GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άκαρπη η ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή

Άκαρπη ήταν η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προέδρων της γερουσίας και της βουλής της Ιταλίας. Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές ε...

Άκαρπη ήταν η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προέδρων της γερουσίας και της βουλής της Ιταλίας.
Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις, δεν αναμένεται να εκλεγούν απόψε οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προτείνει δικούς του υποψήφιους κι αποκλείει συμφωνίες με την κεντροαριστερά.
Η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι από την πλευρά της ως αύριο πρέπει αποφασίσει: ή θα προτείνει στην βουλή δικό της υποψήφιο, ακούγεται το όνομα του Ντάριο Φραντσεσκίνι, ή θα στηρίξει τον Ρομπέρτο Φίκο, υποψήφιο του M5S. Οι αρνητικές αντιδράσεις του Γκρίλο όμως αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο.
Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής, για να δει πώς θα κινηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις. Κατόπιν πιθανώς πρόκειται να προωθήσει το δικό της σχέδιο: ένα συνολικό «πακέτο λύσεων» που να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους προέδρους των σωμάτων του κοινοβουλίου, ένα σχέδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την προεδρία της γερουσίας ακούγεται το όνομα του Μάριο Μάουρο, στελέχους του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός όμως θέλει να εξακριβώσει το συντομότερο αν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής-κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και το δικό του κίνημα του κέντρου.
Σε ότι αφορά τουλάχιστον στην εκλογή των προέδρων της βουλής και της γερουσίας, το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει αύριο εάν υποβληθούν κάποιες ισχυρές υποψηφιότητες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του M5S Γκρίλο έκανε δηλώσεις στην γερμανική τηλεόραση, και πάλι σε υψηλούς τόνους.
Ο Γκρίλο είπε ότι «η Ιταλία ηθικά και οικονομικά είναι ένας σορός από συντρίμμια».
Για τον Ιταλό πολιτικό και ηθοποιό «το ευρωπαϊκό όνειρο θα κατακερματιστεί, διότι η οικονομία έχει πάψει να αναπτύσσεται».
Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική κατάσταση ο ηγέτης του M5S επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «δεν μπορεί να συνάψει συμμαχία με τον Μπερσάνι ούτε με τον Μπερλουσκόνι», καθώς, όπως ανέφερε «τα δύο παραδοσιακά αυτά κόμματα κατέστρεψαν την χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση