GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το «μετέωρο βήμα» του διαλόγου Εκκλησίας Αριστεράς

Αναμφίβολα το συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά», που έλαβε χώρα στο τέλος του περασμένου μήνα με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας του ...

Αναμφίβολα το συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά», που έλαβε χώρα στο τέλος του περασμένου μήνα με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Κυρίως όμως θα πρέπει πιστωθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος η θαρραλέα απόφαση της Δ.Ι.Σ. να το θέσει υπό την αιγίδα της και να συμμετάσχει με κορυφαία αρχιερατικά στελέχη της. Και μόνο αυτό το γεγονός μπορεί μακροπρόθεσμα να χαρακτηριστεί ως μια από τις επιτυχίες του άγοντος πλέον το έκτο έτος στο τιμόνι της ελλαδικής εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, το άνοιγμα δηλαδή της Εκκλησίας και στον εκτός του παραδοσιακού ευρύτερο – και μέχρι χθες εχθρικά διακείμενο – αριστερό χώρο του πολιτικού φάσματος της χώρας μας, δεν μπορεί παρά να...Η συνέχεια στο http://www.amen.gr/article12421?nld=1

1 σχόλιο

  1. Χανοντας το παρον


    Ειμαστε εγκλωβισμένοι στην ψευδαίσθηση ενός μόνιμου -μελλοντικου- βολέματος, αντι να εστιάζουμε στο παρόν!

    Η παλιά γελοιογραφία με το γαϊδούρι και το καρότο είναι μια από τις καλύτερες και πιο συμπυκνωμένες αναπαραστάσεις του σύγχρονου ανθρώπου – εργαζόμενου. Το γαϊδούρι διανύει πολλά χιλιόμετρα με φορτίο, επειδή έχει βλεπει το καρότο που ελπίζει ότι -σύντομα- θα καταφέρει να το αρπάξε! Πάνω σε αυτή την παγίδα έχει στηθεί ολόκληρο το σύστημα εκπαίδευσης της Δύσης. Έχουμε γαλουχηθεί με την ψευδή υπόσχεση ότι, εάν κάνουμε «αυτό που πρέπει» τότε «μετά» θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε μια κατάσταση μόνιμης ευδαιμονίας.
    Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

    1) Το πενθήμερο εργασίας: Θα δουλέψω σκληρά μέχρι την Παρασκευή αλλά «μετά» έρχεται το σαββατοκύριακο και θα περάσω υπέροχα. Θα κάθομαι και δε θα κάνω τίποτα. Μόνο θα ξεκουράζομαι και θα διασκεδάζω.

    2) Η σύνταξη: Θα δουλεύω μια ζωή σαν το σκυλί. «Μετά» όμως… θα είμαι ανέμελος. Θα έχω χρόνο να κάνω όλα αυτά που στερήθηκα τόσα χρόνια. Θα περνάω «ζωή και κότα»

    3) Ο δημόσιος υπάλληλος: Το μόνο που έχω να κάνω είναι να καταφέρω να διοριστώ στο δημόσιο. «Μετά» όλα μου τα προβλήματα θα είναι λυμένα. Θα έχω σιγουριά και περίθαλψη. Τίποτα δε θα με αγχώνει. (Αυτό βέβαια έχει αλλάξει λίγο τώρα με την κρίση, αλλά πιάνετε την βασική ιδέα…)

    4) Το σχολείο (για μαθητές): Η μόνη μου αληθινή υποχρέωση είναι το σχολείο. Όταν σχολάσω και όταν τελειώσω τα μαθήματά μου είμαι ελεύθερος! Μπορώ να παίξω και να χαρώ όσο θέλω.

    Έχοντας υιοθετήσει μια τέτοια στάση ζωής απέναντι στην εργασία μας και στις υποχρεώσεις μας, το καθετί που κάνουμε είναι πλέον Διεκπεραίωση – Όχι Δημιουργία! Η εργασία έχει καταντήσει δουλειά [=δουλεία]. Μας έχουν πείσει ότι η καθημερινότητα είναι κατ’ ανάγκη άχαρη, δυσβάστακτη, πένθιμη, καταθλιπτική! Συντηρούμαστε «σε τροχιά» μόνο από την ελπίδα ότι κάποτε στο μέλλον θα απολαύσουμε κι εμείς μια περίοδο μόνιμης αγαλλίασης και ξενοιασιάς.

    Ομως τίποτα στο σύμπαν δεν είναι μόνιμο. Τα πάντα ρει (Ηράκλειτος)! Η ζωή είναι ένα ποτάμι που δε στέκεται ακίνητο ούτε στιγμή. Το μόνο που πραγματικά έχουμε είναι αυτή η στιγμή! Εάν δε περνώ όμορφα σήμερα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να περάσω καλύτερα αύριο. Ίσα – ίσα το αντίθετο, γιατί αποκτώ και μια αυξημένη αδράνεια στο να αντέχω «τα βάσανα». ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΑΣ! Δεν μπορούμε να ακινητοποιήσουμε την ζωή.
    Το μυστικό είναι να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να μας αρέσει αυτό που κάνουμε.

    Το μοντέλο που περιγράψαμε παραπάνω δεν ισχύει σε άλλες κοινωνίες!! Οπου, π.χ., ενας ψαρας, οταν ψαρεύει, εφόσον πιάσει αρκετά ψάρια για το γεύμα της ημέρας σταματά ακόμη κι αν «τσιμπάει» η πετονιά. Ζει για τη στιγμή. Δεν συσσωρεύει αγαθά, γιατί ξέρει, ότι αύριο ίσως να μην είναι σε θέση να τα απολαύσει.

    Ο μέσος άνθρωπος ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την «ασφάλεια» που νιώθει μέσα στην ψευδαίσθηση της μονιμότητας, ακόμη και αν είναι μία μονιμότητα που τον ταλαιπωρεί ή τον βασανίζει. Ένα θηρίο που ζει στο κλουβί, μπορεί να περνάει άθλια και οι συνθήκες διαβίωσής του να είναι ενάντιες στη φύση του, αλλά δεν κινδυνεύει να κατασπαραχθεί από άλλα θηρία. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί λειτουργεί τόσο καλά αυτή η παγίδα.

    Εδώ όμως βρίσκεται και το κλειδί της αλλαγής. Η επανάσταση μπορεί να συντελεστεί σε ατομικό επίπεδο. Όποιος συνειδητοποιεί την κατάσταση που βρίσκεται, μπορεί και να την μεταβάλλει. Χρειάζεται θάρρος η ωρίμανσή μας αλλά αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση