GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοί πολιτικοί είναι οι υπερδραστήριοι στο twitter...

Υπερδραστήριοι εμφανίζονται στο Twitter βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων, διασταυρώνοντας διαρκώς τα ψηφιακά ξίφη τους στο πλαί...

Υπερδραστήριοι εμφανίζονται στο Twitter βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων, διασταυρώνοντας διαρκώς τα ψηφιακά ξίφη τους στο πλαίσιο διαδικτυακών κοινοτήτων. Η δράση τους αποτυπώνεται στα επικοινωνιακά σύννεφα που παρουσιάζει η «Κ.Ε.». 
Κάποτε οι πολιτικοί περίμεναν τα δελτία των 20.00, για να βγάλουν ανακοινώσεις και να διοχετεύσουν τις πληροφορίες που θα καθόριζαν την πολιτική ατζέντα. Εδώ και μήνες, όμως, το παιχνίδι παίζεται σε 140 χαρακτήρες, με τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής να τουιτάρουν μανιωδώς από τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού το διαδικτυακό κοινό δεν περιμένει τις τηλεοπτικές ειδήσεις για να ανακαλύψει τι τρέχει στον κόσμο.
Μεθοδολογία
Η «Κ.Ε.» δοκιμάζει σήμερα να χαρτογραφήσει το πεδίο της ελληνικής πολιτικής τουιτόσφαιρας. Για τις ανάγκες της έρευνας συλλέξαμε λογαριασμούς πρώην και νυν υπουργών, βουλευτών, αξιωματούχων, συμβούλων, παρατάξεων, κομματικών νεολαιών, καθώς και ατόμων τα οποία έχουν εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για τα κοινά κατεβαίνοντας ως υποψήφιοι σε εκλογές. Αφαιρέσαμε κάποιες από τις διπλοεγγραφές (σ.σ. μέχρι πρότινος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος διατηρούσε τρεις λογαριασμούς στο Twitter, εκ των οποίων και οι τρεις φέρονται επίσημοι και έχουν ή είχαν τακτική ανανέωση) και καταλήξαμε σε μια τελική λίστα περίπου 300 λογαριασμών.
Στη συνέχεια αναζητήσαμε έναν τρόπο, για να συνδέσουμε τους λογαριασμούς μεταξύ τους. Η απλούστερη διασύνδεση είναι το «ποιος ακολουθεί ποιον», η οποία αποκτά και μια ενδιαφέρουσα σημασιολογική διάσταση: χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις, παρατηρούμε ότι αν το λογαριασμό ενός πολιτικού τον διαχειρίζεται ομάδα συνεργατών του, τότε το ποιους ακολουθεί είναι μάλλον αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού και συνήθως τα άτομα αυτά κινούνται στον στενό κομματικό του περίγυρο.
Αν όμως διαχειρίζεται το λογαριασμό ο ίδιος, τότε δίπλα σε αυτούς που «πρέπει» να ακολουθήσει, υπάρχουν και λογαριασμοί που «θέλει» να ακολουθήσει, λογαριασμοί που δεν ανήκουν απαραίτητα στον ίδιο κομματικό ή ακόμη και πολιτικό χώρο. Αφού συνδέσαμε τους λογαρισμούς και παρατηρήσαμε ότι όλοι ανήκουν σε ένα κοινό δίκτυο χωρίς «ναυαγούς» (εκείνους που δεν ακολουθούν ή δεν ακολουθούνται από κανένα άλλο άτομο του δικτύου), εφαρμόσαμε έναν αλγόριθμο εύρεσης κοινοτήτων.
Ομαδοποίηση
Αυτό που κάναμε δηλαδή ήταν να εξετάσουμε κατά πόσον υπάρχουν στο δίκτυό μας υπο-ομάδες των οποίων τα μέλη προτιμούν να ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη εντός της υπο-ομάδας τους, παρά άτομα που δεν ανήκουν σε αυτήν. Ο αλγόριθμος βρήκε έξι κοινότητες, για τις οποίες επιλέχθηκαν τα κατάλληλα χρώματα και τις παρουσιάζουμε στο κεντρικό γράφημα.
Από τις κοινότητες που εντοπίστηκαν, οι τέσσερις αντιστοιχούν λίγο-πολύ σε διακριτούς κομματικούς σχηματισμούς: Νέα Δημοκρατία (μπλε), ΠΑΣΟΚ (πράσινη), ΛΑΟΣ (γκρι) και Χρυσή Αυγή (κίτρινη). Από τις υπόλοιπες δύο, η πορτοκαλιά απαρτίζεται από άτομα που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά ή στους Φιλελευθέρους, ενώ η βυσσινιά από άτομα που πρόσκεινται είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στους Ανεξάρτητους Ελληνες είτε στους Οικολόγους Πράσινους.
Παρά το γεγονός ότι ο αλγόριθμος εύρεσης κοινοτήτων δεν κατάφερε να διαχωρίσει τους τρεις κομματικούς σχηματισμούς της βυσσινιάς κοινότητας, ένας δεύτερος αλγόριθμος που χρησιμοποιήσαμε για την αποτύπωση του δικτύου στις δύο διαστάσεις κατάφερε να ωθήσει τους λογαριασμούς που πρόσκεινται στους Ανεξάρτητους Ελληνες προς τα σύνορα με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ διατήρησε τους λογαριασμούς που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους προς το μέρος της πορτοκαλιάς κοινότητας (ΔΗΜΑΡ και Φιλελεύθεροι).
Το μέγεθος των χρηστών στο κεντρικό γράφημα δηλώνει αναλογικά το βαθμό στον οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός συνδέεται με τους υπόλοιπους της έρευνας. Παρατηρούμε ότι τους πλέον «δικτυωμένους» λογαριασμούς διατηρούν οι κ. Ζαννή, Ζ. Μακρή, Μπακογιάννη, Μητσοτάκης, Πλεύρης, Μουσουρούλης, Παπανικολάου, Σταϊκούρας, Μηταράκης, Μουρούτης και Α. Γεωργιάδης από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Νικολόπουλος (πρώην Ν.Δ. και ΑΝΕΛ, νυν Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα), οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκης, Καΐλή, Βενιζέλος, Τόλκας και Καρούνος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γιαννακάκη από τη ΔΗΜΑΡ και ο κ. Λυμπουρίδης από τη Δράση.
 enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση