την παραγωγή.
Ομάδες ανδρών, μεταμφιεσμένοι με προβιές ζώων, μάσκες και ζωσμένοι κουδούνια, γυρνούν στους δρόμους και στα σπίτια, αναπαριστούν τη διαδικασία του γάμου, του θανάτου κ.ά., χορεύουν, και μαζεύουν τα «δοσίματα», προσφορές που τους δίνουν οι κάτοικοι για να τους εξευμενίσουν. Ανάμεσά τους η «νύφη» και ο «γαμπρός», ντυμένοι με καραγκούνικη φορεσιά, ο «γιατρός», ο «αράπης», ο «παπάς» κ.α.
Κάτοικοι του Μοσχολουρίου αφηγούνται την ιστορία και την εξέλιξη του εθίμου στο χωριό τους, ενώ η κάμερα καταγράφει την αναπαράστασή του. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (φλογέρα), Γιώργος Φιλίππου (κλαρίνο), Τάσος Κουτσιώλης (βιολί) και τραγουδά ο Γιάννης Γκουζιώτης. Την πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανέλαβε ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος  «ΑΡΝΗ». Αφηγείται ο Χρήστος Τσάγκας.
Πηγη: enikos.gr

1 σχόλιο

  1. Επέστρεψε μεταμφιεσμένος στην Ελλάδα ο... Γ. Παπακωνσταντίνου..

    Επέστρεψε από την Ολλανδία, όπου βρέθηκε οικογενειακώς για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφίχθη ινκόγκνιτο και ακτοπλοϊκώς μέσω Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας από Ανκόνα ταξιδεύοντας με πλοίο, ενώ το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του στη Κηφισιά έφερε συμβατικές πινακίδες. Μάλιστα πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπακωνσταντίνου να ήταν...μεταμφιεσμένος, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός.

    Πλέον ο πρώην «τσάρος» θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

    ...............................
    ΤΗΝ ΘΥΜΆΣΤΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΠΟΥΤΆΝΑ ΤΙ ΈΛΕΓΕ ΤΟ 2010;

    "Η φοροδιαφυγή είναι εθνικό άθλημα των Ελλήνων" έλεγε η σύζυγος Παπακωνσταντίνου..

    Απογοητευμένη από την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία εμφανιζόταν το 2010 στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα «Ηet Financieele Dagblad» η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ζασλίν Βίνκε.

    «O σύζυγός μου πρέπει να μετακινήσει ένα πολύ δυσκίνητο τέρας. Ως Ολλανδή εκπλήσσομαι με την ελληνική οικονομία» δήλωνε.


    Το άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας είχε τίτλο: «Ακόμη και στο σπίτι έχουμε να διαχειριστούμε ένα παζλ».

    «Η φοροδιαφυγή είναι ένα εθνικό άθλημα των Ελλήνων.Το σύστημα είναι απελπιστικά πολύπλοκο. Αν ο τεχνικός του υπολογιστή μού δώσει απόδειξη αξίας 20 ευρώ,τότε εγώ πρέπει να περιμένω στην ουρά στην Εφορία για να πάρω 4 ευρώ. Είναι να τρελαίνεσαι» έλεγε στη συνέντευξη, αν και, όπως ισχυρίζεται η ίδια, φροντίζει να δίνει το καλό παράδειγμα ζητώντας πάντα αποδείξεις, τις οποίες φυλάει στο σπίτι τους μέσα σε ένα κουτί.

    «Στην Ολλανδία κάνουμε τα πάντα όπως πρέπει. Εδώ όμως στην Ελλάδα ο κόσμος απεχθάνεται τη γραφειοκρατία» έλεγε χαρακτηριστικά η κυρία Βίνκε.

    «Με δύο παιδιά σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο και ακαθόριστες ετήσιες αποδοχές που δεν είναι ούτε τα μισά από ό,τι παίρνει ένας ολλανδός υπουργός είναι μερικές φορές δύσκολο να τα οργανώσεις όλα.

    Ο σύζυγός μου πληρώνεται λιγότερο από έναν έλληνα βουλευτή. Και οι αυξήσεις φόρου θα πιάσουν και εμάς. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Απεργία;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση