GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυνηγούν υλοτόμους στο όρος Αιγάλεω...

Από περιπολίες επιτήρησης που πραγματοποιούν στελέχη της ομάδας πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ στον δασικό πυρήνα του Όρους Αιγάλεω διαπιστώθηκ...

Από περιπολίες επιτήρησης που πραγματοποιούν στελέχη της ομάδας πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ στον δασικό πυρήνα του Όρους Αιγάλεω διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας όπως σε άλλες δασικές περιοχές.
«ΤΑ ΝΕΑ» συνόδευσαν εθελοντές σε μία από τις βραδινές περιπολίες τους.
Το τζιπ με τον μπλε φάρο σκαμπανεβάζει στα κακοτράχαλα μονοπάτια του όρους Αιγάλεω. Καθώς το νέφος των τζακιών σκεπάζει και πάλι την Αθήνα, μια ομάδα εθελοντών και μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατρέχει τις πλαγιές. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, μετά τα πρώτα κρούσματα κοπής δέντρων. Οταν οι λαθροϋλοτόμοι άλλαξαν τακτική και άρχισαν να ανηφορίζουν εδώ πάνω τη νύχτα, οι περιπολίες εντάθηκαν. Μετά την εκτεταμένη αποψίλωση στα χρόνια της Κατοχής, την ελεύθερη βόσκηση αργότερα και την άναρχη δόμηση στην περίοδο της αστυφιλίας, η μόνη λεία που απέμεινε σε αυτό το βουνό είναι τα εύθραυστα δέντρα της αναδάσωσης. Και αυτά είναι ικανά να ζεστάνουν.
Σε μία από αυτές τις περιπολίες, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά, λέει ότι έπιασε επ' αυτοφώρω έναν λαθροϋλοτόμο. «Είχε στοιβάξει τα ξύλα στο αυτοκίνητό του. Είχε μαζί του και τα δύο του παιδιά», θυμάται. «Μας είπε ότι για εκείνα έκοβε τα ξύλα, για να τα ζεστάνει. Επρεπε κανονικά να καλέσουμε την Αστυνομία, να γινόταν κατάσχεση στο όχημα. Τελικά, τον αφήσαμε να φύγει».
Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια λαθροϋλοτόμοι στο όρος Αιγάλεω. Κι αν εκεί οι περιπολίες έχουν περιορίσει συντονισμένη δράση, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν όλο και πιο συχνά παρόμοια κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, το 2012 κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 13.100 τόνοι ξυλείας, 426 εργαλεία και 425 οχήματα. Οι αρμόδιες Αρχές υπέβαλαν 3.105 μηνύσεις και στην πλειονότητά τους τα περιστατικά εντοπίστηκαν στη Μακεδονία και στη Θράκη.



Από την πλευρά του δρόμου το όρος Αιγάλεω φαίνεται γυμνό από βλάστηση. Κάποτε ήταν κατάφυτο. «Στα πρώτα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί ήθελαν να έχουν οπτική επαφή με το λιμάνι του Πειραιά, γι' αυτό έβαλαν τους ντόπιους να ξεριζώσουν τα δέντρα από το βουνό. Ηταν και ο δύσκολος τότε χειμώνας του '41 και οι ντόπιοι που δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο ή κάρβουνα χρειάζονταν την ξυλεία για να ζεσταθούν», λέει ο Γιάννης Πέτσης, συνταξιούχος, κάτοικος Κορυδαλλού και ένας από τους εθελοντές που συναντάμε νύχτα να φυλάει το βουνό.
Το όρος Αιγάλεω εκτείνεται σε 44.000 στρέμματα. Από αυτά, περίπου το 70% καλύπτεται από πράσινο (πέρα από δέντρα της αναδάσωσης του '99, τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου υπολογίζουν σε αυτό το ποσοστό και τους θάμνους). Το υψόμετρό του δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα και στα βραχώδη εδάφη του ευδοκιμούν κουτσουπιές, αγριελιές και πεύκα. Πέρδικες και λαγοί είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της πανίδας εδώ. Δύο από αυτούς πετάγονται μπροστά μας στο σκοτάδι καθώς περιπολούμε μαζί με τους εθελοντές.

Τέσσερις είσοδοι οδηγούν στις πλαγιές του βουνού. Από αυτές δεν φυλάσσεται η μία, καθώς εκεί έχουν στήσει τον πρόχειρο καταυλισμό τους οικογένειες Ρομά και τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφεύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους. Οποια είσοδο κι αν διαβείς όμως θα περάσεις από μονοπάτια όπου φυτρώνουν παράνομες χωματερές. Οι αρμόδιοι φορείς τις καθαρίζουν, αλλά κάθε τόσο όλο και κάποιος πετάει μπάζα εκεί.
Πριν από μερικούς μήνες οι περιπολίες του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου είχαν στόχο μόνο αυτές τις παράνομες ενέργειες. Η κρίση όμως άλλαξε τα δεδομένα. «Οι λαθροϋλοτόμοι μπαίνουν μέσα στο δάσος, σε βάθος 20 μέτρων, και κόβουν δέντρα. Επιλέγουν τα νέα για να μη χρησιμοποιήσουν αλυσοπρίονο και γίνουν αντιληπτοί από τον θόρυβο», παρατηρεί ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε επεκτείνει τις δράσεις μας με αυτές τις περιπολίες χωρίς επιπλέον χρηματική στήριξη από την Πολιτεία. Εχουμε ζητήσει από εθελοντές να συνδράμουν», τονίζει ο κ. Γουρδομιχάλης.
Οι περιπολίες διαρκούν σχεδόν όλο το 24ωρο στην περιοχή. Η κρίση δεν έχει πλήξει μόνο όσους κόβουν παράνομα τα δέντρα, αλλά και εκείνους που έχουν αναλάβει τη φύλαξη του βουνού. «Και εγώ ζεσταίνομαι με ξύλα. Δεν έχω επιλογή», λέει ο εθελοντής Γιάννης Πέτσης. «Σπάνια βάζουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Το χρησιμοποιούμε πια με το σταγονόμετρο».
Πηγή: tanea.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση