GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απολύσεις… για να πάρουμε την… δόση μας

Από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν στις απολύσεις τω δημοσίων υπαλλήλων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ ...

Από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν στις απολύσεις τω δημοσίων υπαλλήλων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ του Φεβρουαρίου.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα συζητηθεί στις 21 Φεβρουαρίου, υπό τον όρο της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο οποίο «αναφέροντα» απολύσεις αλλά και νέα μέτρα ύψους 2 έως 4 δις ευρώ.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και η οποία αποτελούσε προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup σε δηλώσεις του τόνισε ότι η υστέρηση στα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται καθώς δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων διότι η είσπραξή τους έγινε μέσω τραπεζών. Επίσης ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το ΔΝΤ επίσημη θέση για την ύφεση και τις επιπτώσεις του πολλαπλασιαστή, όπως είπε. Αναφερόμενος στις ανησυχίες για την ΕΛΣΤΑΤ που εξέφρασε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση καλύπτει απόλυτα την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ.
“Χαίρομαι που αναφέρω ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στο άγρυπνο βλέμμα της τρόικα” είπε χαρακτηριστικά. Και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου ότι “οι εκταμιεύσεις του πρώτου τριμήνου αυτού του έτους θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις και θα συνδέονται με τα προαπαιτούμενα που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα. Τον περασμένο μήνα η πρώτη σειρά προαπαιτούμενων που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικα επετεύχθη και καταβλήθηκε η τμηματική δόση των 2 δισ. ευρώ”.
“Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκαν με την τρόικα που είναι η επικαιροποίηση της στρατηγικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των 3ετών πλαφόν δαπανών για τους κρατικούς τομείς στην Ελλάδα. Επίσης ανυπομονούμε για την οριστικοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής και η επόμενη καταβολή της τμηματικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει με βάση την επίσημη έκθεση της τρόικας” ανέφερε ο Ολλανδός πρόεδρος.
Θέμα προσαρμογής του προγράμματος έθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας
Το ζήτημα του λάθους πολλαπλασιαστή στη «συνταγή» του ΔΝΤ έθεσε στους ευρωπαίους ομολόγους του κατά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, βάζοντας εμμέσως θέμα προσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά την ύφεση.
Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ – η οποία συμμετείχε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα σε αυτήν τη φάση.
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση