GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

​Τζαβάρας:50.000€ για συνέχιση ανασκαφών

Για την εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στον τρέχον μήνα, από το υπουργείο πολιτισμού, για τη συνέχιση των ανα...

Για την εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στον τρέχον μήνα, από το υπουργείο πολιτισμού, για τη συνέχιση των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον λόφο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη δεσμεύτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού.
Ο κ. Τζαβάρας εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη των ανασκαφών και την σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των συνεργείων της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών επεσήμανε ότι «στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη εποχών μέσα από τις οποίες έχουν πηγάσει πολύ μεγάλα δημιουργήματα τέχνης και έργα μεγάλων ανδρών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε το έργο των ανασκαφών στην αρχαία Αμφίπολη, στο σύνολό του, θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που πρόκειται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.
Μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον λόφο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη ανέδειξαν κυκλικό ταφικό περίβολο, μήκους 320 μέτρων και ύψους 3μ., ενώ σύμφωνα με την Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ο συνολικός ταφικός περίβολος υπολογίζεται να είναι μήκους 500 μ.
«Το μέγεθος των μέτρων του ταφικού περιβόλου προδίδει ότι πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, που τοποθετείται χρονολογικά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδος μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ παράλληλα προδίδει ότι κρύβει τον τάφο ή τους τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής μεταξύ αυτών, της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και του γιου του, Αλέξανδρου Δ’», δήλωσε η κ. Περιστέρη.
Τον κ. Τζαβάρα συνόδευαν στην επίσκεψη του στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είμαι περήφανος που στη μακεδονική γη συνεχίζουμε να βρίσκουμε τέτοιου είδους σημαντικά εκθέματα και είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου.
«Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει καθώς οι μέχρι τώρα ανασκαφές δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντικότατη ανακάλυψη», επεσήμανε από τη μεριά του και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση