GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Βρετανική Βουλή το θέμα της Κύπρου

Στην Βρετανική Βουλή συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της φορολογίας των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολί...

Στην Βρετανική Βουλή συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της φορολογίας των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει το σώμα για τις ενέργειες που κάνει η βρετανική κυβέρνηση ώστε να προστατέψει τις καταθέσεις των βρετανών πολιτών σε Κυπριακές τράπεζες.
Ο Κάμερον αφού χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητη και δύσκολη την περίοδο που διανύει η Κύπρος», ξεκαθάρισε ότι «όσοι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στην Κύπρο και τους έχει στείλει εκεί το βρετανικό κράτος», όπως στρατιωτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου άμυνας και διπλωμάτες, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσουν κάτι από το εισόδημα τους ή ακόμη και από τις καταθέσεις τους».
Το βρετανικό κράτος «θα τους αποζημιώσει απολύτως», είπε ο κ. Κάμερον και πρόσθεσε ότι «η Βρετανία θα καλύψει τις τυχόν απώλειες τους».
Επίσης τόνισε «ότι το βρετανικό κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατό για να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα στους υπαλλήλους του βρετανικού κράτους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο».
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται ότι όσοι βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο «θα πάρουν τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι, για λόγους ασφαλείας, έχουν παγώσει προσωρινά όλες οι σχετικές πληρωμές αλλά διαβεβαίωσε ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση όλοι «θα πάρουν τα χρήματα τους».
Αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις βρετανού υπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση γνώρισε εκ των προτέρων για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών.
Ο Ντέβιντ Κάμερον αν και δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα υποστήριξε ότι «καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για το ευρώ και την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις χώρες της ευρωζώνης».
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «συνεπώς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα μέτρα θα πάρει από εδώ και πέρα η Κυπριακή κυβέρνηση και αν με αυτά συμφωνήσει η ευρωζώνη. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην Κύπρο», κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο κ. Μίλιμπαντ έγειρε και το θέμα της επιβολής φόρου στους καταθέτες, που, όπως είπε, «δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για την Κύπρο και τις χώρες της ευρωζώνης αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης».
Ο βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει ότι όσες χώρες εγγυώνται τις καταθέσεις «όπως κάνει η χώρα αυτή, άλλα και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, θα πρέπει να τηρούν τις εγγυήσεις τους. «Θα πρέπει να σέβονται τους μικροκαταθέτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση