GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρούγκμαν:Έπεσα έξω στις προβλέψεις μου

Κρούγκμαν:Έπεσα έξω στις προβλέψεις μου "Ποια είναι η ελληνική λέξη για το «corralito»" που είχε εφαρμοστεί στην Αργεντινή δι...

Κρούγκμαν:Έπεσα έξω στις προβλέψεις μου

"Ποια είναι η ελληνική λέξη για το «corralito»" που είχε εφαρμοστεί στην Αργεντινή διερωτάται ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στην Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

"Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που πρότεινα ένα πιθανό σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από  το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, που ακολουθείται από αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις, παρόμοια με το «corralito» που εφαρμόστηκε το 2001 στην Αργεντινή, και στη συνέχεια από επαναφορά του εγχώριο νομίσματος ", αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος σε άρθρο του.
Σημειώνεται ότι το «corralito» που στα ισπανικά σημαίνει «μαντρί» είχε εφαρμοστεί στην Αργεντινή, επιβάλλοντας δρακόντειους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.
"Προφανώς, αυτό δεν έχει συμβεί. Παρά την έντονη ταλαιπωρία, η  δέσμευση της ελληνικής πολιτικής ελίτ στο ευρώ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ισχυρή. Η οικονομική μου ανάλυσή δεν ήταν λάθος, αλλά έπεσα έξω στις πολιτικές μου προβλέψεις", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει "η Κύπρος ακολουθεί τώρα το πρώτο μέρος του σεναρίου. Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω και πάλι: ποιο είναι ακριβώς το νόημα παραμονής στο ευρώ; Η ευκολία και η αποδοτικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει εξαφανιστεί. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ θα είναι χρόνια ισοπεδωτικού αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Είναι η ελπίδα ότι κάποια μέρα, με κάποιο τρόπο, η αποκατάσταση του status quo θα είναι αρκετή για να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;"



Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση