GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσο φόρο θα πληρώσουμε τελικά για τα ακίνητα ...

Φόρο-σοκ για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοκτηματίες εξετάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπ...

Φόρο-σοκ για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοκτηματίες εξετάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεύθυνη διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων εισηγείται να φορολογηθούν με πολύ υψηλό συντελεστή οι 20 ή 30 πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων.
«Τα πλοία αλλάζουν σημαία, οι βίλες όμως μένουν εδώ», τονίζει αρμόδιος παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις για το νέο Φορολογικό. Ωστόσο στην επιτροπή εκφράζονται και αντίθετες απόψεις: «Θα τα γράψουν όλα σε εταιρείες για να πληρώνουν φόρο έως 0,6%» ή «Ποιος έχει σήμερα τόσα μετρητά, όσο πλούσιος και αν είναι, για να πληρώνει φόρους;».
Πάντως το σχέδιο απασχολεί τους ιθύνοντες και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποδώσει ικανοποιητικά έσοδα έτσι κι έφτανε ο συντελεστής φόρου για τους πλούσιους στο 2,5% ή 3%, αφού αν τα έγραφαν σε offshore θα πλήρωναν λιγότερο.
  Φόρος πολλών ταχυτήτων Τα μέχρι τώρα σενάρια πάντως δείχνουν ότι μόνον ενιαίος δεν θα είναι τελικά ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Θα ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, από συντελεστή 0,1% (1 τοις χιλίοις) και θα αυξάνεται με βάση τη φορολογούμενη αξία έως 1,5% ή 2%. Εάν εφαρμοστεί και «σχέδιο Ολάντ» στα ακίνητα, θα ισχύσει και ειδικό κλιμάκιο για περιουσίες άνω των 1 ή 2 εκατ. ευρώ. Θα προκύπτει έτσι φόρος των 40-250 ευρώ τον χρόνο «για τους πολλούς», αλλά θα φτάνει σε πολλές χιλιάδες ευρώ για λίγους «έχοντες και κατέχοντες». «Μεσαίες» περιουσίες των 300.000-600.000 ευρώ θα πληρώνουν περίπου 400-800 ευρώ, με συντελεστές φόρου έως 0,4% ή 0,6%. Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 3 δισ. κάθε χρόνο από το 2014 από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Μηνιαίες δόσεις Για παράδειγμα, για ακίνητη περιουσία 5 εκατ. ευρώ (δηλαδή για δύο βίλες στο Ψυχικό και τη Μύκονο), ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να κληθεί να πληρώσει 125.000-150.000 ευρώ, αν φορολογηθεί με 2,5% ή 3%. Το ποσό αυτό θα κληθεί να αποδώσει στο Δημόσιο σε έως 5 μηνιαίες δόσεις, από το φθινόπωρο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014.
Και πάλι όμως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ενσωματώνει, όπως διαφαίνεται, μόνο τον ΦΑΠ, το ΕΕΤΗΔΕ ή και το ΤΑΠ. Θα παραμένουν έτσι άλλοι 30-35 διάσπαρτοι φόροι και «χαράτσια» ακινήτων, που δύσκολα θα δεχθεί η κυβέρνηση και η τρόικα να καταργηθούν.
   Και στα… κοτέτσια Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναζητεί λύση και για τη φορολόγηση σε αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ., που στην πλειονότητά τους δεν αποφέρουν έσοδα. Φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το σύστημα που θα επιλεγεί και αυτό ίσως οδηγήσει στην αυτοτελή φορολόγηση με ειδική κλίμακα, για να μην αθροίζονται στην ίδια που θα ισχύσει για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και κτίσματα.
Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, φέτος, ο συντελεστής φορολόγησης μπορεί να ξεκινά από εξαιρετικά χαμηλά, δηλαδή μόλις 0,05% (μισό τοις χιλίοις). Σε κάθε περίπτωση, όμως, την επόμενη χρονιά ο συντελεστής μπορεί να αυξηθεί.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς καθόλου αφορολόγητο (από το πρώτο ευρώ), με 4 συντελεστές φορολόγησης που θα ξεκινούν από 0,1% και θα αυξάνονται σε 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδικά όμως για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) εξετάζεται να φορολογούνται με πιο χαμηλούς συντελεστές (0,1%-0,3%). Για παράδειγμα, γραφείο στον Πειραιά επί της Ακτής Μιαούλη, 200 τ.μ., στον 6ο όροφο πολυκατοικίας με αντικειμενική αξία 410.000 ευρώ, θα πληρώνει φόρο 820-1.230 ευρώ, με συντελεστή φορολόγησης 0,2% ή 0,3%.
  Τι θα πληρώνουμε Με τα νέα δεδομένα, το 2013, πρώτο έτος εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, θα ισχύσει ένα αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ή 60.000 ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής με τον κ. Στουρνάρα -την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα-, αλλά ήδη έχει διαπιστωθεί ότι αν το αφορολόγητο ανέβει στα 100.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτων) δύσκολα θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί για ετήσια συνολικά έσοδα 3 δισ. ευρώ από τα ακίνητα. Για το 2014, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξηθούν, αφού δεν θα υπάρχουν έσοδα από αναδρομικούς φόρους περασμένων ετών όπως φέτος (ΦΑΠ 2010-2012). Πολλά θα αλλάξουν πάντως με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την άνοιξη, ή αν τελικώς ισχύσει αφορολόγητο όριο υψηλότερο από τα 50.000 ευρώ.
Ετσι, για παράδειγμα:
■ Διαμέρισμα 3ου ορόφου, 157 τ.μ. στην Αθήνα (περιοχή Γκύζη), έχει σήμερα αντικειμενική αξία 157.000 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή Ενιαίος Φόρος Ακινήτων 107 ευρώ για φέτος (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και φόρο 0,1%). Με το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών πρέπει να πλησιάσει στην εμπορική τιμή, που είναι 120.000 ευρώ, και τότε ο φόρος μειώνεται στα 70 ευρώ.
■ Διαμέρισμα 6ου ορόφου, 108 τ.μ., στα Εξάρχεια, με εμπορική τιμή 100.000 ευρώ και αντικειμενική 135.000 ευρώ, φέτος πρέπει να πληρώσει 85 ευρώ ή μόλις 50 ευρώ, αν εξομοιωθεί η αντικειμενική με την εμπορική αξία.

2 σχόλια

  1. ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΩΣ "ΦΟΡΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ"
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ;
    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ;
    ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΗ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ; ΝΑ ΤΑ ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΤΟΥΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% ) !
    ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ..
    ΘΕΛΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΥΡΩ Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΚΟΠΟΥΣ,ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ "ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ" ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ Ή ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ;
    ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΑΝΤΗΤΟ
    DEFAULT ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ !!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΕΥΡΩΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΩ - ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση