GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΙΝΤΕΟ-Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

Ένα εντυπωσιακό έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι. Πρόκειται για τα αλευρομουτζουρώματα. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό...

Ένα εντυπωσιακό έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι. Πρόκειται για τα αλευρομουτζουρώματα.
Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό έθιμο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες και το βίντεο που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.
Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε από τους κατοίκους της ναυτικής πολιτείας και η ιδέα για την καθιέρωση του αλευρομουντζουρώματος ήρθε από τους ναυτικούς που ταξίδευαν στη Σικελία και είχαν δει παρόμοια έθιμα της περιοχής.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η παράδοση θέλει τα αλευρομουτζουρώματα να έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο, όπου οι γελωτοποιοί των ιπποδρόμων ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.
Η αρχική μορφή του εθίμου του αλευρομουτζουρώματος περιελάμβανε χορό με άντρες και γυναίκες που φορούσαν μάσκες ή είχαν τα πρόσωπά τους μουτζουρωμένα, σε δυο διαφορετικούς κύκλους. Αργότερα, όταν καθιερώθηκε το έθιμο, οι παρέες αποτελούνταν μόνο από άντρες που κατέβαιναν στην προκυμαία με δυο σακούλες, η μια με αλεύρι και η άλλη με χαρτοπόλεμο. Τα πολεμοφόδια συμπληρώνονταν με λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στον ¨πόλεμο¨ ήταν να φοράει παλιά ρούχα. Σήμερα, το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος εμπλουτίστηκε στο χρόνο και στα πολεμοφόδια συμπεριλαμβάνονται και άλλα, περισσότερο ¨επικίνδυνα¨ για την καθαριότητα των ρούχων. Στην παρέα έχουν μπει και οι γυναίκες και τα παιδιά ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και φημισμένα καρναβαλικά έθιμα της χώρας μας.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι συνήθως ξεκινούν τρία Σάββατα πριν την Καθαρά Δευτέρα ανάβοντας φωτιές και συνοδεία μουσικής, μεζέδων και άφθονου κρασιού.
Μετά ακολουθεί το καρναβάλι με άρματα, μασκαρεμένους καρναβαλιστές και ορχήστρες με βιολιά και νταούλια ενώ το αποκορύφωμα της αποκριάς είναι τα Κούλουμα που γίνεται το αλευρομουτζούρωμα.
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο λιμάνι όπου αρχίζει ο αλευρομουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο ενώ τα παλιά ρούχα ή η ειδική στολή από νάιλον είναι απαραίτητα.
.








Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση