GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεμίζει το "σακούλι" της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ… κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Για την ακρίβεια ήτα...

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ… κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Για την ακρίβεια ήταν πρωτίστως..
τα «ελληνικά χαρτιά» αυτά που εκτόξευσαν την κερδοφορία της κατά περισσότερο από ένα τρίτο σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, μόνον μέσω του προγράμμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP) που ξεκίνησε να υλοποιεί εδώ και έναν χρόνο, αποκόμισε κέρδος 1,108 δισ. ευρώ, με τα 555 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αποκτήσει μέσω του προγράμματος αυτού. Το συνολικό καθαρό κέρδος της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 37% το 2012.
Από το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων πιο ωφελημένη είναι μέχρι στιγμής η Ιταλία, με την ονομαστική αξία τίτλων της που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ να αγγίζει τα 102,8 δισ. ευρώ. Έπονται Ισπανία με ομόλογα αξίας 44,3 δισ. ευρώ και η χώρα μας με ονομαστική αξία 33,9 δισ. ευρώ.
Ακριβώς λόγω των κερδών της από τους τόκους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2012 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Το πλεόνασμα ανήλθε στα 2.164 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,894 δισ. ευρώ του 2011 (+14,25%).
Κατόπιν αυτών η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες-μέλη της, πλέον των 575 εκατ. που έχει ήδη διαθέσει τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση