GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζάππειο Μέγαρο-Ευαγγέλης και Κωνσταντίνος Ζάππας οι μεγάλοι εθνικοί μας ευεργέτες

Γράφει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου Πρόεδρος Φίλων του Ζαππείου*Μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων 2004-2008 Από το  inikos.g...

Γράφει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου
Πρόεδρος Φίλων του Ζαππείου*Μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων 2004-2008
Από το inikos.gr

Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί σημείο κλειδί της πόλης μας, της Ελλάδας, της ιστορίας μας. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο πέρασμα του χρόνου,ενώ είναι συνδεδεμένο με σπουδαία γεγονότα,εκθέσεις,συνέδρια,επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων. Το www.iNikos.gr στηρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες των Φίλων του Ζαππείου για την ανάδειξη της Ζαππείου περιοχής,την προβολή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό,τη διατήρηση της μνήμης των εθνικών ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνο Ζάππα,σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπήρξε χορηγός επικοινωνίας. Ζητήσαμε από τη Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, πρόεδρο των Φίλων του Ζαππείου να μας μιλήσει για το Ζάππειο Μέγαρο και τους εθνικούς μας ευεργέτες Ευαγγέλη και Κωνσταντίνο Ζάππα.
“Εκ μέρους των Φίλων του Ζαππείου σας ευχαριστούμε για την συνδρομή σας και για την ευκαιρία που μας δίνετε να μεταφέρουμε στους αναγνώστες σας πολύ συνοπτικά την ιστορία του Ζαππείου και των εθνικών μας ευεργετών που υπήρξαν και οι εμπνευστές της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.Ιδιαίτερα με λυπεί το γεγονός ότι ´Ελληνες πολίτες αγνοούν τις πτυχές της ιστορίας του Ζαππείου και μάλιστα έχω ακούσει να λένε και το τραγικότερο ότι το Ζάππειο Μέγαρο υπήρξε η οικία του Ζάππα την οποία δώρισε στο έθνος….
Ολοι μας γνωρίζουμε λοιπόν, το Ζάππειο Μέγαρο, το μοναδικό αυτό στολίδι, δημιούργημα ομορφιάς, σπουδαίας αρμονίας, τέχνης και φυσικού κάλλους που βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης της Αθήνας και της χώρας ολόκληρης.. Τους υπέροχους κήπους του, με την Αίγλη, το υπαίθριο σινεμά, την Όαση ,την παιδική χαρά.. Όλοι μας έχουμε διασχίσει τους εξωτερικούς χώρους του Ζαππείου, περπατώντας για να περάσουμε στην Λ. Αμαλίας από την Ηρώδου Αττικού. κόβοντας δρόμο ή από το Σύνταγμα στην Λ.Βασ. Κωνσταντίνου, αναπνέοντας λίγο από τον αέρα μιάς παλιάς ρομαντικής Αθήνας, με τις ευωδιές από τις τριανταφυλλιές και τις ακακίες. Κάποιοι έχουμε παίξει στον περιβάλλοντα χώρο με φόντο την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό ή έχουμε συνοδεύσει εκεί τα παιδιά μας στο χριστουγεννιάτικο χωριό ή στις Απόκρηες, ντυμένα καρναβάλια… Ποιος από μας δεν τραγούδησε σαν παιδί ή μεγαλύτερος «Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα και απάντησα μια νέα ξανθομαλλούσα» ; Αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι το Ζάππειο, ποιά η ιστορία του στο πέρασμα του χρόνου, ποιός ο λόγος κατασκευής του, ποιοί ήταν οι Ζάππαι, ο Ευάγγελος και Κωνσταντίνος, οι εθνικοί μας ευεργέτες, με όραμα και προσφορά;
Ο Ευαγγέλης Ζάππας λοιπόν, γεννήθηκε στο Τεπελένι το 1800. Μετείχε στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και εκστρατείες κατά των Τούρκων. Τιμήθηκε από την πατρίδα με το αργυρούν αριστείον προμάχων.Ξενιτεύτηκε στη Ρουμανία το 1831, όπου δημιουργεί μια τεράστια περιουσία, καλλιεργώντας τη γη, αρχικά νοικιάζοντας εκτάσεις και αργότερα αγοράζοντας τες. Ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα και το φιλανθρωπικό του έργο, μαζί με τον κατά 14 χρόνια νεώτερο εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα. Το 1856 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναγγέλει στο βασιλιά ´Οθωνα ότι οραματίζεται την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και για το σκοπό αυτό διέθετε κι ένα μεγάλο ποσό. Ο ´Οθωνας ζητά τη γνώμη του τότε υπουργού εξωτερικών Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή για τη μεγάλη πρόταση του Ευαγγέλη Ζάππα. Τελικά προχωρούν στην καθιέρωση του θεσμού των Ολυμπίων που περιελάμβανε συνδυασμό αθλητικών αγώνων,εκθέσεων εμπορικών και βιοτεχνικών προιόντων. Για τις ανάγκες του νέου θεσμού, των Ολυμπίων,ήταν επιτακτική η δημιουργία ενός κτηρίου στην πρωτεύουσα. ´Ετσι τέθηκε σε εφαρμογή η ιδέα της οικοδόμησης του Ζαππείου Μεγάρου,το οποίο και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1888 με πανηγυρικές τελετές και την παρουσία του Κωνσταντίνου Ζάππα, εφόσον ο Ευαγγέλης έιχε αποβιώσει και τον όριζε ως εκτελεστή της περίφημης διαθήκης του, η οποία μέχρι σήμερα καθορίζει τα της λειτουργίας του, μέσω της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. ´Ετσι λοιπόν αρχίζει η λαμπρή ιστορία του Ζαππείου Μεγάρου, με την πρώτη διεθνή έκθεση να πραγματοποιείται το 1903.
Από το 1903-1933 το Ζάππειο χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς ξένους προς τον προορισμό του, εξαιτίας των Βαλκανικών πολέμων και του Α ´ παγκοσμίου πολέμου,στρατώνας, αποθήκη εφοδίων,νοσοκομείο,στέγαστρο προσφύγων,σχολείο για να καταλήξει άσυλο.
Από το 1933-1938 πραγματοποιείται η Διεθνής ´Εκθεση Ελληνικών Προιόντων που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.
Το 1938 εγκαθίσταται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών που εκπέμπει τα πρώτα ραδιοφωνικά κύματα. ´Εως το 1974 το Ζάππειο θα φιλοξενήσει το Ε.Ι.Ρ. όπως μετονομάστηκε ο σταθμός μετά το 1945.
Μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το Μέγαρο επιτάσσεται και χρησιμοποιέιται στην αρχή ως νοσοκομείο του Ελληνικού Στρατού και μετά των Γερμανών κατακτητών.
Το 1944 μετατρέπεται σε στρατώνα και τα παράθυρα του σε πολεμίστρες.
Μέχρι το 1950 στεγάζει διάφορες υπηρεσίες,αποθήκες του ΠΙΚΠΑ, της φανελας του στρατιώτη, την Ελληνική Περίθαλψη Αμερικής κλπ.
Τελικά το κτήριο εκκενώνεται σταδιακά και πραγματοποιούνται βασικές μικρής κλίμακας επισκευές, μια και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα.
1952-1959 φιλοξενείται δωρεάν η Εθνική Πινακοθήκη, οπότε και απόκτησε δική της στέγη.
Το 1961,στις 22 Μαρτίου, το Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινιάζεται και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη μεταπολεμική του ζωή, όπου μέχρι το 1983 λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο,το μοναδικό στην Αθήνα και στεγάζει εκατοντάδες εκθέσεις, συνέδρια εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα.
Στις 28 Μαίου 1979,στο αίθριο του Περιστυλίου, φιλοξενείται η τελετή της υπογραφής της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ. Με την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων,εκατοντάδων παραγόντων και προσωπικοτήτων.
Το δεύτερο εξάμηνο του 1983 φιλοξενεί την ελληνική προεδρία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
´Εκτοτε και μέχρι σήμερα σπουδαία γεγονότα πραγματοποιούνται στις αίθουσές του.
Οι κήποι του δε,είναι σπάνιας ομορφιάς και εκτείνονται σε 80.000 τ.μ. Εκεί μπορεί να θαυμάσει ο περιπατητής αγάλματα σπουδαίων γλυπτών, όπως των Δρόση,Κόσσου,Βρούτου,Τόμπρου,Δημητριάδη του Αθηναίου,Ε.Δούκα,Μελά που αναπαριστούν τις μορφές των Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα,Βαρβάκη,Παπαρηγόπουλου,Σουρή,Παράσχου,Πολέμη,Δραγούμη,Καραϊσκάκη, Λόρδου Βύρωνα καθώς και διακοσμητικές φιγούρες.
Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας, ότι περισσότερο σήμερα από ποτέ είναι αίτημα, να γνωρίσουμε το ένδοξο παρελθόν μας,να πιστέψουμε πάλι στη δύναμη του ελληνικού πνεύματος και να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα που χάσαμε και να θυμόμαστε πάντα ότι Έλληνες μεταλαμπάδευσαν σε όλο τον κόσμο , το αγωνιστικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα, την ομόνοια, την πνευματική ανάταση, μέσα από τη σωματική υγιή διάπλαση, ότι Έλληνες μεγαλούργησαν παντού και πίσω από καθετί μεγάλο υπάρχει η ελληνική έμπνευση, η ελληνική ψυχή….”

1 σχόλιο

  1. ο παιγνίδι τελείωσε για ΟΛΟΥΣ ...

    Όταν σας έλεγαν τα σπίτια σας θα τα παίρνουν κομμουνιστές ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΈΨΑΤΕ ΤΩΡΑ που παίρνουν ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ!!!ΤΩΝ ΤΡΙΏΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΏΝ !!! .. Ν.Δ ..ΠΑΣΟΚ..ΔΥΜΑΡ.. ΜΟΥΓΚΑ!!!

    Διαβάστε ηλίθιε τον Ελεύθερο τύπο την εφημερίδα ΤΟΥΣ... Μειώσεις περικοπές, διπλές, τριπλές συντάξεις ΔΕΝ ΚΌΒΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ..ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ..ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ...ΝΟΜΑΡΧΕΣ...θαααααααααα κοπούν ΌΤΑΝ ξαναγίνουν εκλογές ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑΑΑΑΑΑ ΕΚΛΕΓΟΎΝ ..ΛΕΕΙΙΙΙΙΙ...


    ΏΡΑ για να ξεκαθαρίσουμε .. αν θέλετε μερικοί να κλαίτε όταν σας ΓΑΜΆΝΕ, ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΆΖΟΥΝ ΔΙΑΤΆΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΊΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΎΟΥΝ, ΜΕ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑ ΣΑΣ.. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ...

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΙΧ.. ΕΡΧΌΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΚΆΣΟΥΜΕ....ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΑΠΛΑ..ΩΡΑ ΝΑ ΔΕΊΤΕ ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΝ..ΔΕΞΙΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ..ΧΡΥΣΟΥΣ...ΑΡΓΥΡΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΣΑΤΣΟΥΣ .....__________


    ΘΕΡΙΣΤΉΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση