GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολάντ:Προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων

Στο γαλλικό λαό πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει εφ' όλης της ύλης συνέντε...

Στο γαλλικό λαό πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης, το France2.
Πρόκειται κατά πολλούς αναλυτές για ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, καθώς μέσα σε 45 λεπτά ο Σοσιαλιστής πολιτικός καλείται να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των Γάλλων, καθώς η δημοτικότητά του έχει υποστεί «ιστορική» πτώση.
Το ανησυχητικό για τον Πρόεδρο είναι ότι φαίνεται να χάνει έδαφος και στους εκλογείς που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αφού μόνο το 22% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό» πρόεδρο.
Δέκα μήνες μετά την εκλογή του, ο Ολάντ περνάει στην ιστορία ως ο λιγότερο λαοφιλής πρόεδρος, σε σύγκριση με τους προκατόχους του.
Υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη της δημοτικότητάς του λόγω της απόφασής του για την στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, που όμως δεν κράτησε πολύ, αφού η κύρια ανησυχία των Γάλλων παραμένει η ανεργία και η ανασφάλεια για το αύριο.
Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια, από το 1984, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων μειώθηκε κατά 0,4% το 2012 (κατά τα στοιχεία του INSEE), πράγμα που επιβεβαιώνει το συναίσθημα της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης που βιώνεται όλο και πιο έντονα στη χώρα τον τελευταίο καιρό.
Τις ίδιες ώρες το νομοσχέδιο «Γάμους για όλους» συνεχίζει να κινητοποιεί χιλιάδες πολιτών που είναι αντίθετοι στην παραχώρηση του δικαιώματος αυτού στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και συνεχίζουν να διαδηλώνουν απαιτώντας να απορριφθεί από τη Γερουσία.
Παράλληλα, η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση του υπουργού προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ και την σκληρή επίθεση που δέχεται από τα κόμματα που συνιστούν την πλειοψηφία και ιδιαίτερα από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
«Στα δεκαεπτά καθάρματα της Ευρώπης, είναι και ένας Γάλλος, λέγεται Πιερ Μοσκοβιτσί», ήταν η σκληρή διατύπωση του Μελανσόν στο συνέδριο του κόμματος της αριστεράς την περασμένη Κυριακή.
Συνεχίζοντας την επίθεσή του, δηλώνει στο σημερινό τύπο: «Κηρύσσουμε τον πόλεμο στον χλιαρό λόγο» και λέει ότι περιμένει από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη σημερινή του συνέντευξη να δηλώσει ότι «αλλάζει πορεία».
Έντονη είναι η αναμονή των Γάλλων για τη σημερινή συνέντευξη. Περιμένουν από τον πρόεδρο να ανοίξει τα χαρτιά του. Να αποδείξει ότι ξέρει τι θέλει, πού βαδίζει και πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Να εξηγήσει πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει. Να πει την αλήθεια στους Γάλλους για την Ευρώπη και μέχρι πού μπορεί να υψώσει τη φωνή της η Γαλλία.
Αποτελεί γενική αίσθηση ότι ο Ολάντ δεν έχει κάτι καινούργιο να ανακοινώσει σήμερα. Αλλά εάν απλώς περιορισθεί σε μια απλή σύνοψη του έως τα τώρα έργου του, θα είναι «σαν να σπαθίζει το νερό» με κίνδυνο να υπάρξει και νέα πτώση της δημοτικότητάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση