GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η προβιά των καλάσνικοφ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.    Δυστυχώς δεν έκανα λάθος, η Ελλάδα γυρίζει πολιτικά στο 1950, με τεράστια ευθύνη εκείνων που μετέτρεψαν ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.  

 Δυστυχώς δεν έκανα λάθος, η Ελλάδα γυρίζει πολιτικά στο 1950, με τεράστια ευθύνη εκείνων που μετέτρεψαν την χώρα σε Ευρωπροτεκτοράτο και κοινωνία απορρυθμισμένης νομιμότητας. Πρόκειται για μια αφάνταστα ειρωνική, ιστορική φάρσα που με την επίκληση ενός ψευδο-αναρχοκομμουνιστικού κινδύνου, οδηγεί στην θεμελίωση ενός νέου αυταρχικού, οπισθοδρομικού και μισαλλόδοξου κράτους της δεξιάς, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί εκείνην ακριβώς την πολιτική δομή που κατέληξε να χρεοκοπεί την χώρα, να φτωχοποιεί και διασύρει διεθνώς τον ελληνικό λαό και να μετατρέπει επίσημα την πολιτεία σε υποτελή, στο πλαίσιο της Υπερεθνικής Επιτροπείας της τρόικας. Το διαπλεκόμενο καθεστώς, το οποίο υπηρετεί πρωταρχικώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την εξευτελιστική συνδρομή του κ. Κουβέλη, φόρεσε την κόκκινη προβιά του και τρομοκρατεί. Αν δεν την φόρεσε το ίδιο, σίγουρα βουλεύεται από την βρωμερή, ένοπλη επιχείρηση με παρακρατικό άρωμα εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού.
Ποιοι έχουν συμφέρον να προκαλούν κλίμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Ποιοι και γιατί προέβαλαν την δήθεν απειλή για εθνικό διχασμό; Τι σχέση έχουν τα γκαζάκια με τα καλάσνικοφ στην συγκυρία και ποιοι θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις μέσω αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών; Μα, αποκλειστικά αυτοί που επιτήδεια και φασιστικά φρόντισαν την τελευταία περίοδο, για να διασκεδάσουν το οικονομικοπολιτικό τους αδιέξοδο και την κατάδηλα αντικοινωνική τους πολιτική, να συνδέσουν την λαϊκή πάλη εναντίον της εσωτερικής υποτίμησης και της προτεκτορατοποίησης με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και κατάπτυστες ενέργειες βίας με χρώμα πολιτικής αντεκδίκησης. Οι φορείς της ψευδο-ιδεολογικοποίησης θορυβωδών ενεργειών αποπροσανατολισμού του λαϊκού αγώνα για χειραφέτηση και προστασία της εργασίας φοράνε την κόκκινη προβιά σήμερα ή κρύβονται πίσω από αυτήν. Αν δεν είναι οι ίδιοι προβοκάτορες, σίγουρα εξυπηρετούνται από αυτούς, που με γκαζάκια και όπλα επιχειρούν να ενισχύσουν εμμέσως πολιτικά την Συγκυβέρνηση των αμοραλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα που ο λαός εξαντλημένος παρακολουθεί αηδιασμένος τον ζόφο που αποπνέει η σκανδαλιστική πολιτεία των συγκυβερνώντων και συνειδητοποιεί τα πραγματικά αίτια της φτωχοποίησής του, όπως και την έκταση της αντισυνταγματικής βίας, έξω από κάθε έννοια «Κράτος Δικαίου», εναντίον του, άρχισαν τα παρακρατικά όργανα να προκαλούν εκρήξεις και να πυροβολούν, ενώ οι «βομβιστές» εναντίον του κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος ενοχοποιούν την αριστερά και τους ιδεολογικούς χώρους που ορίζονται στο γενικό πλαίσιό της για την εικόνα «δημοκρατικής εκτροπής» που ενδυναμώνεται κλιμακούμενη.
Είναι πασίδηλο πως το συμφέρον της ελληνικής αριστεράς, όπως και του ελληνικού λαού δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την τρομοκρατία. Αντίθετα, η εικόνα ανόδου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των συγκυβερνώντων. Ποτέ δεν θα ισχυριζόμουν τέτοιο πράγμα αν δεν είχε προηγηθεί η κατάπτυστη επιχείρηση των γκεμπελιστών της κυβέρνησης, που αποτελούν τους φορείς της επικοινωνιακής της στρατηγικής, να «χρεώσουν» σε ιδεολογίες και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ ενέργειες «τυφλής βίας», τρομοκρατικού ασφαλώς χαρακτήρα. Ποτέ δεν θα έλεγα τέτοιο πράγμα αν δεν είχε προηγηθεί, από τους επικίνδυνους για την κοινωνική ειρήνη κυβερνώντες, η ταύτιση της τρομοκρατικού χαρακτήρα βίας με τους λαϊκούς αγώνες, την λαϊκή διαμαρτυρία και την κριτική εναντίον της κρατικής βίας και της λεηλασίας εργασιακών και αστικών δικαιωμάτων, όπως και εναντίον της μεθοδευμένης λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
Τώρα, όλα όμως μοιάζουν σαν ιστορική φάρσα της «κόκκινης προβιάς», που είναι η κωδική ονομασία της οργανωτικής συμφωνίας για την δόμηση παρακρατικού μηχανισμού υποστήριξης του καθεστώτος αποκλεισμού και συκοφάντησης της αριστεράς στην Ελλάδα, μέσω της αφήγησης και πρακτικής περί «αναρχοκομμουνιστικού κινδύνου», που υπέγραψε την 25η Μαρτίου (σημαδιακή ημερομηνία) του 1955 ο πρωθυπουργός Παπάγος με τον στρατηγό της CΙΑ Τράσκοτ. Η συμφωνία αυτή, που δομούσε το ένοπλο παρακράτος στην Ελλάδα έγινε στη βάση του συμφώνου με τον κωδικό «Γκλάντιο», που γρήγορα από την Ιταλία επεκτάθηκε σε όλη σχεδόν την τότε Δυτική Ευρώπη με οργανωτική και εποπτική ευθύνη της CΙΑ - όπως έχει με απόλυτη βεβαιότητα δείξει η ιστορική και δημοσιογραφική έρευνα. Ήταν η πρώτη καλά οργανωμένα κίνηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να δομήσουν μια πανευρωπαϊκού χαρακτήρα τρομοκρατική/παρακρατική επιχείρηση επιβολής των ηγεμονικών και κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων της κυρίαρχης χρηματοπιστωτικής τάξης των ΗΠΑ καί στην Νέα τότε, διχασμένη μετά την Γιάλτα, Ευρώπη, στο όνομα ασφαλώς της αντιμετώπισης της δήθεν «αναρχοκομμουνιστικής απειλής».
Θυμίζω τι έγραψε για το ελληνικό τμήμα της «Γκλάντιο», για την «Κόκκινη Προβιά» δηλαδή, το «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 1990: «Πάνω από 800κρύπτες με όπλα, ασυρμάτους, και άλλο εξοπλισμό υπήρχαν σε σπηλιές, σε υπόγεια δημόσιων κτιρίων, σε καλυμμένα πηγάδια και ακόμα κάτω από ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες στην επαρχία. Η μυστική ομάδα για την οποία είχε τοποθετηθεί το οπλοστάσιο, αριθμούσε 1.500άντρες και σε περίπτωση πολέμου θα έφτανε τις 3.500». Η «Κόκκινη Προβιά» αποτέλεσε βραχίονα του «Ιερού Δεσμού Ελλήνων Αξιωματικών» γνωστότερου ως «ΙΔΕΑ», και επιδόθηκε σε μια σειρά παρακρατικών/τρομοκρατικών ενεργειών κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, οι οποίες κατέληξαν, μέσα από δραματική υπονόμευση της νομιμότητας και συγκλονιστικές προβοκάτσιες, στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και στο τραγικό εκείνο της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζει φαντάζομαι ο αναγνώστης! Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ανακόπηκε ριζικά ο δρόμος της δημοκρατικής αριστεράς για την πολιτική ηγεμονία στην Ελλάδα και μαζί με αυτόν η κοινωνική πρόοδος και ο εκδημοκρατισμός που υπόσχονταν οι πολιτικά φιλελεύθεροι αριστεροί της περιόδου εκείνης με το στόμα του Ηλία Ηλιού: «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».
Ασφαλώς, δεν ισχυρίζομαι πως σήμερα πίσω από τα γκαζάκια και τα καλάσνικοφ της τρομοκρατίας κρύβεται η CΙΑ. Δεν έχω κανένα στοιχείο επ’ αυτού και δεν σκοπεύω να επιδοθώ σε κυνήγι μαγισσών, όπως δυστυχώς πράττει η Συγκυβέρνηση, ενοχοποιώντας την αριστερά και ιδεολογικούς χώρους σαν, για παράδειγμα, αυτόν της αναρχίας. Πάντως, όπου υπάρχει καπνός και σφαίρες με «πολιτικό» χρώμα καλό είναι να αναζητεί κανείς κάποια… προβιά! Στην Ελλάδα δεν βιώνουμε καμία απολύτως επαναστατική εξέγερση. Την εμπειρία της πλέον αποκρουστικής κρατικής βίας μετά τον εμφύλιο βιώνουμε, με θύμα τα τρία πέμπτα της κοινωνίας και στο πλαίσιο νομιμοποίησης αυτού του καθεστώτος φτωχοποίησης και υποχώρησης του Κράτους Δικαίου ήταν μάλλον αναμενόμενο να δούμε και καλάσνικοφ με παρακρατική «προβιά». Ας αφαιρέσει λοιπόν η κυβέρνηση την γκεμπελική προβιά της και ας βρει τώρα αμέσως τους δράστες. Ας τολμήσει να αφαιρέσει την «προβιά των καλάσνικοφ» που σημάδεψαν σημειολογικά το γραφείο του πρωθυπουργού. Άλλωστε, αν του ανακαλύψει κάποιους «αναρχικούς», «φιλο-συριζαίους» θα ισχυριστεί ασφαλώς η κυβερνητική προπαγάνδα πως βρήκε! Αν δεν αποδεικνύεται πως οι οπλοφόροι ή τα χαμένα, επικίνδυνα παιδιά με τα γκαζάκια είναι υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον… θα συνεχίσουν το έργο τους!
Αλλά γιατί να μην αποδεικνύεται; Τρομοκράτες δεν είναι, άρα αναρχικοί, συνεπώς συριζαίοι! Αυτήν την correlation, συσχέτιση δεν κάνει η κατάπτυστη κυβερνητική προπαγάνδα; Ορίστε μια «απόδειξη»! Άσε το άλλο, όποιος βάζει γκαζάκια και πυροβολεί με καλάσνικοφ, για οποιοδήποτε λόγο πλέον - έτσι όπως διαμόρφωσε την κυρίαρχη πολιτική αφήγηση η απίθανα καιροσκοπική και ανεύθυνη Συγκυβέρνηση - θα ισχυρίζεται, εάν συλληφθεί, πως είναι αριστερός, «αναρχικός, «φιλο-συριζαίος» δηλαδή, και πως η δράση του ή η συγκεκριμένη εγκληματική του πράξη, έχει αποκλειστικά ιδεολογικά ελατήρια. Έτσι καλύπτονται οι «προβιές» των καθεστώτων που έχουν αντιδραστική σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς και καμία απολύτως σχέση με την δημοκρατική κουλτούρα και πρακτική των προηγμένων, μη-φοβισμένων, αστικών δημοκρατιών.
Η αντι-αριστερή υστερία και ο παραλογισμός της προπαγάνδας της κυβέρνησης Σαμαρά οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς το δημοκρατικό φαινόμενο στον τόπο μας. Η ακροδεξιά προβιά των νεοφιλελευθέρων που συγκυβερνούν τροφοδοτεί και υποστηρίζει εμμέσως φυσικά μια σύγχρονη μορφή «κόκκινης προβιάς». Τούτη είναι η «προβιά των καλάσνικοφ» που πρέπει αμέσως να αποκαλυφτεί και να κολαστεί από όλους τους δημοκράτες και να αντιμετωπισθεί ψυχρά από την δικαιοσύνη. Αν δεν μπορεί να το πράξει η κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται σε ιδεολογικό και πολιτικοοικονομικό αδιέξοδο, έτσι όπως τα κατάφερε, ας διενεργήσει εκλογές, αντί να οδηγήσει σε κατάσταση πολιορκίας την χώρα, μετά από την, όπως όλα δείχνουν, κλιμακούμενη επιχείρηση παρακρατικών ή κοινών αλητών, επικίνδυνων σε κάθε περίπτωση για την δημοκρατική προοπτική, οι οποίοι υπονομεύουν με τον χειρότερο τρόπο, όπως την δεκαετία του 1960, την δημοκρατική εξέλιξη της χώρας και τους λαϊκούς αγώνες.
Τα καλάσνικοφ με την παρακρατική προβιά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν εκείνους που επαναφέροντας στρατηγικές καθυπόταξης και ποδηγέτησης του λαού της δεκαετίας του 1950, αποσκοπούν η εργασία στην Ελλάδα να μεταβληθεί σε δουλεία και ο εργαζόμενος απελπισμένος ικέτης των σύγχρονων αποικιοκρατών και των διαπλεκομένων ντόπιων μεταπρατών και εργολάβων τους. Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια, κατασκευασμένη όχι πλέον με τα εργαλεία του κονστρουκτιβισμού, που χρησιμοποιώ συνήθως ως αναλυτική μέθοδο προσέγγισης της ελληνικής κρίσης και πρότασης επίλυσης της, αλλά με τον ποζιτιβισμό των ίδιων των κυβερνώντων που προπαγάνδισαν και ακολούθησαν τον μονόδρομο που κατασκεύασε η τρόικα για την χώρα.


1 σχόλιο

  1. ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ "ΤΡΑΒΑΕΙ" ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ 1950 ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση