GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη με τον Σαμαρά

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την τρόικα εν όψει της ε...

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την τρόικα εν όψει της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη εβδομάδα και την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου,  παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Υγείας και τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς την έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων καθώς και στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι έχει υπάρξει σημαντικότατη πρόοδος στη διαδικασία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο από τα Νοσοκομεία όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξόφληση οφειλών ύψους € 2,5 δις προς τους προμηθευτές και παρόχους υγείας έως τον Μάρτιο, ενώ παρουσίασε σχέδιο αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα,κύκλοι του υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν ότι έγινε αναφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπου αναφέρθηκε η σημαντικότατη πρόοδος με αποτέλεσμα την σχεδόν συνολική κάλυψη των αναγκών και την ενσωμάτωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription της ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν από τον κ. Λυκουρέντζο οι επόμενες δράσεις ενδυνάμωσης του συστήματος με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας και τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενούς.
Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της εφαρμογής της διάταξης νόμου περί των καταβολών των ασφαλιστικών εισφορών υγείας απευθείας στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η ενίσχυση του Οργανισμού με ανθρώπινο δυναμικό και περιουσιακά στοιχεία από τα υπόλοιπα Ταμεία συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική βιωσιμότητα και αποτελεσματική λειτουργία του.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων ανά δραστική ουσία από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, τόσο για την κάλυψη των αναγκών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ όσο και των μονάδων του ΕΣΥ προκειμένου άμεσα να αξιοποιηθούν οικονομίες κλίμακας και να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη επ’ ωφελεία των πολιτών.
Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη λειτουργία των νοσοκομείων όπου παρουσιάστηκαν σημαντικά βήματα ως προς τους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους και τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και η διασύνδεσή τους με την κεντρική διοίκηση που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα λήψης στρατηγικών αποφάσεων για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι βασική παράμετρος αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων αποτελεί η τοποθέτηση υπολόγων για τα πληροφοριακά συστήματα καθώς και για την οικονομική διαχείριση σε κάθε νοσοκομείο, πρωτοβουλία που αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Υπουργό Υγείας στις βασικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στην ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε σημαντικές ειδικότητες και την υγειονομική θωράκιση της ευαίσθητης αυτής περιοχής της χώρας μας, ενώ σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για πολίτες που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και για μακροχρόνια ανέργους καλύπτοντας μια σημαντική ανάγκη στην παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και αναμένεται σε περίοδο 2 ετών να καλύψει 200.000 πολίτες παρέχοντας τη δυνατότητα αρχικής εξέτασης από γιατρό και στη συνέχεια παραπομπής για εξετάσεις, πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων και ιατρική εκτίμηση.

Τέθηκαν ακόμα σε συζήτηση τα θέματα δημόσιας υγείας καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία των πολιτών. Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε το σημαντικό ζήτημα των ναρκωτικών και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην Αττική. Αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον ΟΚΑΝΑ όπου έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι λίστες αναμονής  στα προγράμματα υποκατάστασης στην επαρχία και δεσμεύθηκε στο στόχο του μηδενισμού της λίστας αναμονής στην Αττική εντός των επόμενων  μηνών.
Τέλος, υπογράμμισε το σημαντικότατο πρόβλημα της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών και της επίπτωσης αυτής της πρακτικής στην παρατηρούμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής του πληθυσμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση