GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαρακόπουλος: Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών...

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξη του, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγρο...

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξη του, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρατά έντιμη στάση απέναντι τους.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου, στην εφημερίδα «Παραγωγή»:
1. Είναι γνωστό ότι είσαστε παιδί αγροτών. Εκτιμάται ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι παράλογα; Αν ήσασταν στην θέση τους θα είχατε ικανοποιηθεί με το πακέτο μέτρων; Σας θυμίζω ότι παλαιότερα είχατε παραιτηθεί από τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ λόγω των αγροτικών προβλημάτων.
Πράγματι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Όχι απλώς κατανοώ αλλά συναισθάνομαι τις αγωνίες και το μόχθο των αγροτών. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκομαι ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε με κάνει να λησμονώ τα βιώματά μου. Αντιθέτως, είναι πρωτίστως αυτά που κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη και την επιθυμία μου να δώσω λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Γιατί αναμφισβήτητα τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Όμως, εξίσου αναμφισβήτητα είναι και τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε λύσεις στο μέτρου του εφικτού. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και υλοποιούμε βήμα-βήμα δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα. Όμως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Τηρούμε μια έντιμη στάση απέναντι στους αγρότες. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Αυτές είναι οι οικονομικές αντοχές της χώρας. Το φορτίο είναι βαρύ, αλλά ευελπιστούμε πως με τα πρώτα σημάδια ανόρθωσης της οικονομίας θα μπορούμε να πάρουμε πιο γενναία μέτρα στήριξης και του αγροτικού κλάδου και του αγροτικού εισοδήματος.
2. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να δεχτεί τους αγρότες;
Ο πρωθυπουργός έχει πραγματική έγνοια για τους αγρότες. Γι’ αυτό και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους, αρκεί να μη θέτει σε δοκιμασία τη συνολικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα υπέρ των αγροτών πριν μια βδομάδα. Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά σε θεσμικό επίπεδο ώστε οι χρόνιες παθογένειες να εκλείψουν. Τις αλλαγές αυτές θα τις καθορίσουμε στο Υπουργείο σε συνεργασία με τους αγρότες. Γι' αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους. Τις τελευταίες μέρες είχα μια σειρά συσκέψεων με αγρότες. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους. Οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά έχουμε και τις ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ και τα εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας.
3. Ξεκινούν οι εαρινές καλλιέργειες και οι αγρότες δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα από πουθενά για τα αναγκαία εφόδια, δεδομένης και της αδυναμίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πέστε τους που θα βρουν χρήματα;
Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πράγματι έντονο. Ήδη, όμως, το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής, η τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ άρχισε να χορηγεί τα λεγόμενα ΑΔΑ στους αγρότες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός σφιχτού προϋπολογισμού για φέτος, έχει δρομολογήσει μέτρα που έχουν ως στόχο την ανακούφιση των παραγωγών.
Άμεσα καταβάλλεται εντός του Φεβρουαρίου η πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ "χτίζεται" δημοσιονομικό ισοδύναμο για την καταβολή ισόποσης δεύτερης δόσης το Σεπτέμβριο. Αν και αρχικά είχε προϋπολογιστεί η δεύτερη δόση να είναι μειωμένη κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, πιστεύουμε πως τελικά θα μπορέσουμε να δώσουμε τα ίδια χρήματα λόγω της μη απορρόφησης από τους καταναλωτές του επιδόματος θέρμανσης.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που καλλιέργησαν και συγκόμισαν παραγωγή.
Παράλληλα, η ενεργοποίηση του Κανονισμού de minimis, για πρώτη φορά για τους κτηνοτρόφους, αποτελεί ένεση ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Ενώ οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και οι απομειώσεις ή και διαγραφές υποθηκών αγροτικής γης, συμβάλλουν στη λύση ενός ακόμη βρόγχου στη ρευστότητα των παραγωγών.
4. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει καθυστερήσει και πως θα λειτουργεί;
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Το ΤΑΕ θα έχει κεφάλαια πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα που χρειάζονται ιδιαίτερα οι αγρότες που μπαίνουν στα Σχέδια Βελτίωσης, όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης, όσοι κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης των ελληνικών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ αλλά και τις αγορές των τρίτων χωρών, το ΤΑΕ θα παίξει καίριο ρόλο. Η λειτουργία του, σε συνδυασμό με τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων που ήδη τρέχουν, θα δώσει νέα πνοή στην εξωστρέφεια της ποιοτικής πρωτογενούς μας παραγωγής.
5. Σε περίπτωση που οι αγρότες κλείσουν εθνικούς δρόμους, θα συμφωνούσατε σε παρέμβαση των ΜΑΤ;
Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των αγροτών να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Βλέπω τη στάση τους που είναι νηφάλια και υπεύθυνη. Ευελπιστώ πως θα συνεχίσουν να επικρατούν οι φωνές της λογικής και της σύνεσης. Η χώρα δεν αντέχει άλλες κοινωνικές εντάσεις. Με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα, όχι με κλείσιμο των δρόμων.
6. Πως είναι στην πράξη η συνύπαρξη σας, στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, δύο υπουργών από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις και πόσο εύκολη είναι η λήψη αποφάσεων; Σας το λέω αυτό καθώς έχουν ακουστεί πολλά για τις «κακές» σας σχέσεις με τον κ. Τσαυτάρη.
Όπως ξέρετε, ακόμη και στις μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος υπήρχαν φήμες για τριβές ανάμεσα σε υπουργούς. Νομίζω ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν στελέχη κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές θέσεις και προγράμματα. Το ζητούμενο είναι να γίνεται δουλειά. Δεν έχουμε περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Μπορεί στο παρελθόν μια τρικομματική κυβέρνηση να ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα, όμως, προβάλλει ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση