GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το σχέδιο «αναχαίτισης» των αγροτικών κινητοποιήσεων

Κανένα σημάδι εκτόνωσης , που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στον τερματισμό των μπλόκων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως εκτιμούν και κυβ...

Κανένα σημάδι εκτόνωσης, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στον τερματισμό των μπλόκων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως εκτιμούν και κυβερνητικοί παράγοντες. Οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι και δεν έχουν διάθεση υποχώρησης, αφού απέρριψαν το τελεσίγραφο της κυβέρνησης.
  Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση στα αγροτικά μπλόκα και αγροτικά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα συζητήσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων και ουσιαστικά θα αποφασίσουν ότι «θα συνεχίσουν». 
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτιμούν με ψυχραιμία την κατάσταση και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς εκτιμούν κάτι που δεν φαίνεται όμως με βάσει τη δυναμική των μπλόκων ότι θα μειωθεί η δυναμική των κινητοποιήσεων», που συμπληρώνουν ήδη δυο εβδομάδες.  
Κατά τις εκτιμήσεις των ιδίων παραγόντων οι κινητοποιήσεις «φθάνουν ήδη στην κορύφωσή τους» και σιγά-σιγά θα αρχίσει να φαίνεται η «αποκλιμάκωση».  
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σταδιακά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη, ότι τα μπλόκα θα κριθούν επιβλαβή και για τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αργήσει ο τερματισμός τους.  
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έκανε ότι έπρεπε, στα πλαίσια των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων και ικανοποίησε βασικά αιτήματα των αγροτών. Περιθώρια για διάλογο δεν υπάρχουν πολλά, αν και οι πόρτες του υπουργείου δεν είναι κλειστές, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, ότι τα μπλόκα πρέπει να τελειώσουν.  
Αντιθέτως η αντιπολίτευση επενδύει στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Προς συνάντηση αγροτών έσπευσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που ανεβάζει τους τόνους, όπως και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.  
Η δραστηριότητα στα βασικά μέτωπα των κινητοποιήσεων εκτιμάται ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έντονη, με επίκεντρο τον Θεσσαλικό κάμπο, όπου θα ληφθούν και αποφάσεις για συνέχιση των αποκλεισμών και ενίσχυση των οδοφραγμάτων.  
Η κυβέρνηση μιλά για «ενοποιημένη στάση της κυβέρνησης έναντι των κινητοποιήσεων» και αναμένει ότι θα εμφανιστούν σοβαρά ρήγματα στους κόλπους των διοργανωτών, αλλά και των τοπικών παραγόντων που τους υποστήριξαν τις πρώτες ημέρες.
Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η κυβέρνηση δεν αστειεύεται και θα είναι σκληρή και αποφασιστική σε κάθε υπέρβαση των ορίων αντοχής της κοινωνίας. Αυτή η σταθερή γραμμή έδωσε και το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών εκβιασμών και παροχολογίας από οιονδήποτε ασχέτως πιέσεων.  
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση διά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη προωθεί την ταχύτερη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι των αγροτών.  
Το σχέδιο αναχαίτισης των αγροτικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες: υλοποίηση των υποσχέσεων με τη ροή των απαραίτητων κονδυλίων στις τσέπες των αγροτών, ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι δεν θα επιτραπούν εκτροπές με εμφανή την αστυνομική παρουσία και πολιτική κινητοποίηση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.  
«Αυταρχισμός είναι το κλείσιμο των δρόμων και όχι η υπεύθυνη στάση του κράτους έναντι όσων υπερβαίνουν τα όρια αντοχής της κοινωνίας» είναι το βασικό μήνυμα της κυβέρνηση που δεν θα αφήσει περιθώρια για να τεθεί σε ομηρία η χώρα από μια ομάδα αγροτών, η οποία άλλωστε δεν είναι και η πιο αδικημένη.  
Εν τω μεταξύ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και το ΚΚΕ δεν θα αναθεωρήσει την τακτική του και δεν θα αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση την προσεχή εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σκηνικό.  

Ιωάννης Μαρτέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση