GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 500 εκατ. €

Έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπου...

Έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου για τον προγραμματισμό και την πορεία υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, όλα τα μεγάλα έργα κινούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και αρκετά εξ αυτών, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό θα παραδοθούν από την άνοιξη και μετά.
 Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τράπεζες για να «ξεκολλήσουν» τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, κάτι που όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός, μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
 Μεταξύ των έργων που δημοπρατήθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι οι οδικοί άξονες Γούρνες- Χερσόνησος στην Κρήτη, Καλλονή- Σίγρι στη Λέσβο, η παράκαμψη Στυλίδας στον Μαλιακό που εκκρεμούσε για 18 μήνες, ο κάθετος άξονα ς της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη- Νέα Μουδανιά- Ποτίδαια στην Μακεδονία, η αναβάθμιση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Πάρου και Χανίων, η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς στην Αττική και η επέκταση του τραμ προς Πειραιά, που αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου τροχιοδρόμου από τη στάση «Νέο Φάληρο» προς το λιμάνι του Πειραιά, μήκους 5,4 χλμ και κατάληξη στο «ΣΕΦ».
Σημαντικό επίσης, είναι το έργο σταθεροποίησης του επιχώματος στη γέφυρα Περιστερίου - Ιωαννίνων που δίνει τέλος στην παράκαμψη των 800 μέτρων της Εγνατίας οδού.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, υλοποιούνται τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, ολοκληρώνεται το έργο της ύδρευσης της Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, αρχίζει η κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, ενώ στη φάση της ολοκλήρωσης είναι το  Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα 24 έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που αφορούν σε εγκαταστάσεις νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων σχολείων, τόσο στην Aττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 78 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το επόμενο τετράμηνο, εν τω μεταξύ, προωθούνται δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.
Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, τα τμήματα Ροδοδάφνη- Ρίο και Τιθορέα- Δομοκός, καθώς και η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα προωθείται η δημοπράτηση της αναβάθμισης της παλαιάς Εθνικής Οδού στο τμήμα Ελευσίνα- Θήβα, ο οδικός άξονας Πάνορμο- Εξάντη στο Ρέθυμνο, η ολοκλήρωση της παράκαμψης Άρτας- Φιλιππιάδας, η αποπεράτωση του φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα και τα έργα ύδρευσης των Παξών.
Αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και στα δύο μεγάλα έργα αναβάθμισης της δυτικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης καθώς και στα έργα κατασκευής - αναβάθμισης νοσοκομείων στην Κομοτηνή, την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Βέροια, την Κάρπαθο κ.α.

Μετρό Αθήνας
Όσον αφορά το μετρό της Αθήνας προχωρούν οι επεκτάσεις προς Ανθούπολη (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013, προς Ελληνικό (Ιούλιος 2013) και προς Χαϊδάρι (Σεπτέμβριος 2013).
Η επέκταση της γραμμής 3 στο τμήμα Χαϊδάρι- Πειραιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.
Για τη γραμμή 4, οι μελέτες της Α' Φάσης (Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός, 9 σταθμοί π/υ 900 εκ. ευρώ) βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Κάθετοι άξονες Εγνατίας Οδού
Ο άξονας «Αποπεράτωση κάθετου άξονα Εγνατίας οδού: Θεσσαλονίκη (Δερβένι)-Σέρρες-Προμαχώνας» αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014. Ο «οδικός άξονας Φλώρινα- Νίκη» αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014. Ο άξονας «Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή» τον Φεβρουάριο του 2015 και ο «κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο- Ορμένιο» τον Ιούνιο του 2014.

Έργα ΕΣΠΑ
Σχετικά με τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι από το σύνολο των 181 έργων τα 36 εκτελούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.Ειδικότερα:
- 25 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,308 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου- Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (ενδεικτικά: οι συμβάσεις παραχώρησης, οι τέσσερις κάθετοι άξονες της Εγνατίας, ο ΝΟΑΚ και ο ΒΟΑΚ, το τμήμα Χαϊδάρι- Πειραιάς, οι σιδηροδρομικές γραμμές Ροδοδάφνη- Ρίο και Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός)
-11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 930 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τα Π.Ε.Π. και από το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ. (ενδεικτικά: Μετρό Θεσσαλονίκης, επέκταση του τραμ στον Πειραιά, διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας).
  Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε ότι  υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων κατά το β' εξάμηνο του 2012, σε ποσοστό 102,64%, με το υπουργείο να κινείται σε ποσοστό απορρόφησης μεγαλύτερο του κοινοτικού μέσου όρου.

 Νομοθετικές Ρυθμίσεις
Επιπρόσθετα με στόχο την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων έργων που είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το υπουργείο προχώρησε ήδη στη θεσμοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα αυτών που αφορούν στη γενίκευση της προκαταβολής του 10% για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με την οποία διευκολύνθηκε αισθητά η ομαλή χρηματοδότηση των έργων αυτών.
Ήδη, όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, έχει  κατατεθεί προς ψήφιση διατάξεις που τροποποιούν τον Ν. 3669/2008 περί «Κωδικοποιήσεως Δημοσίων Έργων», με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης των συμβάσεων και την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση