GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΣΛΑΜ...

Από τον  ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. Ως γνωστόν το 1993 δημοσίευσα ένα κείμενο με τίτλο 1204 – 2004: η όγδοη εκατονταετία. Το επαναδημοσιεύω στο ...

Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.

Ως γνωστόν το 1993 δημοσίευσα ένα κείμενο με τίτλο 1204 – 2004: η όγδοη εκατονταετία. Το επαναδημοσιεύω στο βιβλίο «Ελληνική Πολιτική Παιδεία – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη». Στο κείμενο έθετα το ζήτημα της επαναθεώρησης, του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων μας με την Δύση και την Ανατολή. Τις σταυροφορίες και τους Ιερούς πολέμους. Εδώ το κείμενο δεν είχε συνομιλητές τόσο στους αποκαλούμενους πολιτικούς όσο και στην Εκκλησία, τους διανοούμενους της που τότε ήταν περισσότερο στο προσκήνιο. Υπήρξε όμως η ιστορική συγνώμη του Πολωνού Πάπα Ιωάννη κατά την συνάντηση του στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ωρίμασαν οι καιροί για μια ανάλογη συγνώμη από την πλευρά του ιδιόμορφου Τουρκικού Ισλάμ. Γράφω για την ιδιομορφία του τόσο στο κείμενο με τίτλο «Η Επικαιρότητα του Βησσαρίωνα» όσο και στο βιβλίο «Το Μικρά Ασία Ενώνει – Το Τουρκία Εκβαρβαρίζει. Πόντος η Επιστροφή μιας Πανάρχαιας Ταυτότητας».
Εξαντλήθηκαν οι περίοδοι της εναλλαγής, της Σκύλας και της Χάρυβδης. Να το πούμε στην γλώσσα τους. Των Νταήδων στρατιωτικών και των Πεχλιβάνηδων – Τσαμπουκάδων του Ερντογάν. Η Μικρά Ασία θέλει την επιστροφή της στην Δημοκρατία. Στην Πόλη όπως λέω. Αυτή είναι η Ελληνική γραμμή, η Ελληνική Πολιτική. Αυτή πρέπει να είναι μια σοβαρή και έντιμη Ευρωπαϊκή πολιτική. Τα άλλα είναι πολιτικές δορυφόρων, πελατών επαρχιωτών είτε ονομάζονται Κυβέρνηση, είτε ονομάζονται Αντιπολίτευση, σε αυτό το θέατρο σκιών που παρουσιάζεται, προβάλλεται ως πολιτική ζωή στην μη Αθήνα. Πιστεύω θα αναδειχθούν ομάδες, νέοι ιστορικοί συνομιλητές που θα ζητήσουν συγνώμη σε αντίθεση με την εκ των προτέρων – σαν να μη έγινε τίποτε – προβολή, με ιδιαίτερη μάλιστα θρασύτητα, του αιτήματος για τζαμί στην Αθήνα.
Αυτό το ζήτημα δεν αφορά την Τουρκική Κυβέρνηση και το Τουρκικό Ισλάμ που είναι ιδιόμορφο.
Αποτέλεσε μεγάλη στιγμή για την Ανθρωπότητα η συγνώμη του Πολωνού Πάπα Ιωάννη ασχέτως αν εδώ συνάντησε ανώριμους ανθρώπους.
Περιμένουμε μια ανάλογη ιστορική στιγμή από τα Ανατολικά μας. Αυτός είναι ο δρόμος του ανθρωπισμού που έχει πάλι ανάγκη ολόκληρη η Ανθρωπότητα.
Polis-agora.blogspot.com 

1 σχόλιο

  1. micaello, πάρε τη Μιμή και άντε κάνετε κάνα τρισάγιο στο τάφο του σκατόψυχου "χαρισματικού" και πάψε να μας ζαλίζεις τ' αρχίδια.
    Αλήθεια, κείνος ο κηπουργός (κάπως έτσι δεν τον έλεγαν τον κολλητό σου;) που να βόσκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση