GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιτυχία Αυταρχισμού ή Αυταρχικότητα λόγο Αποτυχίας;..

Του Νίκου Κοτζιά.  Οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται σε υποχώρηση. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν εμφανίζεται στο κοινοβούλιο. Το υπουργι...

Του Νίκου Κοτζιά. 

Οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται σε υποχώρηση. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν εμφανίζεται στο κοινοβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει. Η Βουλή απλά επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται από εξωκοινοβουλευτικούς θεσμούς, συχνά εκτός Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει καν αρχίσει να κάνει επίσημες ενημερώσεις, όπως γινόταν επί δεκαετίες σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, και στην Ελλάδα. Λειτουργεί περισσότερο ως εκπρόσωπος του κόμματος της ΝΔ, παρά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κάνει «αποκαλύψεις» για την αντιπολίτευση, αλλά δεν έχει απαντήσει ούτε μία φορά στις ασχημίες που λέγονται σε βάρος της χώρας διεθνώς. Η Βουλή αναθέτει τις επικαιροποιήσεις των Μνημονίων στον υπουργό οικονομικών ο οποίος καλείται απλά να την ενημερώνει. Λες και η Βουλή είναι σύσκεψη στελεχών κομμάτων και όχι ο πυρήνας της θεσμικής κυριαρχίας του εκλογικού σώματος.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες βρίσκονται σε επιταχυνόμενη υποχώρηση. Αντί κανονικής νομοθετικής παραγωγής η βουλή επικυρώνει εκ των υστέρων Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Τα προεδρικά διατάγματα είναι ουσιαστικά υποκατάστατα νόμων. Οι αρμόδιοι εμφανίζονται όποτε εκείνοι θέλουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει νόμους και ο τόπος αναφοράς τους στο ΦΕΚ (3/2013) είναι το Βερολίνο! Θα μπορούσα να συνεχίσω με έναν ακόμα μακρύτερο κατάλογο αλλά το γεγονός παραμένει το ίδιο: Η δημοκρατία υποχωρεί. Σε βάρος της αναπτύσσονται οι διάδρομοι, οι μικροπολιτικοί εκβιασμοί, οι κάμερες της παραπολιτικής. Σε βάρος της ενισχύεται ο ρόλος του ξένου παράγοντα, ο οποίος δεν ελέγχεται από κανένα εκλεγμένο όργανο. Ούτε από τη βουλή μας, ούτε από μια άλλη βουλή κράτους μέλους της ΕΕ, ούτε βέβαια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κουλτούρα του διαλόγου και της δημοκρατίας βαίνουν προς την παρακμή.
Μαζί με την υποχώρηση της δημοκρατίας και της κουλτούρας του διαλόγου βαίνουν προς υποχώρηση και η κουλτούρα της συνεννόησης και της συναίνεσης. Η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα έχουν προσανατολιστεί σε πρακτικές αυταρχισμού: επίδειξη κρατικής ισχύος, επικοινωνιακά κόλπα, κατατρομοκράτησης της άλλης πλευράς για οτιδήποτε λέει κάποιος κάπου κάποτε. Και ας είναι αυτά που λέει τα ίδια που είπε κάποιος δικός της μια μέρα πριν ή σαφώς και συνειδητά στρεβλωμένα.
Το σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην παρακμή και που διαχειρίζεται καταστροφικά αυτή την παρακμή, δηλαδή το Σύστημα Παρακμής θεωρεί ότι έχει –με βάση τη δική του αντίληψη για την πολιτική- επιτυχίες με τον αυταρχισμό, ενώ παραγνωρίζει ότι τραυματίζει σοβαρά τη δημοκρατία και τον διάλογο. Υπονομεύει την ίδια την κύρια δύναμη μελλοντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, τον εργαζόμενο άνθρωπο.
Ας το θέσω διαφορετικά οι στόχοι που έχει η κυβέρνηση με τη χρήση αυταρχικών και συχνά εξωκοινοβουλευτικών μεθόδων διακυβέρνησης σε ένα βαθμό πέτυχε. Πέτυχε ανάμεσα στα άλλα, διότι η άλλη πλευρά δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα. Δεν εντάσσει τις επιμέρους κινήσεις της σε έναν σχεδιασμό με αρχή, μέση και συνέχεια. Δεν αναπτύσσει τη θεματολογία και δράση της με λογική μετώπου και συμμαχιών. Από μια πρώτη ματιά, λοιπόν, ο αυταρχισμός πέτυχε και το Σύστημα Παρακμής ονειρεύεται «θατσερικούς θριάμβους», σκέφτεται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό προκειμένου να εξουδετερώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς αντιπάλους του.
Οι νοσταλγοί του Θατσερισμού, ουσιαστικά κάνουν λάθος. Διότι η Θάτσερ ήθελε να ανοίξει τον δρόμο «της νεοφιλελεύθερης (αντ-)επανάστασης». Ήθελε να αλλάξει πολιτική και έλεγε ότι για να συμβεί χρειαζόταν να έχει τα χέριά της λυμένα. Αντίθετα το ελληνικό Σύστημα Παρακμής δεν έχει να πει τίποτα καινούργιο, ούτε καν αντιδραστικό. Εκείνο που κατά ουσία επιθυμεί είναι να επιβάλλει συσκότιση στα αποτελέσματα μιας πολιτικής που ήδη έχει επιβληθεί και απλά επιδιώκει να τη συνεχίσει. Να αποφύγει να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις και απαντήσεις για τους λόγους επιμονή σε μια αποτυχημένη πολιτική.
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν είναι ο προάγγελος μιας νέας δεξιάς ή αριστερής πολιτικής, σύγχρονης ή αναπαλαιωμένης (που είναι στην πραγματικότητα), αλλά μια πολιτική ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα 3,5 τελευταία χρόνια και παραμένει δογματικά προσκολλημένη. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να τσακίσει κάθε αντίσταση, τώρα, «έγκαιρα». Να εμποδίσει να καταλάβει ο άνεργος ότι η απεργία του εργαζόμενου ενάντια στην μνημονιακή πολιτική στηρίζει ακριβώς και εκείνον που είναι θύμα αυτής της πολιτικής, ότι έχει μαζί του κοινούς φίλους και κοινούς εχθρούς.

8 σχόλια

  1. Εσύ ήσουν σύμβουλος του ΓΑΠ η κάνω λάθος;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ!!!!!

    Άντρες μην αυτοκτονείτε και αν στράβωσε η ζωή σας, κι αν τα οικονομικά σας ήρθανε ανάποδα, κι αν η ΑΓΙΑ ή η ΠΟΥΤΑΝΑ που έχετε πλάι σας στερείτε την ζωή που είχε πριν, εσείς μην αυτοκτονείτε!
    Έχετε ακούσει ρε Άντρες, που σας μεγαλώσανε γυναίκες μαθαίνοντας σας πως εσείς σαν Άντρες πρέπει να βγάνετε πάντα τα κάστανα από την φωτιά καείτε δεν καείτε, σε αυτήν την οικονομική κρίση για καμιά γυναίκα να αυτοκτόνησε; Ακούσατε για καμιά από αυτές τις Αγίες ή τις Πουτάνες που όταν εσείς γαμιόσασταν για να τα βγάλετε πέρα και αυτές με το μαμαδίστικο, με την πουτανιά και την υστεροβουλία στρέφανε τα παιδιά σας εναντίων σας, γλείφοντας τα, για να τα έχουν με το μέρος τους αν τύχει καμιά στραβή να αποπειράθηκε πραγματικά να αυτοκτονήσει;
    Καμιά τους και ούτε θα το κάνει γιατί έχει τον άντρα της, την τιμή της και το καμάρι της να τα βροντήξει, να τρελαθεί πιεσμένος από τα χρέη να δέσει μια πέτρα στο λαιμό του και να φουντάρει, και αυτή περίλυπη χήρα με μαύρα ή χωρίς μαύρα να βλαστημά μέσα της την ώρα και την στιγμή που σας παντρεύτηκε, που δεν παντρεύτηκε ένα κλέφτη, ένα απατεώνα, ένα αγύρτη, να της τα φέρνει ολοζωής παρά παντρεύτηκε ένα που κοίταζε με τίμιο τρόπο να ζήσει και αυτός και η οικογένεια του, και είναι έτσι γιατί αυτή η Αγία ή η Πουτάνα το έβλεπε πως θα φουντάρετε, ήταν γραμμένο στο κούτελο σας, πως τα είχατε παίξει, πως οι αντοχές σας έφτασαν στο τέρμα, και όμως έκανε την πάπια, για να απαλλαγή μια ώρα αρχίτερα από τον ανίκανο, και το μοναστήρι νάναι καλά.

    Άντρες μην αυτοκτονείτε ! Και να πείτε στην ΑΓΙΑ ή στην ΠΟΥΤΆΝΑ που έχετε πλάι σας πως από εδώ και πέρα θα τρώει ξερό ψωμί και ελιές, πως θα πάει στο συσσίτιο, και στα παιδιά σας επίσης να πείτε πως ως εδώ ήτανε τα τελευταίου τύπου κινητά, και να τους πείτε και να τα μάθετε πως η ζωή έχεις δυσκολίες, και δεν θα τους το μάθει κανείς άλλος παρά μόνο εσείς ΕΝ ΖΩΗ, αυτό που ΔΕΝ σας μάθανε εσάς και νομίζετε πως η αυτοκτονία είναι η λύση του προβλήματος σας, και να πείτε στους δανειστές σας πως αν θέλουν να πάρουν κάποτε τα λεφτά τους πρέπει να κρατηθείτε ΖΩΝΤΑΝΟΣ!

    ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΊΤΕ! Γιατί εσείς που το σκέφτεστε δεν ήσασταν κλέφτης, λαμόγιο, τσανακογλύφτης, άτιμος, αλλά ένας άνθρωπος σαν όλους τους ανθρώπους, μπορεί κάπου στην δίνη της ψεύτικης ευμάρειας που ζούσαμε να κάνατε ένα βήμα παρά πέρα για το καλό της οικογένειας σας, αλλά τα πράγματα ήρθαν ανάποδα, και θα ερχόταν ανάποδα όσος καιρός και να περνούσε, γιατί το ΚΡΑΤΟΣ που ζει πέρα από τις δυνατότητες του με δανεικά κάποια μέρα θα χρεοκοπούσε, και εμείς χρεοκοπήσαμε, και σαν Έθνος και σαν κοινωνία και σαν μονάδες, όλοι μας βάλαμε το χεράκι μας στο μέλι, άλλος με το κουταλάκι του γλυκού άλλος με την κουτάλα της σούπας και άλλος με το φτυάρι, αλλά όλοι μας και ο καθένας με τον τρόπο του, αυτόν που τον βόλευε σε συγκεκριμένη στιγμή, τόπο και ώρα, ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ ΕΙΧΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΑΛΛΟΣ ΕΚΛΕΒΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ, ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ! Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

    Γι’ αυτό ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ! Με κατεβασμένο το κεφάλι ή όχι σταθείτε στα πόδια σας, βάλτε κανόνες, ξαναρχίστε από χαμηλότερα, από τον πάτο, από τα σκατά, αλλά αρχίσετε και θα δικαιωθείτε, ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ Η ΣΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΙ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι’ αυτό ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ
    και γινετε ΤΡΑΒΕΣΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ορισμός των κλαψομούνηδ@@
    (φώτο)
    Ο αριστερός που φωνάζει για επανάσταση και μόλις πέσουν οι φάπες αρχίζει και κλαίγεται...

    [Οι δε "σοβαροί" δήθεν δημοσιογράφοι ας ξαναδούν το βίντεο με τη σύλληψη των ηλιθίων, όπου φαίνεται καθαρά ότι έχει πέσει ξύλο κατά τη σύλληψη
    (ο τέρμα δεξιά με το σκούφο,
    έχει αίματα στο πρόσωπο)
    και ας αφήσουν τις παπαριές για βασανιστήρια...
    Βασανιστήρια γίνονται στα κρατητήρια και οι μπουνιές που πέφτουν κατά τη σύλληψη και την αντίσταση δεν είναι βασανιστήρια]

    Δείτε λοιπόν τους κλαψομούνηδες
    ΆΝΩΘΕΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ ήσουν σύμβουλος του ΓΑΠ η κάνω λάθος;;;;;

    ========================

    Σιγά που θα έλειπε από το σοσιαλ-η-στικό φαγοπότι.

    Αλήθεια κ. Κοτζιά,στα καθεστώτα "λαϊκών δημοκρατιών" που υποστηρίζετε,πώς παίρνονται οι αποφάσεις και τι παθαίνουν όσοι γράφουν δημόσια κατά των κυβερνήσεων τους,όπως εσείς τώρα καλή ώρα;;;;;

    Έ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέεεεεελους το επίσημο ραδιόφωνο της άκρας αριστεράς (Ελληνοφρενείς...) και της ...
    προόδου (Τράγκας, Χαρδαβέλλας, Χ''νικολάου, Μακρή κλπ) έδειξε
    να ξυπνά...
    Όπως ξύπνησαν και κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι σαν τον Σ.Κούλογλου που επιτέλους ξεμπροστιάζει τις photoshop-ιες της αστυνομίας...

    Που (όπως πιθανολογεί...) έπιασαν από τον λαιμό τα αθώα αυτά (προοδευτικά) παιδάκια...

    Αύριο πιστεύω θα πάρουν μπροστά και οι (χαλαρώνωντες) επαγγελματίες της προστασίας παντός ΑΝΤΙ στην χώρα μας...

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κάποιοι θα ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης η του χείριστου δυνάστη -υπουργού Προ.Πο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κοτζιά έσεται ήμαρ και για σένα μπουχέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαμός στη ΝΔ με Άδωνη, Στουρνάρα και Βρούτση ! Η οργή ξεχειλίζει σε βάρος όσων έφεραν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και όλους τους Έλληνες σε αυτό το χάλι με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατάργηση αφορολογήτου, κατάργηση τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και δώρων. Το σοκ είναι μεγάλο όταν έρχονται οι νέοι μισθοί και συντάξεις,με αναδρομικές κρατήσεις, ενώ υπάρχει ακόμα το χαράτσι στη ΔΕΗ, η λαίλαπα νέων φόρων στα ακίνητα και αγροτεμάχια. Θα ζήσουμε πρωτοφανείς στιγμές με τους οργισμένους Νεοδημοκράτες, Πασοκτζήδες και Δημαρίτες. Γερό χαστούκι αποτέλεσε η πορεία 20.000 Χρυσαυγιτών στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που η εν λόγω οργάνωση δεν μάζευε ούτε 500 άτομα. Δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι Νεοδημοκράτες απειλούν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή ή ΑΝΕΛ εξαιτίας των μέτρων του Στουρνάρα και του Βρούτση ! Εδώ και τώρα αλλαγή, αφού έκανε λάθος το μνημόνιο, γιατί η Χ.Α θα φτάσει στο 20% με 25% ( μη βλέπετε που ο κόσμος δεν το λέει στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις )!

    Aπό το : Δημοτικό Σαφάρι

    Πριν λίγο στην κοπή πίτας ΝΟΔΕ Β’Πειραιώς στο Κερατσίνι αποδοκίμασαν τον Άδωνι Γεωργιάδη που ήταν επίσημος ομιλητής. Οι Νεοδημοκράτες που ήταν 70-75 άτομα δεν άντεξαν και άρχισαν τις γίουχες. Τελικά...
    με παρέμβαση των...
    ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε ενώ ο Άδωνις την έκανε με ελαφρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση