GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελληνοτουρκική “συμφωνία ναυτιλίας” στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ Ερωτηματικά προκαλεί η προαναγγελία σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Aksam, περί υπογραφής μιας «Συμφωνίας Ναυτιλ...

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Ερωτηματικά προκαλεί η προαναγγελία σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Aksam, περί υπογραφής μιας «Συμφωνίας Ναυτιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 5 Μαρτίου κατά την συνάντηση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, παράλληλα με την δημοσίευση της πληροφορίας ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει απαντητική Νότα της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη κατά της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας.
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ δεν δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, γράφει η εφημερίδα.
Αναφέρεται πάντως ότι στην Σύνοδο του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη θα βιωθεί κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά:
Έναντι της Νότας που επέδωσε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη , θα υπογραφεί μια «συμφωνία ναυτιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζεται. Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ κρατούν επτασφράγιστο το μυστικό σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας , λέγεται όμως, πάντα κατά την Αksam, ότι το κείμενο αυτό δεν έχει σχέση με την υφαλοκρηπίδα.
Οι αρμόδιοι με την αιτιολογία ότι συνεχίζονται οι εργασίες αναφορικά με το περιεχόμενο των Συμφωνιών «προς το παρόν» αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες. Απλώς τονίζουν σε διαφορα σημεία του ρεπορταζ πως το περιεχόμενο δεν έχει σχέση με το θέμα της υφαλοκρηπίδας.Από την άλλη λέγεται ότι είναι σημαντικό μετά από πολλά χρόνια να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μια Συμφωνία σχετικά με την ναυτιλία
Η Aksam που παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο « ¨Απαντητική Νότα¨ στα Ηνωμένα Έθνη» γράφει ότι ενώ έπνεε άνεμος φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με τις αμοιβαίες δηλώσεις των αρμοδίων των δύο χωρών, τα βήματα που έγιναν σιωπηρά από την Αθήνα προκαλούν σοκ στην Άγκυρα.
Ενώ αναμενόταν οι άνεμοι φιλίας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου , το τελευταίο άλμα της Αθήνας υποστηρίζεται ότι προκάλεσε ένταση στις σχέσεις.
Η Αθήνα στην Νότα που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Φεβρουαρίου , ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έδωσε άδεια για εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και κατέγραψε την κατάσταση αυτή στα Ηνωμένα Εθνη.
Οι κινήσεις της Αγκυρας
Σχετικά με το θέμα το Τουρκικό ΥΠΕΞ προέβη την περασμένη Παρασκευή σε γραπτή ανακοίνωση γνωστοποιώντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ που επικαλείται η εφημερίδα, μια απαντητική Νότα με την σχετική αντίρρηση θα διαβιβαστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στα Ηνωμένα Έθνη και θα επισημανθεί ότι οι περιοχές συμπεριλαμβάνονται εντός του τομέα κυριαρχίας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της εφημερίδας η αντίρρηση όσον αφορά αυτήν την προσέγγιση της Ελλάδας θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση της Αθήνας στην Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και θα εξηγηθεί ότι τα βήματα αυτά που γίνονται εντός του χρονοδιαγράμματος για την επίλυση των αμοιβαίων προβλημάτων , δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα πέραν από το να ζημιώσουν το χρονοδιάγραμμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα.
Πάντα κατά την Aksam στην Σύνοδο της 5ης Μαρτίου αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο σημαντικότερες Συμφωνίες θα είναι στους τομείς « ναυτιλίας» και «παιδείας» όπου επικρατούν τα περισσότερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση