GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιφέρειες: Νομοθετική ρύθμιση για να «ξεκολλήσουν» τα έργα

Νομοθετική λύση στο πρόβλημα της εσωτερικής μεταφοράς κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ταλαιπωρούσε τις περιφέρειες, τ...

Νομοθετική λύση στο πρόβλημα της εσωτερικής μεταφοράς κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ταλαιπωρούσε τις περιφέρειες, τόσο για τα εθνικά όσο και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα (βλ. ΕΣΠΑ) έδωσε σήμερα, μία ημέρα μετά τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού στους περιφερειάρχες, η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, με αλλαγή στο δεύτερο άρθρο της  από 18 Δεκεμβρίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» (μεταξύ άλλων απλοποιεί τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ) που ψηφίσθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και το απόγευμα στη Βουλή, ως «τελικός διατάκτης» ορίζονται οι περιφέρειες και όχι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίοςδημιουργούσε προσκόμματα, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα έργα.
Παράλληλα, με τη ρύθμιση ειδικά για το 2013 μεταφέρονται οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΝ και στη συνέχεια κατανέμονται στις περιφέρειες.

Το πλήρες κείμενο της ρύθμισης είναι το εξής:
«9.α Οι πιστώσεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφερειακού Επιπέδου (ΠΔΕ) εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κατανέμονται με απόφαση του υπουργού σε κάθε περιφέρεια  τόσο για εθνικό όσο και για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Εντός των ορίων των ανωτέρω πιστώσεων οι περιφέρειες με βάση το αναπτυξιακό πρόγραμμα περιφερειακού επιπέδου:
1)      προτείνουν την έκδοση των ετήσιων Συλλογικών Αποφάσεων Έργων Περιφερειακού Επιπέδου (ΣΑΕΠΕ), οι οποίες εγκρίνονται από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
2)      προβαίνουν στην κατανομή χρηματοδοτήσεων από το ΠΔΕ στα έργα των συλλογικών αποφάσεων περιφερειακού επιπέδου, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων για τα έργα του ΕΣΠΑ.
3)      παρακολουθούν την εκτέλεση των ετήσιων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων περιφερειακού επιπέδου και ανακατανέμουν εφόσον απαιτείται στα έργα τις ετήσιες πιστώσεις που έχουν εγκριθεί ια το σύνολο της κάθε συλλογικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 21 του ν.2362/1995.
4)      προτείνουν τις λοιπές τροποποιήσεις των ΣΑΕΠΕ πέραν της προηγούμενης περίπτωσης, οι οποίες εγκρίνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
β. Οι πιστώσεις των έργων των συλλογικών αποφάσεων περιφερειακού επιπέδου, μετά την ανωτέρω κατανομή εγγράφονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.
γ.  Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.
δ. Ειδικά για το οικον. έτος 2013 με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μεταφέρονται οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατανέμονται κατά περιφέρεια οι ανωτέρω πιστώσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση