GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O «ξεχασμένος» εκτελεστής του Μπιν Λάντεν!

Την αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ο πρώην κομάντο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, των Navy Seals, που φέρεται να εκτέλεσε τον Οσάμα μπ...

Την αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ο πρώην κομάντο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, των Navy Seals, που φέρεται να εκτέλεσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην έπαυλή του στο Πακιστάν. Mετά την αποχώρησή του από το Σώμα, έχει παραμείνει χωρίς οικονομικούς πόρους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προστασία.
Ο «Εκτελεστής» («the Shooter» όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ), το όνομα του οποίου παραμένει ακόμα επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας, ήταν μέλος της ομάδας των 23 κομάντο που πήραν μέρος στην επιχείρηση στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Σκότωσε με τρεις σφαίρες τον πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, στις 2 Μαΐου του 2011, σύμφωνα με το περιοδικό Esquire, στο οποίο αφηγείται την ιστορία του, σε συνεργασία με το Center for Investigating Reporting, o κομάντο αφηγείται την ιστορία του.
Αποσύρθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2012, τρία χρόνια πριν να συμπληρωθεί η εικοσαετία που απαιτείται για συνταξιοδοτικά προνόμια.
«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μένα και την οικογένειά μου σταμάτησε» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αποφάσισε να αποχωρήσει σε εκείνο το χρονικό σημείο, αφού μετά την επιχείρηση εκτέλεσης του μπιν Λάντεν ένιωσε ότι είχε «καεί».
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε κάποια εξαίρεση για τον ίδιο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν είχε χάσει τη ζωή του σε κάποια ειδική επιχείρηση, η οικογένειά του θα είχε πολύ καλύτερη τύχη από αυτήν που έχει τώρα. «Είσαι εκτός υπηρεσίας. Η κάλυψή σου τέλειωσε. Ευχαριστούμε για τα 16 χρόνια. Αντε γ.....» του είπαν χαρακτηριστικά όταν ρώτησε αν δικαιούται κάποια πρόσθετη κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα των στρατιωτικών, το Tricare.
Το πρώην μέλος των Navy Seals πληρώνει για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη 486 δολάρια το μήνα, πακέτο, όμως που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, αφού μόνο οι φυσικοθεραπείες που πρέπει να κάνει, απαιτούν 120 δολάρια την εβδομάδα. Έπειτα από τόσα χρόνια σε ειδικές αποστολές «κληρονόμησε» αρκετά τραύματα στο σώμα του.
Επόμενος σκόπελος για τον απόστρατο Αμερικανό ήταν η αναζήτηση εργασίας. Από την υπηρεσία του, του σύστησαν να αναζητήσει δουλειά ως οδηγός φορτηγού (!) για να βγάλει χρήματα. Φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού ένα πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων δεν μπορεί να αποκαλύψει στον υποψήφιο εργοδότη του την ιδιαίτερη προϋπηρεσία του.
Η πικρία του βετεράνου στρατιωτικού, φυσικά, περιλαμβάνει και το κομμάτι της ασφάλειας. Ο ίδιος τόνισε ότι περίμενε τουλάχιστον από τη χώρα του να παράσχει μια στοιχειώδη προστασία στο σπίτι όπου μένει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Το μόνο που του προσφέρθηκε ήταν ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Ο «Εκτελεστής» δεν είναι φυσικά η μοναδική περίπτωση βετεράνου που προσγειώνεται ανώμαλα στην πολιτική ζωή του, βλέποντας την αμερικανική πολιτεία να του γυρίζει την πλάτη με τον πλέον εμφατικό τόπο. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια πρώην μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων -περίπου ένας στους 10- που είναι ανασφάλιστα, παρά τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους.
Ο εκτελεστής του Οσάμα μπιν Λάντεν περιέγραψε και τα συναισθήματά του, κατά την εξόντωση του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα. «Θυμάμαι όταν τον κοίταζα να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες. Είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ ή το χειρότερο;» αναρωτήθηκε.
Μάλλον γνωρίζει, πλέον, πολύ καλά την απάντηση, όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες βετεράνοι, που αφού χρησιμοποιήθηκαν ως αναλώσιμα υλικά στη βιομηχανία του πολέμου, ζουν ως ανθρώπινα ερείπια, βυθισμένα στη φτώχεια, στην περιθωριοποίηση και στα ψυχολογικά προβλήματα.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
(Με πληροφορίες από Center of Investigating Reporting/ Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση