GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΣΑ: «Έγκλημα κατά των νέων ιατρών»...

Στοιχεία που αφορούν τους νέους ιατρούς της Αθήνας, τα οποία χαρακτηρίζει ως «άκρως ανησυχητικά», έδωσε στη δημοσιότητα, ο Ιατρικός Σύλλο...

Στοιχεία που αφορούν τους νέους ιατρούς της Αθήνας, τα οποία χαρακτηρίζει ως «άκρως ανησυχητικά», έδωσε στη δημοσιότητα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
1 στους 3 γιατρούς της Αθήνας είναι άνεργος ή υποαπασχολούμενος ή μετανάστης και 4 στους 5 νέους γιατρούς είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αναφέρουν τα στοιχεία του ΙΣΑ. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει γραφείο εύρεσης εργασίας για άνεργους και υποαπασχολούμενους ιατρούς.
«Το τεράστιο έγκλημα κατά των νέων γιατρών όλα αυτά τα χρόνια που οδήγησε την ανεργία και την υποαπασχόληση να εγγίζει το 2013 το 37,5% του ιατρικού δυναμικού της Αθήνας», κατέδειξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης στη Συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του.
«Θλιβερά και άκρως ανησυχητικά αποδεικνύονται τα στοιχεία του ΙΣΑ για τους νέους γιατρούς της Αθήνας, οι οποίοι βρίσκουν σήμερα όλες τις πόρτες «κλειστές», σε ένα κράτος που οι προσλήψεις αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592 ενώ το 2012 έφθασαν τους 1191, δηλαδή μέσα σε μία πενταετία οι άνεργοι εξειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας περίπου ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ.
Παράλληλα, το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ. Ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί που έφυγαν ήταν 292, το 2012 ήταν 1166.
Μετά από τόσα χρόνια, στη χώρα του Ιπποκράτη, το κράτος μας εξωθεί στη μετανάστευση το πιο υψηλοτέρου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της.
Αυτούς τους γιατρούς, το 2013, η Ελλάδα τους διώχνει».
Η ανακοίνωση του ΙΣΑ
«Το έγκλημα τεράστιο – οι ιθύνοντες φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν.
Με έναν υγειονομικό χάρτη στα σπάργανα, με νησιά, κέντρα υγείας, νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση και χωρίς γιατρούς, με ένα δυναμικό χιλιάδων νέων γιατρών στο πουθενά, με την πρόληψη της υγείας στα αζήτητα, κυριολεκτικά ισοπεδώνεται ό,τι έχει απομείνει από το Σύστημα Υγείας.
Ως ΙΣΑ, από το 1998, καταθέσαμε πόνημα για τον τρόπο διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, μέσα από αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήσαμε, ώστε να μη φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα» δήλωσε ο κος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο κατώφλι του 2013, προτείνει εδώ και τώρα:
1) Να ανοίξουν στα νοσοκομεία νέες θέσεις εργασίας νοσοκομειακών γιατρών για τους νέους εξειδικευμένους συναδέλφους, να προσληφθούν οι επιλεγέντες από τα ΣΚΕΟΠΝΙ, και να αξιοποιηθεί στο μεγιστο δυνατό βαθμό το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου.
2) Να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλληλος Υγειονομικός Χάρτης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ποιοτική παροχή υπηρεσιών στην Α’βάθμια και τη Β΄βάθμια Υγεία.
3) Να επανδρωθούν με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό αθλητικοί χώροι, εργασιακοί χώροι, τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες, σχολικά συγκροτήματα, πλοία κλπ
4) Να απορροφηθούν νέοι γιατροί κλινικοί και εργαστηριακοί σε επιδοτούμενα προγράμματα πρόληψης του γενικού πληθυσμού (εμβολιαστικές εκστρατείες, ανιχνευτικό έλεγχο νοσημάτων)
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα σταθεί σε κάθε γιατρό μέλος του και θα τον στηρίξει όπως και όσο μπορεί. Το 2013 δημιουργούμε Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, όπου θα καταγράφονται οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας και θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι γιατροί του ΙΣΑ. Επίσης, θα επανεξετάσουμε τη δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ γιατρών για τη δημιουργία πολυϊατρείων.
Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να ανακοπεί το πρωτοφανές ρεύμα μετανάστευσης των ελλήνων γιατρών και να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι στην κάλυψη των τεράστιων κενών που υφίστανται στο χώρο της Υγείας πανελλαδικά.
Όσο η επίσημη Πολιτεία επιμένει να αγνοεί το μέγεθος του προβλήματος και αρνείται να το αντιμετωπίσει, ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε νέο δοκιμαζόμενο γιατρό και να στηρίξουμε τη βιοποριστική του επιλογή και να τον διασφαλίσουμε στην αναζήτηση θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες μέσα από προγράμματα ενημέρωσης.
Επιτέλους, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι σε αυτή τη χώρα ότι
ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ»
.

2 σχόλια

  1. καλα ποσους γιατρους ανα κατοικο χρειαζομαστε???μηπως η παραγωγη γιατρων ξεπερασε τις αναγκες?? ας προσεχαν.....η ευρωπη που εχει μειωση την παραγωγη θα τους αποροφησει.σπουδασαν βεβαια με δαπανες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα ποσους γιατρους ανα κατοικο χρειαζομαστε???μηπως η παραγωγη γιατρων ξεπερασε τις αναγκες?? ας προσεχαν.....η ευρωπη που εχει μειωση την παραγωγη θα τους αποροφησει.σπουδασαν βεβαια με δαπανες μας.

    4 Φεβ 2013 - 6:55:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση