GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μ. Νάιντενοφ: Ενίσχυση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας είναι το "κλειδί" εν μέσω κρίσης

Την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον αγροκτηνοτροφικό τομέα αλλά...


Την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον αγροκτηνοτροφικό τομέα αλλά και...αλληλοστήριξης, σε αυτή την περίοδο κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας Μίροσλαβ Νάιντενοφ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίας του στη μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Zootechnia, που διοργανώνει η Helexpo στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
"Είμαστε γείτονες και η φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να εντείνουμε τις μεταξύ μας ανταλλαγές. Με την επίσκεψη που έκανα στα περίπτερα είδα ότι πολλές ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν πολλές πρώτες ύλες (ζωοτροφές κ.ά) από τη Βουλγαρία, η οποία και παράγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών. Αντίστοιχα, η Ελλάδα παράγει προϊόντα που έχει ανάγκη η Βουλγαρία, όπως φρούτα και λαχανικά. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να εξάγουμε τα δικά μας σιτηρά στις αραβικές χώρες ή αντίστοιχα να παίρνουμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες. Καλό είναι, εν μέσω κρίσης, να αλληλοβοηθηθούμε ως καλοί γείτονες. Ακόμη περισσότερο, στη νέα προγραμματική περίοδο η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν σχεδόν εφάμιλλες ανάγκες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός.
Ο κ. Νάιντενοφ επισήμανε τις ανταγωνιστικές πιέσεις στον συγκεκριμένο τομέα, από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ- δύο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που, όπως είπε, δεν έχουν την υποχρέωση να τηρούν τους κοινοτικούς κανόνες και έχουν προνόμια που δεν είναι προσιτά στους αγρότες της Ένωσης, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι ιδιαίτερα σκληρός. "Προς αυτή την κατεύθυνση, εάν ενώσουμε τις δυνάμεις θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον ανταγωνισμό" εκτίμησε.
Ο Βούλγαρος υπουργός χαρακτήρισε μεταβατικό έτος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική το 2014, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ασάφεια γύρω από το οικονομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς στον συγκεκριμένο τομέα. "Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ακόμη δεν έχουν οριστεί οι κανόνες αυτής της κοινής (εντός ευρωπαϊκού πλαισίου) αγροτικής πολιτικής" τόνισε.Κατά τον κ. Νάιντενοφ δύο είναι οι προκλήσεις για τη βουλγαρική γεωργία: η ανταγωνιστικότητα και οι κλιματικές αλλαγές. "Το βασικό είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κι αυτό δεν θα είναι εύκολο γιατί η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν μπορούν ακόμη να λάβουν το μάξιμουμ των επιδοτήσεων. Για παράδειγμα, οι Έλληνες αγρότες παίρνουν επιδότηση 36 ευρώ, ενώ οι Βούλγαροι 13. Ένα σύνορο μόνο μας χωρίζει... Για να είμαστε ανταγωνιστικοί δίνουμε αγώνα δρόμου για να μπούμε σε αγορές που τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη τιμή. Μακροπρόθεσμα, η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι οι κλιματικές αλλαγές. Στην περιοχή μας παρατηρείται ήδη έλλειψη υδάτων κι ένα από τα θέματα που θα ήθελα να συζητήσω με τον Έλληνα ομόλογό μου είναι πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, από κοινού, συστήματα άρδευσης αλλά και να αντλήσουμε πόρους από την ΕΕ μέσω κοινών προγραμμάτων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

2 σχόλια

  1. Ξύπνα Έλληνα : Όσο δεν πέφτουν ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ πολύ, τόσο θα αυξάνουν οι φόροι!!!

    Όσο είναι ψηλά η ΝΔ στα γκάλοπ, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι φόροι στα ακίνητα μας !

    Σοκ στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς από τις νέες μειώσεις.
    Σοκ από την αύξηση της ανεργίας στους νέους !
    Σοκ από τη κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων που πλήττει 1.000.000 ανθρώπους !
    Σοκ από τα συνεχιζόμενα χαράτσια σε ΔΕΗ, ακίνητα.
    Κι όσο βλέπουν ότι έχουν, ακόμα, ποσοστά στα γκάλοπ, τόσο ψηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα βάλουν στα οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμα και στα βοσκοτόπια και στα κοτέτσια !!!
    Και όταν έρθει η εκκαθάριση της φορολογικής οι 9 στους 10 θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ!
    Κι, όμως, υπάρχουν ακόμα ΗΛΙΘΙΟΙ που σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ! Και το λένε και στις δημοσκοπήσεις ! Αφού, λοιπόν, τα 3 κόμματα είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί να αναιρέσουν τα σκληρά μέτρα ; Γιατί να μη πάρουν και άλλα ; Όσο υπάρχει ηλίθιος κόσμος που τους πιστεύει και τους στηρίζει, θα μας φάνε κι άλλα, ακίνητα, καταθέσεις, τα πάντα ! Θα σε κάνουν να στέκεσαι στις ουρές για συσσίτιο, να ξεπουλάς όσο όσο το σπίτι σου για τα στεγαστικά δάνεια και τα χρέη σου στο Δημόσιο, θα στείλουν τα παιδιά σου μετανάστες!
    Ξύπνα!
    Ξύπνα, ρε βλάκα, Έλληνα. Δεν καταλαβαίνεις, ΒΛΑΚΑ, ότι αν δεν πέσουν στο 10% η ΝΔ, και στο 3% το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ακροδεξιά κλίκα γύρω απ’ τον Σαμαρά, Μουρούτης, Κρανιδιώτης, Λαζαρίδης, Πτωχός…
    Αυτά τα φασιστικά τσογλάνια, ευθύνονται για την καταστροφή της ΝΔ ως σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παναγιώτη Λαμπρία (κατά Γιώργο Τράγκα ομιλώ).
    Σήμερα στην ΝΕΤ, ελέω απεργίας (ΣΤΑ ΑΚΡΑ – Με Τίτο Πατρίκιο κι έναν άλλον), έχουν εκπομπή εκθείασης της Νεοφιλελεύθερης (Ναζιστικής) Γερμανίας της Μέρκελ του CDU και κατηγοριοποίησης της Ελλάδος ως «κατώτερου» και «τεμπέλικου» έθνους,
    Και στην ΕΤ1 έχουν την ταινία βγαλμένη απ’ τον Ψυχρό Πόλεμο «The Domino Principle»

    Μήπως τα παιδιά του Αντωνάκη (έτερου χαζού παιδιού του Μπόστον) Σαχλαμαρά, άνοιξαν τα σκέλια στους υπερατλαντικούς μας «συμμάχους», για να μην πουλήσουμε τις εταιρείες Αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση