GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρακιντζής: Έχω στείλει στη δικαιοσύνη 2000 υποθέσεις και δεν έχει τελεσιδικήσει ούτε μία

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκαν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής και ο Κ. Μίχαλος, στο διοικητικό συ...

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκαν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής και ο Κ. Μίχαλος, στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ. Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφεραν
“Πρέπει να λειτουργήσει η δικαιοσύνη γιατί στον πόλεμο της διαφθοράς τελικός κριτής είναι η δικαιοσύνη και χωρίς καλή λειτουργία της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να έχουμε καλά αποτελέσματα”, σημείωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Ρακιτζής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 8 χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση έχει στείλει στη δικαιοσύνη 2000 υποθέσεις εκ των οποίων όμως δεν έχει τελεσιδικήσει ούτε μία, ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες σχολίασε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να σχεδιάσει κάποιος επένδυση στη χώρα μας καθώς η δικαιοσύνη μας αποδίδεται σε επτά στάδια για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτούνται περίπου 10 χρόνια.
Απέδωσε μεγάλο μέρος ευθυνών για τις καθυστερήσεις, τις κωλυσιεργίες, τις αρρυθμίες και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην κακή άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη δράση συνδικαλιστικών κύκλων.
Ακόμη, σημείωσε την σημασία της ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών για την πάταξη της παραοικονομίας και σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε ότι καλό θα είναι αν εστιαστούμε πρώτα στην απομάκρυνση όλων των επίορκων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι για τη χώρα μας, ειδικά σήμερα, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, γιατί σε μια περίοδο όπου το κράτος περικόπτει μισθούς και συντάξεις, για να εξοικονομήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014, ενώ παράλληλα οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δυσβάσταχτο “χαράτσι” στα ακίνητα, για να συγκεντρώσει το κράτος έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με έγκλημα το να αδιαφορούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που στοιχίζει στη χώρα μας 20 δισ. ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που ο κ. Ρακιτζής παρουσίασε πρόσφατα, εάν μπορούσαμε να εξαλείψουμε το κόστος της διαφθοράς και το κόστος της γραφειοκρατίας (που ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ το χρόνο), το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν θα υπήρχε.
Ο δεύτερος λόγος αφορά την ανάγκη αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Στην ετήσια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 94η θέση, μαζί με χώρες όπως η Σενεγάλη, η Κολομβία, η Ινδία και το Μπενίν.
Ακόμη σημείωσε ότι, από την πλευρά του κράτους, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος: η πολυνομία και η ασάφεια στους νόμους, η υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, η γραφειοκρατία, η ελλιπής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η κουλτούρα της ατιμωρησίας.
“Η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα, ωθώντας στη συναλλαγή ακόμα και τους πιο ακέραιους λειτουργούς” σχολίασε ο κ. Μίχαλος.
“Από την πλευρά των επιχειρήσεων οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας οφείλουν να συμβάλουν στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας διαφάνειας” είπε ο κ. Μίχαλος.

2 σχόλια

  1. "Σήμερα επιστρέφουμε την εξουσία στον λαό"
    "Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοινώνοντας, σήμερα, ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου την παραίτηση της κυβέρνησής του.
    Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.
    "Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θεάτρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
    "Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε: "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια".
    Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτυωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.
    ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ "ΠΙΑΣΕΙ" ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΣΤΟ BROOKINGS INSTITUTE ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ;
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση