GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Θεός και Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Στις 29 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θεός και Ευρώπη». Η ημερίδα έγινε με ...

 Στις 29 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θεός και Ευρώπη». Η ημερίδα έγινε με αφορμή το νέο βιβλίο που φέρει τον τίτλο Representing Religion in the European Union: Does God Matter?, εκδ. Routledge Studies in Religion and Politics, 2012 και τέθηκε υπό την αιγίδα του Laszlo Surjan, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. To βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας  Lucian N. Leustean, Ρουμάνος Ορθόδοξος και Καθηγητής στο Aston University, Birmingham (UK), o Frank Turner, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιησουιτών στις Βρυξέλλες, ο Peter Pavlovic, επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και ο Gary Wilton, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Αρχιεπισκόπου του Καρτέμπουρυ στην ΕΕ. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην εκδήλωση συμμετείχε ο  σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας στην ΕΕ δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και του σεβασμού (tolerance) προς κάθε θρησκευτική ταυτότητα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα 1700 χρόνια από το Διάταγμα του Μεδιολάνου (Μιλάνου), το οποίο υπέγραψε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας το 313 μ. Χ., και με το οποίο θεσπίστηκε η ελεύθερη άσκηση της χριστιανικής πίστης, παράλληλα με την ελεύθερη άσκηση και πάσης άλλης θρησκείας.
Μετά από τις εισηγήσεις των παραπάνω ομιλητών έγινε διεξοδική συζήτηση για τον ρόλο των Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την συνεργασία των εκπροσώπων των χριστιανικών Εκκλησιών στις Βρυξέλλες. Υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και η ανάγκη διαφάνειας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης τιμίων και έμπειρων στελεχών να ασχοληθούν με την υπόθεση του σημαντικού αυτού διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται -από ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών- σήμερα ότι αποτελεί ένα οικονομικό/πολιτικό μέγεθος, στο οποίο η θρησκεία διαδραματίζει έναν μικρό ρόλο. Εντούτοις, η πολιτική κινητοποίηση σχετικά με τη σύνταξη του ευρωπαϊκού συντάγματος και η αυξανόμενη παρουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων στις Βρυξέλλες, μετά το 1992, έχουν φέρει το ρόλο της θρησκείας στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς επισήμανε ότι για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της ευρωπαϊκής ένταξης, το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θεσμοθετεί επίσημα το διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θρησκευτικών εκπροσώπων. Αυτό δεν θα πρέπει να μας αφήσει καθόλου αδιάφορους την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα συχνά ο διάλογος της Εκκλησίας με τα πολιτικά κόμματα θεωρείται ανούσια ή ακόμη και αποτρόπαια. Επίσης ο Κων. Ζορμπάς, μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Laszlo Surjan, θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόπους συνεργασίας στα πλαίσια της ελληνικής Προεδρίας το 2014 (α’ εξάμηνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση