GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός λόγω... διακοπών

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη Γερμανία επιταχύνθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες τον Δεκέμβριο λόγω της ζήτησης ...

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στη Γερμανία επιταχύνθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες τον Δεκέμβριο λόγω της ζήτησης για πακέτα διακοπών και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, ξεπερνώντας το πλαφόν του 2% που ορίζει η ΕΚΤ για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά ρυθμό 2,1% όπως προκύπτει από προκαταρκτικά δεδομένα της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9%, πρόσθεσε η Destatis.
Οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέμεναν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στη Γερμανία 1,9% και μηνιαίο 0,7%.
"Οι τιμές των τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα πακέτα διακοπών είναι οι βασικές αιτίες για την πληθωριστική έξαρση τον Δεκέμβριο στη Γερμανία", είπε ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της Berenberg.
"Αυτά τα δεδομένα είναι απίθανο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του (δανειστικού) επιτοκίου της ΕΚΤ την ερχόμενη βδομάδα, καίτοι μπορεί να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία εκείνων των μελών στο ΔΣ που εναντιώνονται σε ακόμα μεγαλύτερη νομισματική τόνωση", επισήμανε ο ίδιος.
Για την ευρωζώνη συνολικά, τον Δεκέμβριο προβλέπεται πλέον μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 2,1%, ελαφρά μειωμένος από το 2,2% το Νοέμβριο.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε πάνω από το όριο της ΕΚΤ, κοντά αλλά κάτω από το 2% για μεγάλο μέρος του 2012, καθώς η οικονομία της απέδωσε πολύ καλύτερα από ό,τι εκείνες των εταίρων της, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις μισθών.
Η κυβέρνηση και η Μπούντεσμπανκ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανέχονταν ως ένα βαθμό την αύξηση των τιμών, υπό τον όρο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση